EkonomiBeş yılda bin gayrimenkulü oldu

Beş yılda bin gayrimenkulü oldu

29.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Beş yılda bin gayrimenkulü oldu

Beş yılda bin gayrimenkulü oldu


Maliye Bakanlığı Hesap Uuzmanları Kurulu, kumarhane işletmeciliğine başladığı 1991'de sadece iki daire ve bir dükkanı bulunan Ömer Lütfi Topal'ın, öldürüldüğü 1996 yılına kadar geçen sürede bin gayrimenkule sahip olduğunu belirledi


Ömer Lütfi Topal'ın 1989 yılındaki bütün malvarlığı; bir dernek binası, iki daire ve bir dükkan ile kendi adına iki şirketti. Topal'ın malvarlığı kumarhane işletmeciliğine başladığı 1991'den öldürüldüğü 1996 tarihine kadar inanılmaz boyutlara ulaştı. Topal öldürüldüğünde 142 işyeri, 106 tarla, 176 konut, 28 kooperatif hissesi olmak üzere 452 gayrimenkul tapusuna sahipti. Bu tespitin tapu sayısı olduğunu belirleyen Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu, tapuların kapsadığı gayrimenkul sayının ise bini bulduğunu ortaya çıkardı.
1993 - 1996 yılları arasındaki hesapları inceleyen hesap uzmanları, Topal'ın sahip olduğu bin dolayındaki gayrimenkulü müşterilerinden kumar borçlarına karşılık olarak temin ettiğini belirledi.
1990'da küçük çaplı iş yapan bir esnaf kimliğinde olan Topal öldürüldüğü zaman ailesine yalnız gayrimenkuller bırakmadı. Muhteşem servetinin içinde şunlar bulunuyordu: Türkiye'de faaliyet gösteren 13 kumarhane, iki tatil köyü, iki petrol istasyonu, dört atari salonu, 15 döviz büfesi, üç free - shop, bir çatal - bıçak fabrikası, bir turizm şirketi, iki inşaat firması, bir borsa aracı kurum şirketi, bir süpermarket, bir toptan gıda şirketi, bir kimya ürünleri satan şirket.
Topal'ın ailesine bıraktığı mirasta yurtdışındaki malvarlıkları da yer aldı. Bunlar; Türkmenistan'daki Grand Türkmen Otel, Kıbrıs'taki Jasmine Court Otel, Azerbeycan'daki Akaltın Otel ve kumarhane işletmeciliğiydi.

Topal usulü çek

Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu tarafından 1.6 milyar dolarlık (732 trilyon TL) kazancını Maliye'den gizlediği belirlenen Ömer Lütfi Topal'ın bu amaçla müşterilerinden para, çek, senet ve gayri menkul yanında kendi icadı olan "kredi çekleri" de aldığı ortaya çıktı.
Kumarhanelerine gelen devamlı müşterilerinin ekonomik ve sosyal durumları ile ilgili olarak sürekli istihbarat toplayan Topal, bu bilgiler ışığında kredili müşterilerini VIP A ve VIP B diye sınıfladı. Kredili müşterilere, para, senet veya banka çeki yerine Topal'ın icadı olan kredi çekleri imzalatıldı.
Bir çeşit para işlemi gören çekler oyuncuya limiti kadar kumar oynama hakkı tanırken, kaybedenlerden çek veya açık senet alındı. Topal daha sonra kredi çeklerinden bazılarını yasal çek ve senete dönüştürdü. Bu sırada, kesinlikle kumarhane isminin görünmemesine dikkat edildi.
Müşteriler tarafından verilen çek ve senetlerin alacak kısmı boş bırakıldı. Bazı çek ve senetlerin üzerine ise Topal'ın güvendiği isimler olan Sezai Demir, Ömer Köksal, Şener Şen ve Ahmet Kara'nın adları yazıldı.

Emlak bürosu kurdu

Hesap uzmanlarının tespit ettiği önemli noktalardan birisi de Topal'ın müşterilerinden kumar borcuna karşılık aldığı gayrimenkuller için kurduğu Emlak bürosu.
Londra Asfaltı Havaalanı Kavşağı Çobançeşme adresinde bulunan büroda, kredi limitini aşan müşterilerin gayrimenkullerinin Topal ve yakınlarına devir işlemleri takip edildi. Borcunu nakit ya da çek ile ödemeyen borçlu müşterilerin veya yakınlarının üzerinde bulunan gayrimenkuler önce Ahmet Kara, Cengiz Ersoy, Meryem Duygu Gök, Ömer Köksal, Hasan Oğlakçı gibi kumarhane çalışanlarının üzerine geçirildi.
Bu gayrimenkuller daha sonra Ömer Lütfi Topal ile oğlu ve kızına devredildi. Bu işlemlerini tümü Çobançeşme'deki emlak bürosunda gerçekleştirildi.

132 hesaba trilyonlar aktı

Topal'ın kumarhanelerinden elde ettiği gelirleri Mis - Pak aldı temizlik şirketine aktararak Maliye'den kaçırdığı belirlendi.
Emperyal Grubu kumarhanelerinde kredi kartı için kullanılan POS makinelerini Mis - Pak adına alan Topal, buradan tahsil ettiği paraları şirketin hesabına geçirdi. Böylece vergiden kaçırılan trilyonlarca lira Topal'ın banka hesaplarına aktarıldı. Yanında çalıştırdığı adamlarının üzerine alınan çek ve senetlerden tahsil edilen paralar da Topal'ın banka hesaplarında toplandı. Topal öldürüldüğünde 13 bankada 132 adet hesabı olduğu ortaya çıktı.
Yalnızca 1994 yılında 11 bankadaki yüzlerce hesaba 1.3 trilyon TL, 24 milyon dolar, 4.9 milyon mark aktarıldı. 1995'te ise 4.5 trilyon TL, 43 milyon dolar ve 12.3 milyon mark, 1996 yılında da 8.7 trilyon TL, 31.5 milyon dolar, 6.4 milyon mark hasaplara aktarıldı.

Paralar zırhlı araçlarla taşındı

Ömer Lütfü Topal'ın nasıl vergi kaçırdığını en ince ayrıntılarına kadar araştıran Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu, yüzlerce kişinin ifadesine başvurdu.
Emperyal Grubu çalışanlarından birisinin ifadesine göre, "İstanbul'daki kumarhane hasılatları her sabah zırhlı araçlarla merkeze getirildi". Bu amaçla iki adet zırhlı araç bulunduruldu. Bir başka çalışan da "İstanbul dışındaki kumarhanelerden gelen paraların, banka havalesi yanında bavullarla da taşındığını" açıkladı.
Hesap Uzmanları Kurulu tarafından hazırlanan ve vergi dairelerinde işleme konulan Topal'ın vergi kaçakçılığı raporuna göre, kumarhaneler kralı çalıştırdığı kendisine göre "güvenilir" adamları yanında uzman mali danışmanlar aracılığı ile adeta resmi ekonomiye alternatif bir ekonomik düzen kurdu.


KEŞFETYENİ
Nefesler kesildi! O Ses Türkiye 2025 şampiyonu belli oldu
Nefesler kesildi! O Ses Türkiye 2025 şampiyonu belli oldu

Cadde | 12.05.2025 - 00:54

Beyazıt Öztürk, Hadise, Gökhan Özoğuz ve Melike Şahin’in jüri koltuğunda oturduğu O Ses Türkiye’de büyük finali yapıldı.

Yazarlar