18.05.2021 - 16:46 | Son Güncellenme:
İade faturası, müşterinin satın aldığı bir malı satıcıya iade etmek istemesi durumunda düzenlenmesi gereken bir belge niteliğindedir. İade faturası, iade edilmekte olan ürünün durumu ile ilgili olarak düzenlenmektedir.
İade Faturası Nasıl Kesilir?
İade faturası kesilebilmesi için Maliye Bakanlığı tarafından bir onaya ihtiyacı vardır. Ya da noter tasdikli olması gerekmektedir. İade faturası aslında isminde geçtiği gibi bir fatura türü değildir. Çünkü iade faturası, ürünün tedarik veya satış aşamalarını ilgilendiren bir durum değildir. Satış sonrasında müşterinin aldığı malı iade etmek istemesi durumunda iade faturasının kesilmesi gerekir.
İade faturası düzenlenirken dikkat edilmesi gereken bir takım bilgiler bulunmaktadır. İade edilen malın toplam bedeli, iade edilen malın birim bedeli, iade edilen malın miktarı, satıcının faturasındaki seri numarası ve tarihi iade faturasında bulunması gereken bilgiler olarak ifade edilebilir.
Ürün ve Hizmet İade Faturası Oluşturma İşlemleri Nasıldır?
İade faturası oluşturulurken belgenin görülen bir kısmında iade faturası ibaresinin bulunması gerekmektedir. İade faturası alıcı tarafından satıcıya kesilmekte olan bir belgedir. İade faturası taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre açık veya kapalı olarak düzenlenebilir.
İade faturasının mutlaka Maliye Bakanlığı tarafından onaylı olması gerekmektedir. Onay bulunmadığı durumlarda ise Noter tasdikli olması gerekir. Satıcı ve alıcı arasında düzenlenmekte olan bir belge olan ürün ve hizmet iade faturasının oluşturulması esnasında dikkat edilmesi gereken işlemlerin sıralı olarak yapılması gerekir.