Ekonomi Geleceğin kadın yazılımcıları bu projede yetişiyor

Geleceğin kadın yazılımcıları bu projede yetişiyor

13.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Reeder Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından imzalanan iş birliği protokolü kapsamında “Reeder ile Kızlar Kodlar Projesi” hayata geçirildi. Kız öğrencileri geleceğin başarılı kadın yazılımcıları, mühendisleri ve bilim insanları olmaları için destekleyen proje, ilk olarak Samsun, İstanbul, Manisa, Mersin ve Gaziantep illerinde uygulanmaya başladı.

Geleceğin kadın yazılımcıları bu projede yetişiyor

Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu liselerinde öğrenim gören beş ilde 50 okuldan 2 bin 500’ü aşkın kız öğrenci, okul yönetimi ve öğretmenlerinin desteği ile çevrim içi eğitim portalı reelab.com.tr üzerinden bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik disiplinlerini bütünleşik olarak ele alan “STEAM” eğitimlerinden faydalanıyor. Kız öğrenciler bu eğitimlerde tasarım odaklı düşünme, üç boyutlu tasarım, algoritmalar, oyun tasarımı, arduino ile kodlama ve mobil programlama konularında yaklaşık altı saatlik çevrim içi eğitimler ile maker kültürü ile tanışıyor.

Haberin Devamı

Reelab.com.tr eğitimlerini ve sınavını başarıyla tamamlayan 250 kız öğrenciye ise, her ilde iki gün sürecek uygulamalı yüz yüze atölyeler ile öğrenilen teorik bilgileri pratiğe dönüştürme ve ilk prototiplerini üretme imkanı sunulacak.

Hem teori hem de uygulamalı eğitimlerini tamamlayan öğrenciler, proje aşamaları sonucunda birer ‘maker’ haline gelerek, kendi kendine kodlama, tasarım yapma ve yazılım geliştirmeye yetkin bireyler olacaklar. Çevrim içi eğitimler ve uygulamalı atölyeleri tamamlayarak katılım belgeleri almaya hak kazanan kız öğrenciler; yüksek öğrenimlerine ve kariyer yolculuklarına yaşıtlarından bir adım önde başlayabilecekler. Reeder şirketi içerisinde her sene gerçekleşen “Reeder yazılım geliştirme ve tasarım yarışması”na derslerini başarıyla tamamlayarak katılım sertifikasını alan kız öğrenciler de başvuru yapabilecekler ve başarılı olan yazılım, kullanıma açılacak. Ayrıca Reeder’ın staj ilanlarına başvuru yapan kız öğrenciler, önceliklendirilerek Reeder’ın bünyesinde staj yapma imkanı bulacak.

Haberin Devamı

Geleceğin kadın yazılımcıları bu projede yetişiyor

“Doğru bir adım attık”

Sezen Sungur Saral ve Uygar Saral tarafından 2010 yılında kurulan yeni nesil teknoloji ürünleri şirketi Reeder’da 2022 yılı itibariyle 400 çalışanın yüzde 55’i kadın. Şirkette kadın hissedar oranı ise yüzde 63. Reeder Kurucu Ortağı Sezen Sungur Saral, kız öğrenciler için yürüttükleri projeye ilişkin şunları söyledi:

“Birleşmiş Milletler nezdinde 67 yıldır New York’ta UN Women, Global Compact, UN ECOSOC (Economic and Social Council) tarafından global düzeyde gerçekleştirilen “Commission on the Status of Women-CSW” (Kadının Statüsü Komisyonu) etkinliklerinin bu yılki ana teması ‘kadın ve teknoloji’ olarak belirlendi. Dünya çapında binlerce sivil toplum kuruluşu, binlerce etkinliğe ev sahipliği yaparak ülkelerin devlet temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, daimi temsilcilikler, Birleşmiş Milletler organları ve daha birçok yasal organ kendi açık ve kapalı oturumlarını düzenlemektedir. Biz de Reeder olarak 2022 yılında Kızlar Kodlar’ı hayata geçirdik ve dünyanın da önemle üzerinde durduğu ‘kadın ve teknoloji’ yolunda ne kadar doğru bir adım attığımızı bir kez daha görmüş olduk.”

Haberin Devamı

Kadının güçlenmesine destek

Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) imzacısı olan ve 2023 Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde (GEI) yer alan İş Bankası, yayımladığı “Kadının Güçlenmesi Bildirgesi” ile kadın işletmecilere beş yıl içerisinde 100 milyar TL tutarında finansman sağlayacağını taahhüt etti. Bankanın finansman desteği, tüm Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketleri sonrasında afet bölgesinde yaşayan ve depremin yaralarını sarmaya, acılarını hafifletmeye çalışan kadınların ekonomik hayata katılması açısından önem taşıyor.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı stratejilerin oluşturulmasının önemine dikkat çekerek, “Ülkemiz genelinde kadınlara yönelik beş yılda sağlamayı taahhüt ettiğimiz 100 milyar TL tutarındaki desteğimizin, deprem bölgesindeki kadınlara katkı sağlayacak ölçüde geniş kapsamlı olduğuna inanıyorum. Bu sayede afetten etkilenen kadınların hayatlarına dokunmuş, bölgede yaraların sarılmasına bir nebze de olsa katkıda bulunmuş olacağız” dedi. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin olmadığı bir dünyada gerçek manada bir sosyal ve ekonomik gelişmeden, sürdürülebilir kalkınmadan bahsedilemeyeceğinin altını çizen Aran, “Kadının toplumdaki yerinin güçlenmesinin ve iş hayatına katılımının sürdürülebilir kalkınmanın gerekliliklerinden biri olduğuna inanıyoruz. Bankamızın kadın-erkek eşitliği konusundaki anlayışını ortaya koyan Kadının Güçlenmesi Bildirgesi ile finansal katkının ötesinde istihdam ve toplumsal gelişim alanında pozitif sosyal etki oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

IWF Türkiye’nin yeni başkanı Çiğdem Ayözger Öngün oldu

Geleceğin kadın yazılımcıları bu projede yetişiyor

Farklı alanlarda elde ettikleri başarılarıyla lider ve öncü konuma ulaşmış etkin kadınları bir araya getirerek kadın liderliğini geliştirmeyi hedefleyen uluslararası bir iletişim ve etkileşim ağı olan Uluslararası Kadın Forumu (International Women’s Forum-IWF) Türkiye Olağan Genel Kurulu, İstanbul’da gerçekleştirildi. Genel Kurul’un ardından gerçekleştirilen ilk Yönetim Kurulu toplantısında, 2023-2025 dönemi IWF Türkiye’nin yeni başkanı avukat Dr. Çiğdem Ayözger Öngün seçildi. Genel Kurul’da yapılan seçim sonucunda 2023-2025 dönemi IWF Türkiye Yönetim Kurulu da belirlendi. Yeni dönemde IWF Türkiye Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: (Yönetim Kurulu Asil Üyeler) Arzu Ünal Erman, Çiğdem Ayözger Öngün, Bilgün Gürkan, Burcu Civelek Yüce, Mutlu Alkan Özyurt, Selma Altay Rodopman, Tülin Karabük, Yasemin Merih Alparslan, Yasemin Solmaz. (Yönetim Kurulu Yedek Üyeler) Ebru Dorman, Elif Ateş Özpak, Işıl Arıdağ, Kübra Orakçıoğlu Kazan, Özge Bulut Maraşlı.