Eğitim Yeniçeri Ocağı'nı Kim Kurmuştur Ve Kim Kaldırmıştır?

Yeniçeri Ocağı'nı Kim Kurmuştur Ve Kim Kaldırmıştır?

24.03.2022 - 17:15 | Son Güncellenme:

Yeniçeri Ocağı Osmanlı Devletinin askeri sınıflarından birisidir. özellikle tarih meraklıları tarafından Yeniçeri Ocağı çok sık araştırılmakta ne zaman kurulduğu ve kim tarafından kaldırıldığı merak edilmektedir. Peki Yeniçeri Ocağı'nı kim kurmuştur ve kim kaldırmıştır? Yeniçeri Ocağı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Yeniçeri Ocağını Kim Kurmuştur Ve Kim Kaldırmıştır

Osmanlı devletinin en önemli sınıflarından birisi de askeri sınıftır. Bunlardan birisi olan Yeniçeri Ocağı hakkında pek çok araştırılmaklar yapılmaktadır. Pek çok kişi tarafından Hacı Bektaşi Veli tarafından kurulduğu bilinen Yeniçeri Ocağı hakkında farklı yorumlarda yapılmaktadır.

Yeniçeri Ocağı'nı Kim Kurmuştur?

Yeniçeri Ocağı Osmanlı Devletinin en güçlü askeri birliklerinden birisidir. Osmanlı devletinin pek çok savaşı kazanmasında da büyük rol oynamıştır. Yeniçeri Ocağı 1362 yılında kurulmuştur. Dönemin başında olan Hüdavendigar olarak da bilinen 1. Murat tarafından kurulmuştur. Anadolu Selçuklular döneminde kurulmuş olan Hassa ordusundan ilhan alınarak oluşturulmuş bir birliktir.

Yeniçeri Ocağı Osmanlı Devletinin sınırlarının genişletilmesinde büyük rol oynamıştır. Hristiyan gençlerinin devşirmesi ile ortaya çıkmış olan Yeniçeri Ocağı 1362 yılında 1. Murat tarafından kurulmuş bir askeri birliktir.

Yeniçeri Ocağı'nı Kim Kaldırmıştır?

Yeniçeri Ocağı 17. ve 18. yüzyılda askerilerin sürekli ayaklanması sonucunda 15 Haziran 1826 yılında yayınlanan ferman ile kapatılmıştır. Yeniçeri Ocağı 2. Murat tarafından kapatılmıştır. Pek çok farklı nedenlerden dolayı ayaklanan Yeniçeri Ocağı'nın kapatılması ise tarihte Vaka-i Hayriye olarak adlandırılmaktadır.

Yeniçeri Ocağı Osmanlı devletinin büyümesinde büyük etki sağlamıştır. Osmanlı sınırları Yeniçeri Ocağı katkısı sayesinde 95.000 kilometreden 500.000 kilometreye kadar genişlemiştir. Bu sayede Osmanlı devletinin büyük başarılara imza atmasını sağlamış ve savaşlarda etkin bir rol oynamıştır. Fakat Yeniçeri Ocağı isyanlarının çıkmasından sonra bu isyanlar sıklaşmaya başlamış ve kapatılma kararı alınmıştır. İsyanlar sonucunda 2. Mahmut tarafından Yeniçeri Ocağı kaldırılmıştır.