Eğitim Tamlamalar Nasıl Bulunur? Kısaca Tamlamalar Konu Anlatımı

Tamlamalar Nasıl Bulunur? Kısaca Tamlamalar Konu Anlatımı

22.03.2022 - 15:07 | Son Güncellenme:

Dilbilgisi üzerinden bakıldığı zaman en önemli konular içerisinde tamlama gelir. Daha doğrusu tamlayan ve tamlanan ile beraber tamlama işlemi öne çıkar. Peki, tamlamalar nasıl bulunur? Kısaca tamlamalar konu anlatımı üzerine bilgiler.

Tamlamalar Nasıl Bulunur Kısaca Tamlamalar Konu Anlatımı

 Tamlamalar farklı biçimlerde ve farklı türler üzerinden ön plana çıkar. Genel olarak ise tamlayan ve tamlanan ile birlikte bir bütün olarak değerlendirilir. Böylece günlük yaşamda birçok farklı konuyu anlatabilmek amaçlı önemli bir yer alır.

Haberin Devamı

 Tamlamalar Nasıl Bulunur?

 Edebiyat üzerinden en çok merak edilen konular içerisinde tamlamaların nasıl bulunacağı geliyor. Bu doğrultuda tamlamalar iki farklı tür üzerinden ele alınır. Bunlar genel olarak isim tamlamaları ve sıfat tamlamaları olarak değerlendirilir. Ancak ortak şekilde tamlayan ve tamlanan olarak bütün şekilde kullanılır. Genelde ise iki veya üç kelime üzerinden ortaya çıkarlar. Bu bağlamda tamlayan başta gelir ve tamlanan sonda olur. Tamlayan ise tamlananı bütünler. Genelde Türkçede yardımcı unsur başta gelir ve asıl unsur sonda olur. Bu sebepten dolayı tamlamaları nasıl unsuru tamlanandır. Bu şekilde tamlayan ve tamlanan ile beraber tamlama bulunur.

 Kısaca Tamlamalar Konu Anlatımı

Haberin Devamı

 Herhangi bir ismin başka isimlerden ayırt edilebilmesi için, sıfat ya da zamirle anlam ilişkisi Kuran isimler anlamı olarak bilinir. Genelde iki söz öbeğidir ve iki kelimenin bir araya gelmesi ile birlikte oluşur. Bunlardan birincisi tamlayan İkincisi ise tamlanan olarak değerlendirilir. Burada belirtilen ve açıklanan kısım tamlanan olarak asıl yapı şeklinde öne çıkar. Yan sözcükler ise tamlanan şeklinde değerlendirilir. Buna bir Örnek vermek gerekirse şu şekilde bir yapı olabilir;

 Örnek: Arabanın lastiği

 Yukarıda verilen örnekte araba kelimesi tamlayan ve lastik sözcüğü ise tamlanan olarak öne çıkar.

 Bu bağlamda tamlamalar isim tamlaması ve sıfat tamlaması şeklinde 2 farklı kategori üzerinden ele alınır. Aynı zamanda sıfat tamlaması ise kendi içerisinde 3 farklı kategori üzerinden değerlendirilir. Bunlar içerisinde belirtili isim tamlaması ve belirtisiz isim tamlaması ve zincirleme isim tamlaması bulunur.

 Sıfat tamlaması: Bir ismin rengi, şekli, sayısı ve duruma gibi özellikleri belirten Yapı sıfat tamlamasıdır.

 - Kırmızı ayakkabı

 - Siyah elbise

 - Çalışkan öğrenci

 - Güçlü çocuk

 İsim tamlaması: Bir ismin aitlik yapısı üzerinden daha belirgin hale gelmesi isim tamlaması olarak değerlendirilir.

 - Gömleğin düğmesi

 - Kadının saçı

 - Arabanın motoru

 - Öğrencilerin sınıfı

 Bu şekilde görüldüğü gibi birçok farklı örnek vermek mümkündür. Bu örnekler hem sıfat tamlaması hem de isim tamlaması üzerinden çoğaltılabilir.