Ekonomi Karadeniz gazında dönüm noktası!

Karadeniz gazında dönüm noktası!

13.06.2022 - 10:27 | Son Güncellenme:

Türkiye tarihinin en büyük keşfi olan Karadeniz’deki 540 milyar metreküp doğalgazın karaya çıkartılması için borular döşeniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan boruların denize indirilmesi törenine katılacak.

Karadeniz’de bulunan doğalgazın kullanıma ana dağıtım hattına sunulması için eş zamanlı 6 bin çalışma sürüyor. 170 kilometrelik deniz hattından karaya taşınacak olan doğalgaz için ilk borular denizin 2 bin 200 metre altına yerleştirilecek. Konuyla ilgili paylaşım yapan Bakan Dönmez, "Hazır mıyız?, Sayılı saatler kaldı...⏰ Karadeniz doğal gazını karaya taşıyacak ilk boru denize iniyor…" dedi.

Haberin Devamı

Karadeniz gazında dönüm noktası

12 metre uzunluğundaki 21 bin borunun getirildiği limandan denize döşenmesi Castoro-10 isimli gemiyle, serimi ise CastorOne isimli gemiyle gerçekleştirilecek. İlk olarak 10 milyon metreküp olarak üretilmesi planlanan doğalgaz, 2023’te ana dağıtım hattına verilecek.

HEDEF; 2023'TE İLK FAZ GAZ ÜRETİMİNİ KARAYA ULAŞTIRMAK

Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi; açık denizde inşa edilecek doğal gaz üretim tesisi, Filyos Endüstri Bölgesi'nde yer alacak gaz alım ve işleme tesisi ile her ikisini birbirine bağlayacak boru hattından oluşuyor. Deniz tabanındaki doğal gaz üretim sistemi, Karadeniz'de Filyos kıyısından kuş uçuşu 155 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 2 bin 200 metre derinlikte inşa edilecek. Deniz tabanında yaklaşık 2 bin 200 kilometrekarelik bir alan içinde yaklaşık 40 adet üretim kuyusundan gelen doğal gazın toplanmasını ve boru hattına aktarılmasını sağlayacak bir şebeke kurulacak. Projenin ilk fazında açık denizde açılacak kuyulardan üretilen doğal gaz yaklaşık 40 santim çapındaki çelik boru hattı ile karaya taşınacak.

Haberin Devamı

Karadeniz gazında dönüm noktası

KUYULAR, 25 YIL İHTİYAÇ DUYACAK GAZI ÜRETEBİLECEK KAPASİTEDE

Bakanlık, üç faz şeklinde planladığı hazırlık ve projelendirme çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede ilk olarak günlük 10 milyon metreküp doğalgaz üretimi planlanıyor. Üretimin ardından dört yıllık süre içerisinde günlük 40 milyon metreküp doğalgaz üretilmesi hedefleniyor. Kuyuların; yaklaşık 25 yıl ikametlerin ihtiyaç duyacağı gazı üretebilecek kapasitede olduğu belirtildi.

BUGÜNÜN ÖNEMİ NEDİR?

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Türk Enerji Birliği Başkanı Pro. Dr. Mustafa İlbaş şu ifadeleri kullandı: 

Sakarya gaz sahasında 21 Ağustos 2021 yılında müjdeyi duymuştuk. 320 milyar metreküp doğal gaz müjdesiyle Türkiye uyanmıştı. Arkasından 85 milyar metreküp ilave rezerv bulundu. Daha sonra Amasra sahasında 135 milyar metreküp gaz rezervi keşfedildi. Toplamda 540 milyar metreküp rezerv çıktı. Bu bizim için önemli bir rakam.

Karadeniz gazında dönüm noktası

Türkiye’nin yılda 50 milyar metreküp doğal gaz tüketimi var. Böyle baktığımızda Türkiye’nin 10 yıllık rezervinin tamamını bulmuş bulunuyoruz. Törenle birlikte günde 10 milyon metreküplük bir üretimle Türkiye’de vatandaşlarımız kendi yerli doğal gazını kullanmaya başlayacaklar. Bugün Filyos’ta doğal gaz boru hatlarının karaya indirilmesi başlanacak.

Haberin Devamı

DIŞA BAĞIMLILIĞI NE DENLİ AZALACAK, FİYATLARA NASIL YANSIYACAK?

İlk başlamada 10 milyon günlük, yılda 4.5 milyar metreküp olacak. Bu Türkiye’nin yıllık ihtiyacının yüzde 8’ine gelir ancak tam kapasiteye ulaştığında bu Türkiye’nin Azerbaycan ve İran’dan aldığı doğal gazdan fazladır. Rusya’dan aldığı doğal gaza yakındır. Yüzde 25-30 civarında çıkarıldığında Türkiye’ye bu 30 yıl gidecektir. Yılda 10-15 milyar metreküp 30 yıl yetecektir. Türkiye 2053 yılına kadar buradan doğal gazını karşılayabilecek.

Günümüzde Rusya, Ukrayna kriziyle birlikte Avrupa’da enerji fiyatları arttı. Bir taraftan arz güvenliği sorunu yaşıyoruz diğer taraftan fiyatlar yükseldi. Kendi doğal gazımızı kullanmaya başlamakla birlikte bu fiyatlara 2023 yılında etkileyecektir. Asıl etkiyi 5 yıl sonra ciddi anlamda gösterecektir.

Haberin Devamı

Bir de doğal gaz ithal ettiğimiz bazı ülkelerden kesintiler olabilir. Bu kesintileri telafi etme fırsatı sağlayacaktır. Pazarlık gücümüzü artıracak bir etki yapacaktır. Tüm bunlar doğal gaz kesintilerini engellerken, vatandaşın cebine de katkı yapacak. Çünkü kendi gazımız, kendimiz işletiyoruz. Bir ücret bin metreküpü bin doları geçerken burada sadece işletme maliyeti olacak. Bu fiyatlara olumlu yansıyacaktır, önemli bir müjdedir.

Kasım ayında boru döşeme işi bitecek bugünden itibaren 2023’ün Şubat ayında doğal gazı kuyudan, Filyos işleme tesisine ulaşmış olacaktır. İşleme tesisi çok önemli bir yatırımdır. Doğal gaz denizden çıkarıldığı gibi kullanılmıyor. İşlenmesi gerekiyor, içerisinde su buharı, sülfür var. Bunun ısı değerinin ayarlandığı bir tesistir.

BAŞKA YENİ KEŞİFLER YOLDA MI?

Umut ediyoruz, yolda diye söyleyebiliriz. Biz çok ciddi bir tecrübe kazandık. Açık denizde çıkarmak, kıyıya iletmek ve işleyip kullanıma sunmak çok önemli bir deneyimdir. Türk mühendisi, işçisi bu konuda tecrübe kazandı. Biz mavi vatan içerisinde, başka ülkelerde de bu birikimimizi kullanarak kendi petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerini yürütebiliriz. Bu teknolojik kazanım çok daha önemli bir müjdedir. Yeni arayışlar devam ediyor. Elbette yeni müjdeler olabilir ama bu müjdenin tadını çıkaralım doğal gazımını çıkarıp kullanmaya başlayalım diyorum.

Haberin Devamı

FATİH, KANUNİ VE YAVUZ MAVİ VATANDA GÖREVDE

Öte yandan 21 Ağustos 2020 tarihinde Fatih Sondaj Gemisi’nin çalışmalarını sürdürdüğü Sakarya Gaz Sahası’ndaki Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp, 17 Ekim 2020’de Tuna-1 kuyusunda 85 milyar metreküp doğalgaz rezervi müjdelenmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son açıkladığı Amasra-1 kuyusundaki 135 milyar metreküplük keşif müjdesinin ardından doğalgaz rezervleri 540 milyar metreküpe ulaşmıştı.