Ekonomi Akşam, okurları nasıl yanılttı?

Akşam, okurları nasıl yanılttı?

15.08.2008 - 01:51 | Son Güncellenme:

Akşam gazetesinin yayımladığı grafik belge iddianamenin farklı bölümleri birleştirilerek üretilmiş. Belirtilen klasör ve sayfada bu görünümde bir belge yok. Ali Vural, Veli Dural adları ve ‘rumuz’ ibaresi bulunmuyor

Akşam, okurları nasıl yanılttı

Akşam Gazetesi’nde dün sürmanşetten “Pamukbank’ı böyle gaspetmişler-Şok belge” başlığıyla verilen haberin iç sayfadaki devamında, iddianamenin farklı sayfalarından alınmış bilgiler ‘orijinal bir belge görünümüyle’ bir araya getirildi ve bazı eklemeler yapıldı.
Oysa Ergenekon iddianamesinin eklerinden 265. klasörde bulunan “Ankara Adli Bilişim İnceleme Bölge Merkezi İnceleme Raporu” başlıklı belgenin orijinali, Akşam gazetesinde yayımlanan belge görünümlü grafik çalışmasından çok farklı.
Öncelikle iddianamenin eklerindeki bu bölümde Ali Vural ve Veli Dural isimlerinin ‘rumuz’ olduğuna ilişkin bir saptama bulunmuyor. Akşam gazetesi büyük olasılıkla bu kişilerin gerçek olmadığını bildiği için yanlarına ‘rumuz’ ibaresi koyma gereği duydu.

İşte gerçekler
-  Akşam’ın yayımladığı grafik belgede Ali Vural ve Veli Dural isimlerinin karşısında “rumuz” ibaresi bulunurken, klasörde yayımlanan belgede böyle bir ibare yok.
-  Belgede ve ilgili haberlerde diğer bütün isimler gerçek isimleriyle yer alırken, neden yalnızca bu iki ismin (Ali Vural ve Veli Dural) rumuzlandığı konusunda bir açıklama yok.
-  265’inci klasörde bulunan bu rapor, incelenen 27 adet CD’nin içindeki bilgilerin doğru olup olmadığıyla ilgili bir rapor değil, rapor sadece CD’lerin içeriğinin tespiti ve kağıt üzerine dökümü için hazırlanmış.

Haberin Devamı

Akşam’ın ürettiği grafik belge

Akşam, okurları nasıl yanılttı

Belirtilen sayfadaki gerçek belge

Akşam, okurları nasıl yanılttı