Ekonomi ‘11 ilde yerel ticaret ayağa kaldırılmalı’

‘11 ilde yerel ticaret ayağa kaldırılmalı’

10.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Özpamukçu, “Depremin vurduğu illerde yerel ticaretin hızlıca ayağa kalkması kritik. Geçici barınma alanlarının yaşayan merkezler olması sağlanmalı. Yerel ticaret ayağa kalkmalı” dedi.

‘11 ilde yerel ticaret ayağa kaldırılmalı’

Hanife BAŞ - Depremin vurduğu illerde yaralar sarılmaya devam ederken, normalleşme kapsamında yerel ticaretin canlandırılması için de çalışılıyor. Çadır ve konteyner kentlerde yaşayanların her türlü ihtiyacı karşılanırken halkın da ihtiyaçlarını kendi istekleri yönünde karşılamasının önü açılmaya çalışılıyor.

Haberin Devamı

Migros, BİM, A101 gibi ulusal zincirlerin üye olduğu Gıda Perakendecileri Derneği’nin (GPD) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, bölgeden aldıkları geri bildirimlerin halkın bir an önce kendi ihtiyaçlarını kendisinin karşılamayı istediğini gösterdiğini söyledi.

Özpamukçu, “Bölgede yerel ticaretin hızlıca ayağa kalkması oldukça kritik bir konu ve bunun için tüm paydaşlarla çalışmaları sürdürüyoruz. Bu hem yerel hem ulusal işletmelerin yer alması, halkın da normal yaşamına dönebilmesi için önem taşıyor. Ticaret başladıkça halkın da ihtiyaçlarını kendi istekleri yönünde karşılamasının önü açılacağından bölgenin toparlanması için bu adımların hızlıca atılması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Talepler geliyor

Alp Önder Özpamukçu, deprem bölgesindeki durumun şu anda normalden çok uzakta olduğunu da anımsatarak, “Gıdanın yanı sıra kişisel bakım ve hijyen ürünlerinde de müşterilerin taleplerinin olduğunu gözlemliyoruz. Tedarik zincirindeki hasarları onararak bölgenin eski haline dönebilmesi için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Özpamukçu, istihdam yaratan sektörlerin de teşviklerle ayağa kaldırılmasının hem mevcut istihdamın tutundurulması hem de bölgeden ayrılan halkın geri dönmesi için önem taşıdığını kaydetti. Özpamukçu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bununla beraber kamu kurumlarının belirleyeceği planlar çerçevesinde, geçici barınma alanlarında, konteyner kentlerde ve yeni kent merkezlerindeki uygun yerlerde mağaza alanlarının açılması ve bu yolla bu alanların yaşayan merkezler olmasının sağlanması önemli görünüyor. Yerel ticaretin ayağa kaldırılması, halkın ihtiyaçlarının en uygun şekilde karşılanması için bu planlamaların oldukça önemli olduğuna inanıyoruz.”

Binden fazla market hasarlı

Alp Önder Özpamukçu, depremin çok büyük bir alanı etkilediğini anımsatarak, “Üyelerimizin de önemli can kayıpları oldu. Ohal kapsamına giren 11 ilde üyemiz ulusal zincir marketlerin 4.121 mağazası bulunuyordu. Bunların 1.073 tanesini kaybettik. Hiç hasar almayan ve açılabilir durumda olan mağazalar ilk günden itibaren, çalışan arkadaşlarımızın da depremzede olmasına karşın müşteri ihtiyaçlarının aksamaması amacıyla faaliyetine olabildiğince devam etti” diye konuştu.

Haberin Devamı

Konteyner mağazalar

Özpamukçu, “Bölgeye çok yoğun yardım ulaştırılmasına karşın halkımızın dilediği gibi ihtiyacını karşılayabilmesi için olabildiğince çok mağazayı açmak için çalışıyoruz. Kamu kurumlarından yapı denetimlerinin hızlandırılması ricasında bulunduk. Geçici barınma alanları yakınlarında çadır veya konteyner marketler açma çalışmalarımızı sürdürdük” dedi.