Eğitim Teşbihi Beliğ Nedir? Kısaca Teşbihi Beliğ İle İlgili Örnekler

Teşbihi Beliğ Nedir? Kısaca Teşbihi Beliğ İle İlgili Örnekler

28.04.2021 - 04:25 | Son Güncellenme:

Dilimizde anlatım gücünü geliştirmek ve etkileyiciliğini arttırmak için kullanılan pek çok söz sanatı bulunmaktadır. Bunlardan birisi de teşbih sanatıdır. Teşbih sanatın türeyen teşbih-i beliğ sanatı pek çok kişi tarafından merak edilen ve günlük hayatta da pek çok kişi tarafından kullanılan bir sanattır. Peki teşbihi beliğ nedir? Kısaca teşbihi beliğ ile ilgili örnekleri ve teşbihi beliğ hakkında merak edilenleri sizlere derledik.

Teşbihi Beliğ Nedir Kısaca Teşbihi Beliğ İle İlgili Örnekler


Teşbih ve teşbihi beliğ sanatı benzetmeye dayalı sanatlardır. Aynı zamanda teşbih sanatı benzetme sanatı olmak ile birlikte bu sanatlar yüzyıllarca edebi eserlerde de yoğun olarak kullanılmıştır.

Teşbihi Beliğ Nedir?

Teşbih sanatı anlatımı daha güçlü kılmak amacı ile iki varlık arasında güçlü bir yön üzerinde benzetme yapılmasına denilmektedir. Benzetme sanatı da denilen teşbih sanatında ortak bir yön bulunan varlıklar arasında zayıf durumda bulunan kuvvetli varlığa benzetilmektedir. Bununla birlikte teşbih sanatından türeyen diğer bir söz sanatı ise teşbihi beliğ sanatıdır.

Teşbihi beliğ sanatı benzetme sanatı olan teşbih sanatından türemiş ve güzel benzetme olarak açıklanmış bir söz sanatıdır. Benzetme öğelerinden sadece kendisine benzetilen ve benzeyen ile yapılan bir benzetme çeşidi olmaktadır. Türk edebiyatında teşbihi beliğ sanatı yüzyıllar boyunca pek çok eserde yer almıştır.

Kısaca Teşbihi Beliğ İle İlgili Örnekler

Teşbihi beliğ ile ilgili pek çok örnek vermek mümkündür. Bu söz sanatı ile ilgili şu örnekler verilebilir:

- Kim bu cennet vatanı uğruna olmaz ki feda?

Bu cümle İstiklal Marşı'mızın bir dizesi olmaktadır. Bu dizede ''cennet gibi güzel vatan'' benzetmesinde sadece kendisine benzetilen cennet ve benzeyen vatan öğeleri yer almaktadır. Bu nedenle burada teşbihi beliğ sanatı kullanılmıştır.

- Dev çocuk arkadaşlarının elinden çikolataları aldı.

Bu cümlede ise benzetilen dev ve benzeyen çocuk öğeleri bulunmaktadır ve teşbihi beliğ sanatı yer almaktadır.