Ekonomi ‘Ev temizliği için taban fiyat olsun’

‘Ev temizliği için taban fiyat olsun’

02.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ev temizliği işçileri, temizlik fiyatlarının metrekareye göre belirlenmesi gerektiğini ifade ediyor. Aynı zamanda bu alanda bir standart oluşturulmasını ve hizmet için taban fiyat belirlenmesi talep ediliyor

‘Ev temizliği için taban fiyat olsun’

Aylin Rana Aydin - Ev temizliği hizmetinde talep artışı sürüyor. Ev temizliği işçileri (gündelikçiler), temizlik fiyatlarının metrekareye ve evin temizlik durumuna göre belirlenmesi gerektiğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

Beyaz yakalıların evde kaldığı dönemde ev temizliğine olan talepleri artsa da vaka sayıları daha belirleyici olduğu söylenirken, vakaların görece az olduğu dönemlerde ev temizliği hizmeti taleplerinin arttığı belirtiliyor. Bir evi temizlemek için ise ortalama 170 ila 250 lira arasında ücret ödeniyor. Bu alanda hizmet verenler, bir standart oluşturulmasını ve hizmet için taban fiyat belirlenmesini istiyor.

Ev İşçileri Dayanışma Sendikası (Evid-Sen) Başkanı Gülhan Benli, ev işçilerinin hizmet fiyatlarının metrekareye ve evde yapılacak işin durumuna göre standart olması gerektiğini ifade etti. Fiyatları işverenlerin kendilerine göre belirlediğini söyleyen Benli, “Asgari ücretin altında da çalışan var üstünde de... Ücretler için bir standart oluşturulmalı. Bununla ilgili birtakım çalışmalar da yaptık. En azından bir taban fiyatın belirlenmesi gerekiyor. Türkiye’de 1 milyonun üzerinde ev işçisi var ve çalışanların çoğu sigortasız. Home ofise geçişle birlikte işlerde düşüş oldu” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ek gelir için...

34 yıldır part-time evlere ütü hizmeti veren Şemsi Coşkun ise, “İki saatte yaklaşık 140 lira ücret alıyorum. Bazen başka iş de yaptırmaya çalışıyorlar. Ben genelde ütü için gidiyorum. Daha önce annemin yerine ev temizliğine de gidiyordum. Sigortamı dışarıdan ödeyerek emekli oldum. Yıllarca çalıştım fakat kimse sigorta yapmadı. Hem salgın hem de yabancı işçilerin olması nedeniyle çok fazla işim kalmadı. Çoğu kişi evlerine yatılı çalışanlar aldı. Salgın nedeniyle işe gidemediğim süreçte ücretimi ödeyen yerler oldu” diye konuştu.

Şişli bölgesinde evlere temizliğe giden bir işçi de şunları anlatıyor:

“Ek gelir olması için haftada iki yere gidiyorum. Geçen yıl 2+1 eve 140 liraya gidiyordum. Bu yıl 170 liraya çıktı. Sabahtan başlayıp öğleden sonra temizliği bitiriyorum. Tüm gün gidenler de var, saatlere göre fiyatlar değişiyor.”

Temizlik süresi eve göre ortalama 5 saati buluyor

Hizmet platformu Armut’tan yapılan açıklamada, fiyatların alınan temizliği süresi ve sıklığına göre değişti belirtildi. Abonelik ve düzenli alınan temizlik hizmetlerinin tek seferlik hizmetlere göre daha uygun olduğu belirtilen açıklamada, “Son iki yılda ev temizliği talepleri ile ilgili elde ettiğimiz verilere göre, kullanıcıların kış aylarında düzenli ev temizliğine yöneldiğini gözlemledik. Haftalık ve iki haftada bir düzenli temizlik talepleri ise, tüm talepler içinde yüzdesel olarak artış gösteriyor. Yaz aylarında ise  bu talepler tek seferlik temizlik hizmetine yöneliyor. Son bir yılda gelen taleplerde ortalama temizlik süresi 5 saat olarak gerçekleşti. En çok talep Ankara’da Çankaya’dan gelirken İstanbul’da Kadıköy’den, İzmir’de ise Karşıyaka’dan geldi” denildi.

Haberin Devamı

Vaka sayılarının ev temizliği hizmeti taleplerinde belirleyici olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Temizlik fiyatlarında bir yıl içinde bir kere artış oldu. Süre ve frekansa bağlı olarak değişen farklı temizlik hizmetlerimizin fiyatları yüzde 9 ile yüzde 17 oranı arasında artış gösterdi.”

Metrekareye göre fiyat değişir mi?

Haberin Devamı

Temizlik alanında hizmet veren Emine Güneş, bir okulda temizlik işçisi olarak çalıştığını akşamları da bir ofiste temizlik yaptığını dile getirdi. Temizliğe gittiği ofiste saatlik sigorta yapıldığını belirten Güneş, “Birkaç yıl önce günlüğü 135 liraya evlere temizliğe gidiyordum. Yemek, ütü yapıyordum, çamaşır yıkıyordum. Hepsi o fiyatın içinde oluyordu. Tüm gün çalışıyordum. Salgın döneminde de evlere çağıranlar oldu, gittim. Ama artık ev işleri çok ağır geliyor. Ev temizliklerinde fiyatlar da metrekareye göre belirlenmeli” dedi.

Yaklaşık dört yıldır ek gelir olması için temizliğe gittiğini söyleyen Neşe Ergün, son dönemde ev işlerine gitmeyi tercih etmediğini belirterek, şöyle anlattı:

“Hem sigorta olmuyor hem de fiyat konusunda anlaşamıyoruz. Anlaştığımız fiyatın yanı sıra ütü yapma, cam ve dolap silme gibi işler de istiyorlar. Bunlar için ekstra ücret almam gerekiyor fakat vermiyorlar. Şimdi ofislere gidiyorum. Ofislerde bir-iki saatliği 550-750 lira arasında değişiyor.”