Ekonomi 70 milyarlık yatırım ile 32 bin kişiye iş

70 milyarlık yatırım ile 32 bin kişiye iş

23.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre, haziranda toplam 69.8 milyar liralık yatırıma teşvik verildi. Teşviğe bağlanan 1249 yatırımla 32 bini aşkın kişiye istihdam yaratılması taahhüt edildi.

70 milyarlık yatırım ile 32 bin kişiye iş

Mithat Yurdakul / ANKARA - Haziran ayında, 69.8 milyar liralık yatırım tutarı olan 1249 yatırıma teşvik belgesi verildi. Buna göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Topkapı Mescid-i Selam tramvay hattının genişletilmesi için 1.9 milyar liralık yatırım gerçekleştirecek, KDV istisnasından yararlanacak. Denizli Büyükşehir Belediyesi ise devlet teşviğiyle Pamukkale’ye 1.5 milyar lirayı aşan yatırımla güneş enerjisi santrali kuracak. Haziran döneminde teşvik alan en büyük yatırımlardan birisi de soda üretimi için oldu.

Haberin Devamı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre, haziran ayında 1249 yatırıma teşvik belgesi verildi. Teşvik belgeli projelerin yatırım tutarı 69 milyar 821 milyon 111 bin 863 lira oldu. Yatırımların gerçekleştirilmesiyle 32 bin 98 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Teşviklerle gerçekleştirilecek ithal makine ve teçhizat makina tutarı 1 milyar 95 milyon 222 bin 977 TL oldu. Tamamlama vizesi yapılan 243 adet yatırım teşvik belgesiyle gerçekleşen sabit yatırım tutarı 9 milyar 867 milyon 135 bin 983 TL olurken, istihdam 12 bin 605 olarak belirlendi. Teşvikler için ithal makine ve teçhizat makina tutarı 709 milyon 838 bin 944 TL olarak hesaplandı. İptal edilen yatırım teşvik belgesi sayısı ise 27 adet oldu.

Haberin Devamı

Depremin izi siliniyor

Arsan Tekstil’in Kahramanmaraş’ta 4 milyar 175 milyon TL bedelli, yıllık 60 bin ton elyaf ipliği üretimi, haziran ayının teşvik alan en yüksek yatırım bedelli projesi oldu. 6 Şubat depremlerinde büyük hasar alan Arsan Tekstil tesislerinin bu yatırımla yeniden eski günlerine dönmesi planlanıyor. En yüksek teşviklerden birisi de soda üretimi için sağlanacak. Beypazarı Soda’nın Ankara’daki 2 milyar 409 milyon liralık yeni yatırımı için gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 3 yıllık sigorta primi işveren hissesi, yüzde 55 vergi indirimi verilecek. İBB’de de Topkapı Mescid-i Selam tramvay hattının genişletilmesi için 1.9 milyar liralık yatırım gerçekleştirecek. KDV istisnasından yararlanacak proje yıllık 117 aracı kapsayacak.

6 Şubat depremlerinden sonra Kahramanmaraş’a giden gazeteciler, pek çok sanayi tesisinde olduğu gibi Arsan Tekstil’deki hasarın büyüklüğünü de haberlerine taşımıştı. Şimdi teşvikli yatırımla tesis yenilecek, üretime ve istihdama devam edecek.

PAMUKKALE’YE GÜNEŞ SANTRALİ TEŞVİĞİ

Enerji sektöründe teşvik belgesi verilen ilk iki proje ise RAL Enerji’ye ait. Şirketin yaklaşık 1 milyar 649 milyon lira yatırım tutarlı projesi Şanlıurfa Viranşehir’de gerçekleştirilecek. Yerli sermayeli yeni yatırım kapsamında 50MW kapasiteli güneş enerjisi santrali yapılacak. Yatırımı için gelir vergisi desteği, gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası alacak şirket, yine Viranşehir’deki 1 milyar 648 milyon lira tutarlı bir başka güneş enerjisi santrali için de destekten yararlanacak.

Haberin Devamı

70 milyarlık yatırım ile 32 bin kişiye iş

Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı su ve kanalizasyon idaresi ise turizm merkezi ve sit alanıyla bilinen Pamukkale ilçesine güneş enerjisi santrali kuracak. Belediye, 1 milyar 561 milyon liralık enerji yatırımı için KDV istisnasından faydalanacak. Cemre Marin, gemi yapımı ve onarımı için Yalova’da kuracağı 1 milyar lirayı aşkın maliyetli yatırımı için teşviklerden yararlanacak. Zirve Tekstil, Kahramanmaraş’ta 970 milyon lirayı aşan bedelli fabrikasıyla teşvik belgesi alacak. Erciyas Vagon da demiryolu lokomotif ve vagonları için 1 milyar lirayı aşan tutarda Kayseri’ye yatırım yapacak, faiz desteği ve 6 yıl sigorta primi teşviği alacak. Doğrudan üretici olmayan kuruluşlardan Necmettin Erbakan Üniversitesi de 657 milyon liralık modernizasyon projesi için düzenlenen teşvik belgesi kapsamında KDV istisnasından yararlanacak.