Eğitim YKS’ye girmek için şehir değiştirecekler! Yol parasını AFAD ödeyecek

YKS’ye girmek için şehir değiştirecekler! Yol parasını AFAD ödeyecek

02.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için sınava giriş belgelerini açıklamasıyla deprem bölgesindeki adayların bir kısmı bulundukları şehirlerden başka şehirlerde sınava gireceklerini öğrendiler.

YKS’ye girmek için şehir değiştirecekler Yol parasını AFAD ödeyecek

OZAN ÖMER KADÜKER- Öyle ki aralarında Diyarbakır’dan Ankara’ya; Osmaniye’den Düzce’ye; Kahramanmaraş’tan Mersin’e gidecek olanlar dahi var. YKS başvuruları sırasında deprem bölgesinde yoğun talep olmuş hatta bazı bölgelerde kapasitenin iki katına kadar çıkılmıştı. ÖSYM de bir aksaklık yaşanmaması için il tercihi sayısını, 2’den 5’e yükseltmişti. Ancak adaylar, yazdıkları bu şehirlerden en uzaktakilerine hatta tercih etmedikleri şehirlere düştüklerini görünce şaşırdılar. 

Haberin Devamı

YOL PARASINI AFAD ÖDEYECEK

ÖSYM, sınava giriş belgelerini erişime açtığında, deprem bölgesindeki adayların farklı illerde sınava girmeleri durumunda yol ve barınma ihtiyaçlarının AFAD tarafından karşılanacağını duyurdu. Ancak yol yorgunu bir şekilde sınava girmek istemeyen adaylar, sınav yerlerinin değiştirilmesi konusunda yeni bir hak tanınmasını talep ediyorlar; ulaştırmanın sadece otobüsle mi olacağı, kaç gün barınma sağlanacağı, yemek masrafının karşılanıp karşılanmayacağı konularında da açıklama yapılmasını bekliyorlar. Sınava girmek için şehir değiştirmek zorunda kalan adayların görüşleri şöyle:

*İlk tercih Elazığ, ikinci tercih Bingöl yaptık. Fakat ÖSYM Erzurum’a vermiş. Komşu bir şehir olsaydı bari.

Haberin Devamı

*Diyarbakır’da ikamet eden 4 kardeşim YKS’ye girecek. Birinin sınav yeri Kayseri, ikisinin Ankara, diğerinin Çüngüş!

*İkametim Adıyaman, tercihim Diyarbakır ama sınav yerimi Ankara’ya vermişler.

*Osmaniye’de olup Düzce’de sınava girmem beni çok mağdur edecek.

YKS GİRİŞ BELGELERİ ERİŞİME AÇILDI

17 Haziran’daki Temel Yeterlilik Testi (TYT), 18 Haziran’daki Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) adaylarının sınava girecekleri bina/salonlara atanma işlemlerinin tamamlandığını belirten ÖSYM, adayların, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren belgelerine, ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle ulaşabileceğini açıkladı.

ÖSYM, YKS’ye ikamet ettiği sınav merkezi dışında girecek depremzede adaylara ulaşım ve barınma desteği sağlanacağını da duyurdu. ÖSYM’den yapılan açıklamada, “Öncelikle KYK yurtları olmak üzere, Valilikler ve Kaymakamlıklar üzerinden yapılacak başvurularla AFAD koordinasyonunda karşılanacak, adaylarımız kesinlikle mağdur edilmeyecektir” denildi.

KONULAR AZALDI

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı’nın verdiği bilgilere göre 2023 YKS’ye tüm zamanların rekoru kırılarak 3 milyon 498 bin 18 aday başvurdu. Geçtiğimiz yıl başvuru sayısı 3 milyon 243 bin 425’ti. 2023 YKS’nin birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) 3 milyon 498 bin 18; ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri’ne (AYT) 2 milyon 556 bin 350 ve üçüncü oturumu Yabancı Dil Testi’ne (YDT) de 335 bin 786 üniversite adayı başvuru yaptı.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta yaşanan, 11 ilde büyük yıkımlara neden olan ve tüm Türkiye’yi derinden etkileyen depremlerin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl YKS’de adayların 12. sınıfın ikinci dönem konularından muaf tutulduğunu açıkladı. Buna göre adaylar sınavda, 9, 10 ve 11. sınıfın tüm konuları ile 12. sınıfın ilk döneminin konularından sorumlu olacaklar.

BARAJSIZ TERCİH ŞANSI

Geçen yıl YKS’de ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT, AYT ve YDT’de baraj puanları uygulaması kaldırılmıştı. Bu yıl da tıp, hukuk gibi başarı sırası koşulu olan programlar haricinde tercihlerde baraj olmayacak. Yani sınavda yerleştirme puanı hesaplanan herkese tercih şansı doğdu. TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanının; SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için de adayın ilgili puan türünde puanının hesaplanması yeterli olacak.

Haberin Devamı

Puanın hesaplanması için de TYT’deki Türkçe ya da Temel Matematik’in en az birinden 0,5 ve üzeri; AYT’de ya da YDT’de yer alan testlerden herhangi birinden de 0,5 ve üzeri ham puan almak gerekiyor. Adaylar, Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden programlara da TYT puanı ile başvurulabilecekler.

Bazı programlarda başarı sırası sınırlaması ise devam ediyor. 2023 YKS Kılavuzu’na göre tıp programlarına başarı sırası en düşük 50 bin olan adaylar başvurabilecek. Hukukta en düşük başarı sırası 125 bin, mühendisliklerde 300 bin, mimarlıkta 250 bin, öğretmenlik programlarında 300 bin, eczacılıkta 100 bin, diş hekimliğinde ise 80 bin. Belirlenen başarı sıralarının altında olan adaylar, bu programları tercih edemeyecekler.

BİR SIRALAMA SINAVI

YKS’nin ilk oturumu olan TYT, tüm adaylar için zorunlu. 2023-YKS’de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin ise AYT ve/veya YDT’ye katılmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Sınavda adaylara TYT’de Türkçe testinde 40; Sosyal Bilimler’de 20; Temel Matematik’te 40; Fen Bilimleri’nde de 20 soru yöneltilecek. AYT’de ise Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1’de 40; Sosyal Bilimler 2’de 40; Matematik’te 40, Fen Bilimleri’nde 40 olmak üzere toplam 80; YDT’de de 80 soru bulunuyor. YKS puan türlerinin (SAY, SÖZ, EA, DİL) hesaplanmasında TYT’nin katkısı yüzde 40 olacak. Adayların ham puanı (net sayısı) hesaplanırken her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten aldığı ham puan bulunacak. O nedenle adayların bilmediği soruları yapmamalarında yarar var.

 

Yazarlar