Ekonomi Gıda denetimleri ikiye katlanacak

Gıda denetimleri ikiye katlanacak

16.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanlığı 2024-2028 yıllarına ilişkin stratejik planını yayımladı.

Gıda denetimleri ikiye katlanacak

MELTEM GÜNEŞ / Ankara - Plana göre, üretimden tüketime kadar gıda ve yem güvenilirliğini sağlamak adına çeşitli önlemler alınacak. Bu kapsamda, gıda işletmelerinde yapılan resmi kontrol sayısı artırılacak. 2023’te 1.2 milyon olan kontrol sayısının bu yıl yaklaşık 2.5 milyona ulaşması hedefleniyor. Denetimler etkin ve yeterli olacak şekilde risk esasına dayalı olarak planlanacak. Risk esaslı yem işletmeleri yıllık hijyen ve GDO denetim planları hazırlanacak.

Haberin Devamı

Kamu gıda kontrol laboratuvarlarında analiz yelpazesinin artırılması gerektiğine dikkat çekilen planda, süt hijyenini etkileyen ahır ve ağıl şartlarının iyileştirilmesi, sağımdan sofraya kadar olan süreçte soğuk zincirin sağlanması ve sağım hijyeni konusunda eğitimlerin arttırılmasının da ihtiyaç olduğu kaydedildi.

Kalıntıyla mücadele

Bitki sağlığına ilişkin riskler arasında öne çıkan problemin “kalıntı” olduğu belirtilen planda, hatalı pestisit kullanımının bazı üreticiler tarafından devam ettirildiği, bitkisel üretimde zararlı organizmalara karşı yüzde 95 oranında kimyasal mücadele yapıldığı tespitleri yer aldı. Bu kapsamda da, bitki koruma ürünleri ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak ruhsatlandırılacak ve kontrolleri sağlanacak, denetim sisteminin etkinliği güçlendirilecek.