17.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Abdullah Karakuş - Antalya
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20’nin bir zenginler kulübü olmadığını vurgulayarak, “Bizler sadece belirli refah seviyesini yakalayan toplumlar değil aynı zamanda kalkınma çabaları devam eden ülkeleri temsil ediyoruz. Düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkelerin halinden anlıyoruz. Bu noktada söyleyecek sözümüzün olması gerekir. Kültür ve medeniyet değerlerini adalet üzerine bina eden ülke olarak kapsayıcılık ilkesini bu doğrultuda ısrarla savunmaya devam edeceğimizi belirtmek isterim” dedi.
Erdoğan, dün bir basın toplantısıyla, G20 zirvesinde alınan kararları açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiyle ilgili mesajları şöyle:
İşbirliği gerekiyor
“2015’te, yoğun bir küresel gündem var. Karşı karşıya kalınan sorunların çoğu, küresel ölçekte işbirliği gerektiriyor. Bu bakımdan G20 platformunun, sadece üye ülkeler değil, tüm dünya için önemli bir imkan. Türkiye’nin dönem başkanlığında G20’nin bu yönünü öne çıkarmanın, güçlendirmenin çabası içinde olduk. Türkiye’nin önceliklerini kapsayıcılık, uygulama ve yatırımlar kavramlarının etrafında tanımladık. G20’nin ortak hedefi güçlü, sürdürülebilir ve dengeli, kapsayıcı bir küresel büyümeyi temin etmektir. Kapsayıcılık, daha fazla ve kaliteli istihdam oluşturulması, hayat standartlarının yükseltilmesi, eşitsizliklerin giderilmesi ve refahın yaygınlaştırılması bakımından önemli.”
İşsizlik ciddi sorun
“Gençler arasındaki yüksek işsizlik oranları, pek çok G20 ülkesi için ciddi sorun. Uzun süreden beri gündemde yer alan bu konuda ilk defa sayısal bir hedef üzerinden anlaştık. Buna göre istihdam piyasasından dışlanma riski fazla olan gençlerin oranını 2025 yılına kadar yüzde 15 düzeyinde azaltmayı kararlaştırdık. G20’nin 5 açılım grubuna altıncı olarak ‘Kadın 20’yi dahil ettik. G20 liderleri olarak bu yıl ilk kez pek çok ülkede artmakta olan eşitsizliklerin sosyal istikrarla birlikte ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediğini kayda geçirdik. Eşitsizlikle mücadele etmek için takip edilecek politika öncelikleri konusunda anlaşmaya vardık.”
Beş temel konu
“Bu yıl küresel büyüme, beklentiler altında seyir izliyor. Gelişmiş ülkelerde nisbi toparlanma gözlenirken, bu defa gelişmekte olan ülkelerle yavaşlama emareleri görülmeye başladı. Liderler olarak küresel ekonominin bu görünümünü de değerlendirdik. Alınabilecek tedbirleri tartıştık. Küresel ekonomiyi etkileyen temel sorunlar arasında 5 husus üzerinde durduk. İlki emtia, özellikle de petrol fiyatlarındaki düşüş. Bunun etkileri, ülkeler arasında farklılık gösteriyor. İkincisi gelişmekte olan ülkelerdeki sermaye hareketlerindeki yavaşlama. Üçüncüsü küresel ticarette yavaşlama ve bunun büyüme önünde ciddi engel olmasıdır. Dördüncüsü döviz kurlarındaki sert hararetlerin finans piyasalarında yol açtığı dalgalanmalar. Beşincisi devam eden jeopolitik riskler.”
Büyüme stratejisi
“ABD’de faiz oranlarının artırılmasının, küresel ekonomiye etkileri üzerinde durduk. Bunun özellikle gelişmekte olan ülkelere muhtemel yansımaları ve finansal piyasalara sonuçlarının dikkatle izlenmesi gerektiğinin altını çizdik. Liderler olarak reformların makro ekonomik politikalarla desteklenmesi gerekliliğini vurguladık. Bu kapsamda gelişmiş ülke merkez bankalarının ekonomiye olan desteklerinin devam etmesinin önemi üzerinde değindik.”
Zirvede büyüme stratejilerinin etkin bir şekilde uygulanması gerektiği konusunda da mutabık kaldıklarını belirten Erdoğan, “Dönem başkanlığı olarak, ‘Artık konuşma değil uygulama zamanı gelmiştir’ dedik. Verilen taahhütlerin uygulanması için kapsamlı ve güçlü izleme mekanizması oluşturduk. 2018 yılını kadar yüzde 2.1 ilave büyümeyi yakalamak için taahhütlerin uygulamasını ekin izleyebileceğiz. Taahhütlerin yarısını tamamlamış durumdayız. Kat edilen mesafe, G20’nin toplam hasılasının binde 8’i katkı yapacak” dedi.
İslami finansın önemi
Büyüme hedefine ulaşabilmek için yatırımların canlandırılması gerektiği konusunda görüş birliği içinde bulunulduğunu aktaran Erdoğan, “Bu çerçevede G20 ülkeleri somut ve kapsamlı yatırım stratejileri hazırladı. Bunun hayata geçirilmesinin, 2018 sonuna kadar küresel düzeyde yatırım miktarını 4.4 trilyon dolar artıracağı hesaplanıyor. Altyapı yatırım ihtiyacını sadece kamu kaynakları kullanarak karşılamanın mümkün olmadığını biliyoruz” dedi.
Kamu-özel işbirliği modellerinin daha etkin kılınması için çalışmaları sürdürmeyi kararlaştırdıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Alternatif finansman araçları kapsamında İslami finansın da gündeme alınması gerektiğine inanıyoruz. Mevcut durumda KOBİ’ler büyük şirketlere kıyasla finansmana erişim ve küresel ticaret sistemine entegrasyonda dezavantajlı” ifadesini kullandı.
Gıda güvenliğine dikkat çekti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl zirve güçndeminde gıda güvenliği, özel sektörün kalkınmadaki rolü, gelişmekte olan pek çok ülke için önemli gelir kaynağı durumundaki işçi döviz transferleri konularının ön plana çıktığını vurguladı. Erdoğan, “Küresel sorun olan gıda kayıpları ve israfın azaltılması konusunu ilk kez G-20’ye taşıdık. Sürdürülebilir kalkınmanın önemli unsuru olan İklim değişikliği konusunu da ayrıntılı şekilde ele aldık. Bu konu karmaşık ve çok boyutlu, aynı zamanda ivedilikle adım atmamız gereken meseledir. Gelişmiş ülkelere önemli sorumluluk düşüyor. Küresel ticaret ele aldığımız konular arasındaydı” diye konuştu.