Eğitim Tor Topoğrafyası Nedir, Nasıl Oluşur? Tor Topografyasına Nerede Rastlanır?

Tor Topoğrafyası Nedir, Nasıl Oluşur? Tor Topografyasına Nerede Rastlanır?

13.12.2021 - 02:09 | Son Güncellenme:

Coğrafi terimlerden birisi de topografya olmaktadır. Özellikle tor topografya şekillerinde kayacın özelliklerinin yanı sıra iklim şartları da etkili olmaktadır. Peki Tor topoğrafyası nedir, nasıl oluşur? Tor topografyasına nerede rastlanır? Sizlere tor topografya hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca derledik.

Tor Topoğrafyası Nedir, Nasıl Oluşur Tor Topografyasına Nerede Rastlanır

Coğrafya konularından olan tor topografya pek çok öğrenci tarafından araştırılan konulardan birisidir. Farklı iklim bölgelerinde bulunan tor topografya kütleleşmiş bloklar halinde bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Tor Topografya Nedir?

 Tor bir coğrafi terim olmaktadır. Granit kayaçların yaygın olduğu bölgelerde dış kuvvetlerin aşındırması sonucunda oluşan yer şekillerine verilen bir isimdir. Topografya ise bir arazi yüzeyinin tabii ya da suni ayrıntılarının meydana getirdiği şekle verilen isim olmaktadır. 

 Tor Topografyası Nasıl Oluşur?

 Granit sert ve kristal yapılı minerallerden meydana gelmiş taneli görünümlü mağmatik derinlik kütlesine verilen bir isimdir. Granitler bir iç püskürük taşı olmaktadır. Kendilerine özgü yüzey şekillerini oluşturması ile kayaç türlerinden ayrılmaktadır. 

 Kütle halindeki granitler kimyasal veya fiziksel ayrışmaya uğradıkları zaman boyut ve şekilleri bloklara dönüşür. Granitlerin ayrışması sonucunda ise yer yer birbiri üzerine irili ufaklı köşeleri yuvarlaklaşmış bloglardan oluşan topografya şekli meydana gelmektedir. Buna tor topografyası adı verilir.

Haberin Devamı

 Tor Topografyasına Nerede Rastlanır?

 Tor topografyası şekillerinde kayaçların özellikleri etkili olmaktadır. Bunun yanı sıra iklim şartları da etkilidir. Tor topografyasına İskoçya'nın kuzey kesimlerinde sıklıkla rastlanmaktadır. Bunun yanı sıra ülkemizde Uludağ üzerinde ve Adın Çine'de de tor topografyasına rastlamak mümkündür.

 

Yazarlar