16.05.2012 - 15:40 | Son Güncellenme:
Yeni Yönetim Kurulu üyelerini basın mensuplarına tanıtan MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, geçmiş dönemde yapılan çalışmalara teşekkür ederek yeni dönem programını açıkladı. Konuşmasına Genel Kurula ilişkin değerlendirmelerde bulunarak başlayan Olpak, "Her türlü politik ve ekonomik iklimde, ortaya koyduğu istikrarlı ve başarılı çalışmalarla, Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından birisi olan MÜSİAD, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek için, bütün komisyonları ve kurullarıyla faaliyetlerini sürdürmektedir” dedi.
-MEVLANA'DAN ÖĞÜT-
Genel Kurul’un bugüne kadar geçen 15 günlük süre içinde,MÜSİAD’ın önümüzdeki döneme ait faaliyet plan ve programını belirlediklerini açıklayan Olpak, bu kapsamda ilk önce MÜSİAD’ın yeni Yönetim Kurulu'nun belirlendiğini, akabinde Yönetim Kurulu'nun aralarından, yeni dönem Başkanı olarak kendisini seçtiğini kaydetti. "İyi biliyoruz ki hiç kimse, başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır" diyen Olpak, açıklamasına şöyle devam etti: "Yeni Yönetim Kurulu ile birlikte, ülkemize ve iş dünyamıza yönelik yaptığımız hizmetlerimizi daha ileri götürecek ve yeni hedeflerle çıtamızı daha yükseğe taşıyacağız. MÜSİAD üyeleri, tam 22 yıldır 'Cömert Nil ve yeşil Tuna'nın beslediği kardeş kültürler ve coğrafyaları buluşturmak şuuruyla hareket etmiş, Hz. Mevlana’nın 'Bir ayağı kendi zemininde sabit, diğer ayağı bütün dünyayı dolaşan pergel gibi olun' öğüdüne uygun olarak, dünyanın dört bir yanına yelken açmışlardır."
-"MÜSİAD ÜYELERİ, TÜRKİYE İHRACATININ YÜZDE 15'İNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR"-
MÜSİAD’ın yeni yönetimi olarak, dün nasılsa, yarın da hiç bir ayrım yapmadan, Türkiye yararına her işte, herkesle, ekonomik ve sosyal ilişkiler kurmaya devam edeceklerini ifade eden Olpak, bununla da yetinmeyip, iş yaptıkları her alanda Türkiye’nin vizyonunu geliştirecek sosyo-ekonomik etkileşimlerle, ülkemize toplumsal katkılar sağlayacaklarını belirtti. Türkiye’nin sahip olduğu büyük potansiyele inanarak 22 yıldır Türkiye’nin ilerlemesi için çalıştıklarını ifade eden Olpak, "Bugün MÜSİAD üyeleri, ülkemizin ihracatının yüzde 15’ini gerçekleştiriyor, milli gelirimizin 105 milyar dolarını üretiyor ve ülke istihdamına 1.2 milyon kişilik bir katkı sağlıyor" dedi. Türkiye'nin daha hareketli, daha bereketli bir ekonomik sürece girdiğini ifade eden Olpak, "Ancak bu, 'taşı delen, damlaların kuvveti değil, sürekliliğidir' gerçeğini bilerek, yol alacağımız bir dönemdir" ifadelerini kullandı.
-"NÜKLEER DAHİL ALTERNATİF KAYNAKLAR DEVREYE ALINMALI"-
Türkiye'nin artan enerji ihtiyacının, doğu ve kuzeydeki zengin enerji kaynaklarına sahip komşuları ile daha yakın ilişkiler kurulmasını gerektirdiğini belirten Olpak, diğer taraftan enerji ihtiyacının, daha fazla yerli kaynaklardan karşılanması için nükleer enerji de dahil olmak üzere, tüm alternatif enerji kaynakları, güvenlik, maliyet avantajı ve çevre duyarlılığı da göz önünde tutularak, daha hızlı ve etkin bir şekilde devreye alınması gerektiğini savundu. Türkiye'nin 2023 vizyonu doğrultusunda, sadece teknolojiyi kullanan değil, aynı zamanda da üreten bir ülke olarak, yeni kalkınma hamlesiyle sanayide ileri teknolojiye hızla geçilmesi gerektiğini vurgulayan Olpak, "Alvin Toffler’in de işaret ettiği gibi 'İlk çağlarda güçlü olan, endüstri çağında zengin olan kazanırdı. Bilgi çağında ise bilgili olan kazanacaktır!' Bu sebeple, en değerli sermayemiz olan insan kaynağımız güçlendirilmeli, daha fazla katma değer üreten girişimcilik desteklenmelidir" önerisinde bulundu.
-"ANAYASA ŞART"-
Bu uzun süreli hedef, planlar için özgürlükleri kısıtlamayan, ülke kalkınmasına katkı sağlayan istikrarlı politikalar ve uygulamalara devam edilmesi ve demokrasi kalitesi ve standartlarının yükseltilmesi gerektiğini söyleyen Olpak, bu kapsamda MÜSİAD'ın yeni döneme ilişkin faaliyet programını şöyle açıkladı: "Bu yıl odaklanacağımız ilk hedefimiz “Eğitim ve İnsan Kaynağının Gelişimi ve Girişimciliğin Geliştirilmesi” konuları olacak. Bu sebeple, daha önce adı “Eğitim Komisyonu” olan komisyonumuzun adını, bu yıldan itibaren “Eğitim ve Kültür Komisyonu” olarak değiştiriyoruz. İş dünyası olarak, ihtiyaçlarımızı karşılayacak yetişmiş eleman sorunumuzu sürekli dile getiriyoruz. Bu doğrultuda komisyonumuz, “MÜSİAD AKADEMİ” programlarına ilaveten, üç üniversite ile imzalanacak protokollerle “Üniversite Sanayi İşbirliği”ni geliştirecek uygulamalı eğitimleri hayata geçirecektir."
-MÜSİAD, YERLİ UÇAK VE RAYLI SİSTEME ÇALIŞACAK-
MÜSİAD'ın odaklanacağı ikinci temel hedefi ise AR-GE, inovasyon ve teknoloji geliştirme ihtiyacı olarak açıklayan Nail Olpak, Bilim ve Teknoloji Komisyonlarının öncelikli olarak, “Teknoloji Panelleri”ne devam edeceğini, ayrıca, önerilen projelerle ilgili çalışma grupları oluşturarak bu yıl da bir çalıştayın düzenleneceğini söyledi. Üçüncü temel hedeflerini ise "Sektörel Büyüme Stratejilerine Katkı Sağlamak" diye açıklayan Olpak, bu konuya ilişkin şu örnekleri verdi:
"MÜSİAD'ın makine sektör kurulu, makine sektörünün 2023 ihracat hedefi doğrultusunda, sektörü 2023’e taşıyacak makineler ve özellikle 'yerli uçak ve raylı sistemlerin üretimi' konularını çalışacak. Ayrıca, sektörün hedefleri, dönüşümü ve ihtiyacını belirlemek üzere tüm sektörel dernekleri bir araya getirecek. Benzer bir çalışmayı “Tarım ve Gıda Sektör Kurulumuz” yürütecek. Türkiye tarımının sektörel stratejisinin belirlenmesi, kırsal kalkınmanın küresel standartlara yükseltilmesi ve ülkenin var olan potansiyelinin kullanılması amacıyla Tarım ve Gıda Sektör Kurulumuzun oluşturduğu, “Türkiye Gıda Meclisi” ile birlikte, bu yıl ortak çalışmalar yürüteceğiz. “Tarım ve Gıda Meclisi”, “Helal Gıda” ve “Türk Tohumu” gibi önemli konu başlıklarında çalışmalar hazırlayacak.Diğer sektör kurullarımız da benzer çalışmaları kendi alanlarında gerçekleştirerek, her biri sektör vizyonuna ilişkin raporlar hazırlayarak kamuoyuna sunacak."
-MÜSİAD'IN YENİ YÖNETİM KURULU
- Nail Olpak'ın açıklamasına göre ise MÜSİAD Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:
1.Nail Olpak - Genel Başkan
2.Murat Kalsın - Dış İlişkiler, Fuar-Forum, Yurtdışı Teşkilatlandırma’dan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
3.Ali Reis Topçu – Bütçe ve Mali İşler, Ar-Ge& Proje Destekler, Denetim’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
4.Nazım Özdemir – Bilim-Teknoloji, Sektör Kurulları, İnsan Kaynakları’ından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
5.Ali Rıza Arslan – Kurumsal İlişkiler, İletişim, Tahkim’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
6.Abdurrahman Kaan - Yurtiçi Teşkilatlanma, Üye İlişkileri, Üye Kabul, Gençlik Kurulu’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
7.Kerim Altıntaş – Araştırmalar&Yayın, Eğitim-Kültür, Hukuk Çalışma Grubu Ve Hukuk Müşavirliği’nden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
8.Adnan Bostan – Fuar – Forum Komisyonu Başkanı
9.Ergun Kont - Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı
10.Eyüp Akbal – Yurtdışı Teşkilatlanma Başkanı
11.Eyüp Uğur – Yurtiçi Teşkilatlanma Komisyonu Başkanı
12.Fuat Tosyalı - Kurumsal İlişkiler Komisyonu Başkanı
13.Halim Aydın – Eğitim ve Kültür Komisyonu Başkanı
14.Hikmet Köse - Sektör Kurulları Komisyonu Başkanı
15.Kemal Yamankaradeniz – İletişim Komisyonu Başkanı
16.Mehmet Yalçıntaş – Araştırmalar ve Yayın Komisyonu Başkanı
17.Necmettin Öztürk – Üye İlişkileri Komisyonu Başkanı
18.Pınar Topdaş - Sektör Kurulları Komisyonu Başkan Yardımcısı
19.Ümit Kiler – Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı
20.Zeki Kaldırım - Ar-Ge & Proje ve Destekler Komisyonu Başkanı
21.Abdulsamet Temel – MÜSİAD Gençlik Kurulu Başkanı