EğitimYıkıcı Doğa Olayları Nelerdir, Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Yıkıcı Doğa Olayları Nelerdir, Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır?

21.07.2020 - 16:08 | Son Güncellenme:

Can ve mal kaybına yol açan afetlere yıkıcı doğa olayları denmektedir. Deprem, sel, kasırga ve volkanik patlamalar en sık yaşanan doğa olayları arasındadır. Bu olayların ortak özellikleri önceden bilinemiyor oluşlarıdır. Bu nedenle ancak önlem alınarak etkileri azaltılabilir. Sizin için doğa olayları hakkında detaylı bilgiler içeren bir liste hazırladık.

Yıkıcı Doğa Olayları Nelerdir, Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır

 

 Günümüzde en çok can ve mal kaybına yol açan doğa olaylarının başında deprem yer alıyor. Özellikle Pasifik deprem kuşağının üzerinde bulunan ülkeler diğer ülkelere oranla daha fazla risk altındadır. Kasırga olaylarının yüzde doksanı ise Amerika'da gerçekleşmektedir.

Haberin Devamı

 

 Yıkıcı Doğa Olayları Nelerdir?

 

 1- Deprem: Tektonik, volkanik ve çöküntü depremler gibi birçok çeşidi bulunan bu doğa olayı fayların oluşmasıyla meydana gelir. Dünyadaki depremlerin büyük çoğunluğu tektonik olup yangın, heyelan ve tsunami gibi diğer felaketlere yol açabilir. Her yıl yer kürede yarım milyona yakın deprem yaşanmakta ancak bunların beşte biri hissedilmektedir. Bu zamana kadar ölçülmüş en şiddetli deprem 9.5 büyüklüğünde Şili'de gerçekleşti. En uzun süren deprem ise Endonezya'da meydana gelmiş ve toplam 10 dakika sürmüştür.

 

 2- Sel: Su taşkınları doğal ve yapay nedenlerle ortaya çıkar. Ani seller dört- beş saat içerisinde sona erer. Bir hafta boyunca devam eden seller ise çok daha fazla can ve mal kaybına neden olabilir. Dünya genelinde yaşanan sellerin en büyük nedeni uzun süreli yağışların sonunda nehir yataklarının taşmasıdır. Çarpık kentleşme gibi beşeri faktörler de bu felakete yol açabilir.

Haberin Devamı

 

 3- Volkanik patlamalar: Özellikle dünyanın merkezi konumundaki noktalarda ani ısı yükselişleri volkanik patlamalara neden olur. Dünyada 500'den fazla aktif volkan bulunmaktadır.

 

 Yıkıcı Doğa Olaylarından Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır?

 

 1- Depremden korunmak için: Hem Türkiye'de hem de dünyanın birçok ülkesinde depreme dayanıklı binaların yapımına hız verildi. Aynı zamanda deprem eğitimlerine katılan kişiler olası bir felakete karşı bilinçleniyor. Eski binaları kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek de alınacak en önemli tedbirlerin başında geliyor. Son olarak sığınma ve toplanma yerleri her yerde arttırılmalıdır.

 

 2- Sel felaketinden korunmak için: Sel riski altında olan tüm yerleşim yerlerinin alt yapı sistemleri yenilenmeli ve güçlendirilmelidir. Dere yataklarına ve yakınlarına ev yapmaktan kaçınılmalıdır. Kaygan ve ıslak zemin üzerindeki yapıları başka bir yere taşımak da alınacak önlemlerden bir diğeridir.

 

 3- Volkanik patlamalardan korunmak için: Volkanik patlamalar da diğer yıkıcı felaketler gibi bir anda olur ve önlenemez. Bu nedenle volkanların yakınında konut yapılmamalı. Tüm felaketler için tatbikatlar düzenlenmeli ve bilgilendirici broşürler hazırlanmalıdır.

 

KEŞFETYENİ
Ünlü oyuncu son paylaşımıyla neden tepki aldığını açıkladı
Ünlü oyuncu son paylaşımıyla neden tepki aldığını açıkladı

Cadde | 30.04.2025 - 07:31

Oyuncu Fulya Zenginer, kendisine gelen temizlik yorumlarına fotoğrafla yanıt verdi.

Yazarlar