Eğitim Transgresyon Nedir, Neden Olur? Transgresyon Örnekleri Nelerdir?

Transgresyon Nedir, Neden Olur? Transgresyon Örnekleri Nelerdir?

21.07.2022 - 17:08 | Son Güncellenme:

Dünya üzerinde coğrafi etkilerden dolayı farklı pek çok olay oluşmaktadır. Bunlardan birisi de Transgresyon olmaktadır. Transgresyon deniz ilerlemesi şeklinde açıklanmaktadır. Özellikle karaların çökmesi ile denizin karaya doğru ilerlemesine denilmektedir. Peki Transgresyon nedir, neden olur? Transgresyon örnekleri nelerdir? İşte, Transgresyon hakkında merak edilen tüm detaylar.

Transgresyon Nedir, Neden Olur Transgresyon Örnekleri Nelerdir

Transgresyon coğrafi bir terim olmaktadır. Özellikle öğrenciler coğrafya derslerinde sıklıkla karşılaşmaktadır.

Transgresyon Nedir?

Volkanik olaylar sonucunda çıkan pek çok tonluk materyal, iklim değişikliği, buzul oluşumu ve dış güçler tarafından taşınan materyaller belirli bölgelere birikmesi sonucunda kara yükünde artma meydana gelir. Karanın ağırlaşması sonucunda mantoya daha fazla batmakta ve kara kütlesinde genel bir çökmeler oluşmaktadır. Karanın çökmesi sonucunda deniz karaya doğru ilerlemekte ve kıyının belirli bir kısmı deniz altında yani sular kalmaktadır. Denizin karaya ilerlemesi durumunda Transgresyon adı verilir.

Transgresyon Neden Olur?

Transgresyon denizin bazı sebeplerden dolayı kara içine ilerlemesi durumudur. Bunun temel sebebi levha hareketleri veya diğer adı ile levha tektoniğidir. Karaların bu sebeple çökmesi sonucunda deniz ilerlemekte ve karanın üzerini kaplamaktadır. Bu durumun adına Transgresyon denilmektedir.

Transgresyon Örnekleri Nelerdir?

Karaların alçalma soncunda denizlerin karaya ilerlemesi ve kaya parçaların sular altında kalması durumu Transgresyon olarak açıklanmaktadır. Transgresyon olayında deniz seviyesi yükselmekte ve kara parçaları da sular altında kalmaktadır. Dünya üzerinde buna birkaç örnek göstermek mümkündür. Buna örnek olarak İskandinav Yarımadası ve Kanada verilebilmektedir.