20.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
LEVENT KÖPRÜLÜ - OTOKOLİK
Türk sürücüler, çeşitli nedenlerle araçlarına kasko sigortası yaptırmakta bir hayli gönülsüz davranırken, yaptırmış olanlar da bunun nimetlerinden sonuna kadar yararlanmak istiyor. Nitekim son yıllarda “mini onarım”lar sigortayı etkilemediğinden, küçük bir tampon çiziği ya da camda oluşan küçük bir çatlağı kasko yoluyla tamir ettirenlerin sayısı bir hayli arttı. Hatta artış, Avrupalıları solladı...
Ak Sigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, Türklerin araçlarına çok özenli davrandığının altını çizerken, buna karşın halen aracını kaskosuz kullananların hayli yüksek olduğunu söyledi. Kasko yaptıranların, mini onarımlarını da kasko üzerinden yaptırma yolunu tercih ettiklerinin altını çizen Gülen, “Bu konuda Avrupalılardan önde olduğumuzu söyleyebilirim. Türk sürücüler daha hassas. Bu onarımların, kaskoyu etkilemediğini bilenler kesinlikle hemen yaptırıyor. Eskiden ya bekler ya da bir tamirciye götürürlerdi. Şimdi servise gidiyorlar” dedi.
Kaporta sıyrığı birinci
Mini onarım konusunda kasko sahipliğinden bağımsız olarak genel bir bilinç eksikliği olduğuna dikketi çeken Gülen, “Aşağı yukarı tüm şirketlerin mini onarım hizmetinin kaskoya dahil olduğundan ve bu servisi kullansalar bile hasarsızlıklarının bozulmayacağından çoğu kişi habersiz” ifadesini kullandı.
Uğur Gülen’e göre bu konuda bilinç artırılırsa, kaskoya ve hasar sürecine bakış açısı olumlu yönde gelişecek. Geçen yıl Aksigorta, 90 bine yakın mini onarım sağlamış. Bunların yüzde 30 gibi önemli bölümünü yani 42 bin 158 adedi, 30 cm’ye kadar kaporta çizik ve sıyrıkları, 20 cm çapa kadar tampon sıyrıklarını kapsayan boya tamiri ve mini yamalar oluşturmuş. Bunun yanında yine farklı büyüklükteki çizik, gözük tamiri gibi onarımlar da, büyük paya ulaşmış. En az başvurulan ise, 112 adetle cam kırık ve çatlaklarından kaynaklı şikayetler olmuş.
Türkiye’de yaklaşık 18 milyon motorlu araçtan sadece yüzde 26’sının kaskolu olduğunu vurgulayan Uğur Gülen, “Bunun en önemli nedeni sigortalılık bilincinin düşük olması. Diğer bir nedense zorunlu trafik sigortası teminatlarının, kaskonun teminatlarını da kapsadığı gibi yaygın ve yanlış bilgi” diye konuştu.
Bildirim azalıyor
2011’de her 100 kaskoludan 52’si hasar bildirimi yaparken, bu oranın hızla düştüğünü anlatan Gülen, şöyle devam etti:
“Şimdilerde yüzde 30’lara düştü. Avrupa ortalaması 20’lerde. Ceza yememek için dikkatli kullanım, bizce en önemli neden.”
En çok kaza cuma, öğlen Ümraniyede
- Türkiye’de geçen yıl 376 bin maddi hasarlı, yaralamalı ve ölümlü trafik kazası meydana gelirken, 2013 yılında 854 bindi.
- İstanbul’da Ümraniye, en yüksek kaza oranıyla 1. sırada. Ümraniye’yi Kadıköy, Bağcılar, Küçükçekmece, Ataşehir ve Pendik izliyor.
- En çok maddi hasarlı kaza cuma günleri 12:00-12:59 saatlerinde gerçekleşiyor. Cumadan sonra en çok kaza görülen gün pazartesi.
- İstanbul’da en az kaza gece yarısı gerçekleşiyor. Her bin kazanın sadece 7’si 03:00-05:59 saatleri arasında yaşanıyor.
- 31-35 yaş arasındaki sürücüler, diğer yaş gruplarına göre daha çok kazaya karışıyor. 26-30, 18-25 ve 36-40 yaş aralığındaki sürücülerse kaza sayısında 31-35 yaş aralığındaki sürücüleri takip ediyor.
- En az kazayı ise 66 yaş ve üstü yapıyor. Kaza tutanakları verilerine göre en çok karşılaşılan kaza senaryosu “park halindeki” araçlarla yapılıyor. İstatistikler her 100 kazadan 21’inin park halinde gerçekleştiğini gösteriyor. Önündeki araca arkadan çarpma ise yüzde 16’lık bir oran ile en sık karşılaşılan ikinci kaza senaryosu.