Eğitim Tahıllar Nelerdir? İsimleri Ve Özellikleri İle Tahıl Ürünleri

Tahıllar Nelerdir? İsimleri Ve Özellikleri İle Tahıl Ürünleri

23.03.2022 - 16:51 | Son Güncellenme:

Tahıllar, sıklıkla merak edilen besinlerden biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da önem teşkil eden besinler arasındadır. Bu bakımdan Tahıllar nelerdir öğrenebilir ve özellikleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Tahıllar nelerdir? İsimleri ve özellikleri ile tahıl ürünleri hakkında tüm detayları derledik.

Tahıllar Nelerdir İsimleri Ve Özellikleri İle Tahıl Ürünleri

Tahıllar, arpa, mısır, çavdar, pirinç ve buğday gibi bitkiler ile hasat edilen ürünlerin tohumlarına verilen genel isimdir. Tahıllar dünyadaki temel besin kaynaklarından biridir.

Haberin Devamı

Tahıllar Nelerdir?

Tahılların büyük kısmı karbonhidrat olduğu için vücudun temel besin ve enerji kaynağı olarak kabul edilir. Tahıllaer yüksek derecede karbonhidrat, az derecede de protein ve yağ içerir. Protein içerisinde az bulunduğundan tahılların protein değeri yüksek besinler ile tüketilmesi önerilir. Tahıl grubu yulaf, arpa, makarna, pirinç, ekmek, kuskus, bulgur ve erişte gibi tahıllardır. Bu yiyecekler mısır, çavdar, pirinç, yulaf ve buğday gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar ülkemizde beslenme için önemli yerlerden birine sahiptir. Tahıl tüketimi başlıca un ile yapılmaktadır. Ülkemizdeki en fazla tüketilen tahıl ise ekmektedir. Ekmek tüketilirken tam tahıllı undun ya da karışık tam tahıllı unlardan yapılmış olmasına dikkat etmek gerekir. Tahıl tanesi endospermden, kabuktan ya da ruşeymden oluşmaktadır. Tahıldaki bu üç bileşen ile tam tahıl oluşur. Tam tahıllar özellikle B vitamini, demir, selenyum ve magnezyum bakımından zengindir.

Haberin Devamı

İsimleri ve Özellikleri İle Tahıl Ürünleri

Tahıl ürünleri vitamin, mineral ve karbonhidrat bakımından diğer tüm besin öğelerini içermektedir. İçerdiği protein kalitesi düşüktür ve bundan dolayı protein değeri yüksek besinlerle tüketilmesi gerekir. Tahılların içermiş olduğu vitaminler E vitamini ile D vitaminidir ve yüksek derecede B1 vitamini de içerir. Tahılın içerisinde lif vücudun glikoz salınımını azaltır ve kandaki şeker seviyesini de dengeler. Uzun süre tokluk hissi sağlayan tahıllar kilo kontrolünü sağlar ve kilo vermek için de yardımcıdır.

Tahıllar öğütüldüğünde yararlı içerikler büyük derecede kaybolur bunlara rafine tahıl denir. Beslenme alışkanlığı edinirken mutlaka tahıllara büyük yer vermek gerekir. Tahılların isimleri yulaf, çavdar, arpa ve buğday olarak bilinmektedir. Tahıl grubu ise buna bağlı olarak yulaf, arpa, makarna, erişte, ekmek ve pirinç olarak karşımıza çıkar. Bu yiyecekler doğal olarak arpa, mısır, pirin, yulaf ya da buğdaydan elde edilir. Sağlıklı beslenme için mutlaka tam tahıllı besinler tüketilmesi gerekir. Kepekli ekmek, çavdarlı ekmek, tam buğday ekmeği, yulaflı ekmek, tam tahıllı ekmek en fazla tüketilen tahıllar arasında yer alır.