Ekonomi ‘Enerjide ithalata bağımlılık azaltılmalı’

‘Enerjide ithalata bağımlılık azaltılmalı’

24.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Demir-çelik sektörleri nisan ayında miktarda yüzde 45, değerde ise yüzde 41 düşüş gösterdi. İki sektör, yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracatıyla Türkiye ihracatının yüzde 10,7’sini karşıladı. Demir ve demir dışı metaller ihracatı Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 5,2 pay alırken, çelik ise yüzde 5,5 paya sahip oldu.

‘Enerjide ithalata bağımlılık azaltılmalı’

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) ise nisan ayında demir ve demir dışı metaller sektöründe geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,9’luk azalış göstererek 63 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ayda çelik ihracatı ise yüzde 61,2’lik düşüşle 109 milyon dolar oldu.

Haberin Devamı

Küresel talepteki daralmanın ülke ihracatının miktar bazındaki düşüşüne yansıdığını belirten ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, “Yüksek enerji fiyatlarının etkisi de talebi etkileyen diğer bir faktör. Demir-çelik sektörü, enerji girdisinin en yoğun olduğu sektör. Enerjide ithalata bağımlılığımızı azaltacak çözümleri bir an önce devreye almamız gerekiyor. Bu noktada, yenilenebilir enerji yatırımları desteklenmeli, gerekli finansman için uygun koşullar sağlanmalı. Her şeye rağmen yılın ikinci yarısının ilk yarıya göre daha pozitif geçeceğini düşünüyoruz. Ertelenen taleplerin gelmesi kapasitelerin artmasını, bu da sanayi üretiminin canlanmasını sağlayacaktır. Fiyatta rekabetçi şartların oluşmasıyla beraber ihracatta daha pozitif rakamlar elde edeceğimize inanıyorum” dedi.

 

Yazarlar