Ekonomi Bakan Dönmez uygulama başladı dedi ve açıkladı: Müjdelerin arkası gelecek

Bakan Dönmez uygulama başladı dedi ve açıkladı: Müjdelerin arkası gelecek

28.04.2023 - 18:04 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'de bulunan doğal gazın konutlara ücretsiz verilmesine hemen başlandığını belirterek, "İnşallah ilk faturalarınızda bunları da hissedeceksiniz. Şuna inanıyorum; milletimize verdikçe Rabbi'm de bize veriyor. Bu müjdelerin arkası gelecek" dedi.

Bakan Dönmez, AK Parti'den 1'inci sıra milletvekili adayı gösterildiği Eskişehir'de seçim çalışmalarını ilçe ziyaretiyle sürdürdü. Dönmez, Sarıcakaya ilçesine bağlı mahalle muhtarları ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu'nda bir araya geldi. Toplantıya; Dönmez'in yanı sıra Sarıcakaya Kaymakamı Hasan Çakır, Sarıcakaya Belediye Başkanı Hüseyin Çam ile AK Parti Eskişehir İl Başkanı Süleyman Reyhan katıldı.

Haberin Devamı

Burada konuşan Dönmez, Sarıcakaya'da tarıma destek vereceklerini söyledi. Köylerin yaşam standartlarını artırarak gençleri buralarda tutup, nüfusu artıracaklarını belirten Dönmez, "Gıda güvenliği tüm dünyada en kritik konuların başında geliyor, ardından enerji güvenliği geliyor. Gıda güvenliğinde de en kritik konu; çiftçiniz olmazsa istediğiniz kadar toprağınız, suyunuz, havanız olsun bir işe yaramıyor. Onu ekecek, büyütecek, geliştirecek, biçecek insana ihtiyacımız var. 20, 30, 50 sene öncesinin artık tarım tekniklerini yapmamız halinde de rekabet edemiyoruz. Daha modern ve iyi tarım yapmamız lazım. Pazarın taleplerine uygun bir şekilde bunları yapmak gerekiyor. Çünkü buradan gönderdiğiniz ürünü pazarlarda iyi tanıtamazsanız; bir şey elde etme imkanınız da olmuyor. Eski klasik yöntemlerini yenilememiz ve geliştirmemiz gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

'ARACILARIN ÜRETİCİ KADAR KAZANMASINI ADİL BULMUYORUZ'

Türkiye'de hükümet olarak birçok kesime sosyal destek verdiklerini ve bunların başında tarımın geldiğini ifade eden Dönmez, yeni dönemde Meclis gündeme getirmeyi planladıkları Hal Yasası'ndan bahsetti. Domates fiyatlarından örnek verip, aracıların üretici kadar kazanmasını adil bulmadıklarını anlatan Dönmez, "İnanın; tarıma ve çiftçiye verdiğimiz destekler, bu desteklerin ilk sırasında yer alıyor. Daha 2 gün önce sulama birlikleri üzerinden sulama yapan çiftçilerimize yüzde 50 suda indirim desteğini Cumhurbaşkanı'mız açıkladı. Niçin bu? Çiftçimizin girdilerini mümkün olduğu kadar azaltalım. Maliyetleri düşürelim, nihayetinde buradaki ürünlerimizi şehirdeki insanlarımız sofralarında tüketiyorlar. Olmazsa olmazı. Sizin maliyetlerinizi, girdilerinizi ne kadar aşağıya çekebilirsek, doğal olarak da pazardaki fiyatlar da o ölçüde aşağıya inmiş olacak. Üreticiden tüketiciye giden tedarik zincirinde elbette aracı olacak. Şunu da demiyoruz; tedarik zincirinde üretici hem üretsin hem de gidip pazarda pazarlasın. İki işi bir arada yapma imkanı yok. Farklı konular ancak aracıların da üretici kadar kazanmasını da adil bulmuyoruz. Birçok yeri geziyoruz. Tarlarda domates 5 lira, pazarda 15-20 lira. Bu doğru bir yaklaşım değil. Elbette onun da maliyeti var. İşte toplayacak, taşıyacak, yerine göre firesi olacak. Saklaması gerekiyorsa, saklaması olacak. Perakende ayağında tabii ki başka birtakım maliyetler de giriyor. Ama Türkiye'de özellikle son yıllarda tartışılan konu nedir? Çiftçinin tarlasındaki ürünün fiyatıyla pazardaki ürün fiyatı arasındaki fark. Bunun için de hükümetimiz bu Hal Yasası başta olmak üzere birtakım yasal düzenlemeleri de epey üzerinde çalıştı. Nasip olursa yeni dönemde Meclis'imizin önüne gündemine gelecek konulardan biri de o olacak. Oradaki temel amacımız; hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumak" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

'ÜCRETSİZ DOĞAL GAZ UYGULAMASINA HEMEN BAŞLADIK'

Dönmez, Karadeniz'de bulunup, karaya bağlanan doğal gazın konutlarda ücretsiz kullanmasına ilişkin uygulamanın hemen başladığını belirterek, ilk fatura da bunun hissedileceğini söyledi. Dönmez, şöyle konuştu: "Artık kendi yerli gazımız var. Televizyonlardan izlediniz, gazetelerden okudunuz. Karadeniz'de, Rabbi'm nasip etti, çok büyük bir keşif yaptık. 710 milyar metreküp. O miktar Türkiye'deki tüm konutların kullandığı gazı, 35 yıl süreyle sağlayacak kapasiteye eşit demektir. 35 yıl, başlı başına büyük bir müjde. Vatandaşımızın sevincine sebep oldu. Sayın Cumhurbaşkanı'mız bununla da yetinmedi. Milletimiz hasretle bekledi. 'Çıktığında hem devletimiz hem milletimiz kazanacak' dedik. 'Şimdi buna karşılık verme zamanı geldi' dedi. 'İlk ay faturalar bizden, 1 yıl süreyle de mutfakta kullandığınız doğal gazı bedavaya vereceğiz' dedi. Uygulamaya da hemen başladık. İnşallah ilk faturalarınızda bunları da hissedeceksiniz. Şuna inanıyorum; milletimize verdikçe Rabbi'm de bize veriyor. Bu müjdelerin arkası gelecek. Bizi izlemeye devam edin. Yeter ki siz arkamızda durun, duanızı eksik etmeyin."

Haberin Devamı

Bakan Dönmez uygulama başladı dedi ve açıkladı: Müjdelerin arkası gelecek

‘14 MAYIS ÇOK KRİTİK BİR SEÇİM’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, muhtarlarla yaptığı toplantının ardından ilçede kurulan halk pazarını ziyaret ederek esnafla sohbet etti. Ardından Sarıcakaya Belediye Başkanlığı’na geçen Bakan Dönmez, burada toplanan vatandaşlara hitap etti. Türkiye'nin 14 Mayıs'ta çok kritik bir seçimden geçeceğini ifade eden Bakan Dönmez, “Önümüzdeki çok kritik bir seçim var. 14 Mayıs'ta şunu oylayacağız; 'Bu hizmetler, bu yatırımlar, milli birliğimiz beraberliğimiz altında devam etsin mi etmesin mi? Bakın birileri bayrağımızın altında milli marşımızı okuyamayanlarla birlikte hareket ediyor. Çok iyi görüyorsunuz. Onlara gereken dersi, 14 Mayıs'ta sandıkta vermeye hazır mıyız? Şu topraklar, fazla değil 100 yıl önce atamızdan, dedemizden bize emanet. Ben de bu coğrafyanın insanıyım. Binlerce şehidimiz oldu. Yetmedi, özellikle 40 yıldır bu ülkeyi bölmeye çalışan insanlara karşı da mücadele verdik. 282 şehidimiz var bu topraklarda. Şehitlerimizin miras bıraktığı bu toprakları sonuna kadar savunmaya hazırız. Ama birileri kapalı kapılar ardında, masanın altında, üstünde bunlara bir şeyler vadetti ki şimdi Kandil'den, oradan buradan bunlara destek mesajları geliyor. Çıkıp açıkça söylesinler. Onların adamları da buraya gelecek. 'Siz ne vadettiniz onlara? Şehitlerimizin kanını yerde bırakmayacağız' diyeceksiniz. Aksi takdirde bu ülkeyi bu adamlara teslim edecek olursak inanın bugünlerimizi çok ararız” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NU ELEŞTİRDİ

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu da eleştiren Dönmez şunları söyledi:

“Türkiye kritik bir dönemeçte, dünya liderimiz var. Kendisiyle yurt içinde ve yurt dışında birçok temasa gitmiş bir kardeşinizim. Gittiğimiz her yerde olağanüstü bir ilgi var. Herkes konuşuyor tüm dünya liderleri ama 'Sayın Erdoğan ne konuşacak?' diye bakıyor. 'Onun ağzından ne çıkacak?' diye bakıyor. Şurada, çok fazla uzak değil, komşu iki ülke bir savaş yaşadı. Tahıl krizi yaşandı. Kim çözdü? Erdoğan çözdü. Birleşmiş Milletler devreye girdi ama çözemedi. Her iki lideri de aradı çözemedi. Sonunda dedi ki 'Bu anahtar, çözüm Erdoğan'ın elinde. Onu bir arayalım aracılık etsin. Şu sorunu çözelim' Erdoğan çözdü. Sadece kendi ülkemiz açısından değil. Bakın Afrika'da yüzlerce, binlerce insan açlık, kıtlık çekiyor. O tahıl oraya gitmeseydi bir sürü insan, bir sürü mazlum kişi belki de açlıktan ölecekti. Demek ki liderimiz sadece bu coğrafyada yaşayanların, bu ülkede yaşayanların lideri değil. Başı derde giren herkese çare olur. Afrika'yı birçok kez kendisiyle birlikte ziyaret ettik. İnanın her gittiği noktada binlerce insan, bizi tanımaz, hemşeriliğimiz akrabalığımız yok ama her gittiği noktada bu şekilde kalabalık yığınlar liderimizi karşıladı. Adeta o yörenin, o ülkenin lideri gibi. Muhalefette böyle bir özellik var mı? Bay Kemal yurt dışına gittiği zaman bu şekilde karşılanabilir mi? Size soruyorum? Bir tarafta Erdoğan, bir tarafta Kılıçdaroğlu. Fotoğrafları yan yana getirin bakayım. Yurt dışında kimin sözü dinlenecek? Zaten Bay Kemal, 'Sözüm dinlensin' diye gelmiyor, 'Ben sizin sözünüzü dinlerim' diye geliyor. Arada bu kadar büyük fark var”

‘AKKUYU, DÜNYADA İNŞAATI DEVAM EDEN EN BÜYÜK NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk nükleer yakıt getirme programına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in video konferans sistemiyle katılımıyla yapıldığını hatırlattı. Akkuyu’nun Türkiye'nin tek kalemde, tek alanda bugüne kadar yürüttüğü en büyük yatırım projesi olduğunu anlatan Bakan Dönmez, “Dün Mersin’deydim. Türkiye’nin tek kalemde, tek alanda bugüne kadar yürüttüğü en büyük yatırım projesidir, orası. Yaklaşık 25 milyar dolarlık bir projeden bahsediyoruz. Nükleer santralimiz bittiğinde Türkiye'deki elektrik ihtiyacının neredeyse yüzde 10'unu tek bir tesisten karşılar hale geleceğiz. Dün bunlar çok konuşulurdu. Hayal edilirdi ama bir türlü başlanamaz, bitirilemezdi. Niye? Çünkü Türkiye'de biz iktidara gelinceye kadar hükümetlerin ortalama süresi 18 ayı geçmiyordu. Ortalama süreyi de en çok etkileyen rahmetli Özal’ın kurduğu hükümetler. Orada 4-5 yıla kadar hükümet süreleri oldu. Ondan önceki ve sonraki hiçbir hükümetin süresi, bu süreyi geçmemiştir. 18 ayda o yörenin, o kentin, o devletin, o ülkenin sorunlarını anlamaya bile vaktiniz olmaz. Bir de sorunu anlayacaksınız, çözüm bulacaksınız, proje geliştireceksiniz, başlayıp bitireceksiniz mümkün değil ama 20 yıldır AK Parti iktidarı, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başladığı, bitirdiği birçok projeyle tanıştı. İşte nükleer güç santrali de bunlardan birisi. Bir yıl içinde de devreye girecek. Şu anda dünyada inşaatı devam eden en büyük nükleer güç santrali projesinden bahsediyoruz. 25-30 bin kişi çalışıyor orada gece, gündüz. Bundan önce 4 defa denediler, başaramadılar. Biz geldik, başardık hamdolsun. Kimin sayesinde, sizin sayenizde. Eğer destek verirseniz, 'yolunuza devam' derseniz biz yine bu sorumluluğu almaya hazırız” şeklinde konuştu.

Belediye önünde toplanan vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektiren Bakan Dönmez, meydanda beraberindeki AK Parti İl Başkanı Süleyman Reyhan, Sarıcakaya Belediye Başkanı Hüseyin Çam ile birlikte yemek dağıttı.

Haberin Devamı

ÖDÜL TÖRENİNE KATILDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce bilim-teknoloji, kültür-sanat, spor dallarında ulusal ve uluslararası başarı gösteren öğrencilerin ‘Eskişehir En'lerini Ödüllendiriyor’ törenine katıldı. Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Özel Eskişehir OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen ödül töreninde Bakan Dönmez’in yanı sıra Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, öğretmenler ve öğrenciler yer aldı.

Bakan Dönmez uygulama başladı dedi ve açıkladı: Müjdelerin arkası gelecek


'NÜKLEER YAKITLAR SAHAYA GELDİ'

Mersin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk nükleer yakıt getirme programını tamamladıklarını ve Türkiye'nin 60 yıllık bir hayalini gerçekleştirdiklerini ifade eden Dönmez, “5 yıldır inşaatı devam eden projemizde artık çok kritik bir aşamayı geride bıraktık. Nükleer yakıtlar sahaya geldi. Bir yıl içerisinde o yakıtlar ve diğer enstrümanlar yerlerine yerleştirilecek. Ardından da elektrik üretimine başlayacağız. Daha önce 4 defa denenmiş çeşitli hükümetler zamanında ama bir türlü başarıya ulaşmamış. İşte azim, inanç, kararlılık olmazsa bu işler bitmez. Siz de öğrencisiniz. Azmetmezseniz olmuyor bu işler. Sonunda bir yerde yoruluyorsunuz. Yarım bırakıyorsunuz. Başladığımız işi yarım bırakmayacağız arkadaşlar. Biz binlerce tonluk ihracat yapıyoruz ama günün sonunda ihracatımız 255 milyar dolar. Bir gelişmiş ülkeye baktığınızda onlar 1 dolarlık ihracat yaptığında 5 dolar gelir elde ediyor. Hepimizin cebinde herhalde akıllı telefon var. Ortalama 200-220 gram. 1000 dolar desek, baktığınızda 1 kilosu 4 bin dolara gelir. Demek ki sadece alın teriyle gelir seviyenizi artırmanız mümkün değil. İşte o alın terinin sizin gibi gençlerin akıl teri de eklendiğinde o 1 dolarları biz 10 dolarlara, 100 dolarlara, 1000 dolarlara çıkartacağız. Siz de bu enerji, istek, arzu var, görüyorum” şeklinde konuştu.

Bakan Dönmez, konuşmasının ardından farklı branşlarda dereceye giren başarılı öğrencilere ödüllerini verdi.