Ekonomi Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır? Emekli Maaşı Sorgulama İşlemleri

Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır? Emekli Maaşı Sorgulama İşlemleri

17.05.2015 - 14:33 | Son Güncellenme:

Emekli maaşı sorgulama işlemini yaparak maaş bilgilerinize kolayca ulaşabilirsiniz. Emekli maaşı sorgulama işleminin nasıl yapıldığını ve emekli maaşı işleminin tüm detaylarını haberimizde bulabilirsiniz.

Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır Emekli Maaşı Sorgulama İşlemleri

Sosyal Güvenlik Kurumu online hizmet uygulamaları sayesinde emekliler, internette emekli maaşı sorgulama yapabiliyor. Emekli olan vatandaşın, devletten aldığı emekli maaşı ile ilgili olarak ayrıntılı bilgilere ulaşabilmesine yardımcı olan bu Sosyal Güvenlik Kurumu’nun online hizmetleri son derece yoğun ve sık bir şekilde kullanılıyor. Gelişen internet teknolojisini en aktif şekilde kullanan devlet kurumlarının başında gelen Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emeklilerin ve sigortalıların pek çok işlemini daha pratik şekilde yapabilmelerine yardımcı olan online hizmet uygulamaları sunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emeklilerin emekli maaşları hakkında bilgi alabilmek için yaşadıkları sorun ve zorlukları çözüme kavuşturabilmek amacı ile hem kendi resmi web sitesinde E-SGM isimli bir uygulama hem de e-Devlet sistemi içerisinde hizmet veren bir uygulama ekranını hizmete açtı.

Haberin Devamı

EMEKLİ MAAŞINIZI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

EMEKLİ MAAŞINIZI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

TC kimlik numarası ile emekli maaşı sorgulaması imkanı sunan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun E-SGM uygulaması geçici olarak servis dışı konumda bulunduğundan, bu gibi sorgulamalar için kullanılamıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun vatandaşa daha iyi bir hizmet sunabilmek amacı ile gerçekleştirdiği bu çalışma dolayısı ile E-SGM uygulamasından emekli maaşı sorgulama işlemleri yapılamıyor. Bu sebeple emekli, geçici bir süreliğine de olsa sadece dijital platformda e-Devlet sistemi üzerinden emekli maaşı bilgilerini öğrenebiliyor. Emeklilerin, dijital platform üzerinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi web sitesinden veya esgm.sgk.gov.tr adresinden pratik bir şekilde erişim sağlayabildiği E-SGM uygulamasında emekli maaşı sorgulama işlemleri şifresiz olarak yapılabiliyordu. Geçici olarak servis dışı olan E-SGM uygulaması yerine emekliler için dijital platform üzerinde emekli maaşı sorgulama işlemleri için sadece e-Devlet sistemi kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

Dijital platform üzerinde türkiye.gov.tr adresinden erişim sağlanabilen e-Devlet sisteminde emeklilerin tüm e-Devlet hizmetlerinde olduğu gibi hizmetlerden yaralanabilmeleri için sisteme giriş yapmaları gerekiyor. Dijital platformda bulunan e-Devlet sisteminde güvenli bir emekli maaşı sorgulama işlemi için emeklilerin herhangi bir PTT şubesinden alabilecekleri e-Devlet şifresi ile giriş yapmaları gerekiyor. Emekliler dilerlerse GSM operatörlerine başvurarak alabilecekleri mobil imza ile giriş ya da BTK yetkisindeki Elektronik Sertifika Sağlayıcılarına başvurarak alabilecekleri elektronik imza ile giriş yaparak, emekli maaşları hakkında bilgi alabiliyor.

E-Devlet sistemi içerisinde emekli maaşı sorgulama işlemleri için e-hizmetler kategorisinde yer alan kamu kurumları içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı için ayrı olarak listelediği online hizmet uygulamaları içerisinde emekli olunan sigorta kolundaki emekli aylığı bilgisine tıklanmasına gerekiyor. Böylelikle emekli maaşı üzerinde herhangi bir kesinti olup olmadığı, emekli maaşının ne kadar olduğu ve diğer detaylarını ayrıntıları ile birlikte en güncel hali ile öğrenebilme imkanı bulunuyor.

Haberin Devamı

Sosyal Güvenli Kurumu daha henüz emekli olmamış vatandaşlar içinde dijital platform üzerinde emekli maaşı hesaplama uygulamasını hizmete soktu. SGK emekli maaşı hesaplaması uygulamasında sigorta mükellefleri ‘T.C. kimlik numarası’, ‘SSK sicil numarası’, ‘baba adı’, ‘nüfus il’ ve ‘doğum tarihi’ bilgilerinin girilmesi ile sorgula butonundan hesaplama yapılabiliyor.