Ekonomi Kiracılar tadilat derdini anlattı, işte gelinen son nokta: 'Ev sahibi öder ama tek şart var'

Kiracılar tadilat derdini anlattı, işte gelinen son nokta: 'Ev sahibi öder ama tek şart var'

10.07.2023 - 11:35 | Son Güncellenme:

Zorunlu tadilat masrafları ev sahibine mi ait? Kiracı yaptığı masrafı ev sahibinden alabilir mi? Kiracı ve ev sahiplerini karşı karşıya getiren bu konuda geçtiğimiz günlerde Yargıtay’dan dikkat çeken bir karar geldi. Kiralanan evde yapılacak faydalı ve zorunlu tadilat masraflarının ev sahibinden istenebileceğini söyleyen Avukat Yaşar Öksüz, bu durumun tek bir şarta bağlı olduğunu açıkladı.

Kiracılar tadilat derdini anlattı, işte gelinen son nokta: Ev sahibi öder ama tek şart var

Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Kiralanan evde yapılan tadilat masrafları kiracılar ile ev sahipleri arasında sorun çıkmasına neden oluyor. Ev sahipleri, yapılanlar zorunlu tadilat nedeniyle kiraya verdikleri evlerinin ücretinden kesinti yapılmasını istemezken, kiracılar ise daha yaşanılabilir bir evde oturmak istiyor. Kiracı olarak oturduğu evde zorunlu tadilat gereksinimi yaşadığını ancak bu talebinin ev sahibi tarafından karşılanmaması nedeniyle yaşam alanının kalitesinin düştüğünü söyleyen 33 yaşındaki İ.K., tadilat konusunda ev sahibi ile yaşadığı diyaloğu şöyle anlattı:

Haberin Devamı

"Ev sahibimle tadilat nedeniyle geçen yıl karşı karşıya geldim. İki sene boyunca kiracısı olduğum ev eskiydi.  Ancak İstanbul'da kira fiyatları yüksek olduğu için eskiliğini kabul ederek evi tuttum. 4 katlı olan evin ikinci katında ben, üst katımda ise ev sahibim oturuyordu. Birinci yılın sonuna doğru balkonda oturduğum bir gün balkon tavanının sıvasının döküldüğünü fark ettim. Birkaç gün içinde de balkon tavanından büyük parçalar düştü. Durumu ev sahibime anlattım ancak yardımcı olmadı."

Kiracılar tadilat derdini anlattı, işte gelinen son nokta: Ev sahibi öder ama tek şart var

"Ben de eve tavanı yapması için usta çağırdım. Usta tavanı yaparken ev sahibim gördü ancak hiçbir şey yokmuş gibi davrandı" diyen kiracı İ.K., "Ev sahibime tadilatı karşılaması gerektiğini, eğer bunu kabul etmiyorsa da kira ödeneğimden düşülmesi gerektiğini’söyledim. Ancak masrafları ödemeyi  kabul etmedi. Evi bana teslim ederken bu sorunun olmadığını, ben evde yaşarken bu sorunun ortaya çıktığını, ödemeyi benim yapmam gerektiğini söyledi. Ne yaptıysam kabul ettiremedim ve sonunda ödemeyi kendim yapmak durumunda kaldım" şeklinde konuştu.

'KİRADAN DA DÜŞMEYECEĞİZ DEDİK AMA İSTEMEDİ'

Kiralık bir evde zorunlu tadilatların acil bir şekilde yapılmasının ev sahibinin yükümlülüklerinden biri olduğunu belirten 39 yaşındaki A.T. de kiracı olduğu evde yaşadığı tadilat sorunu için şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl Ankara'da taşındığım evimin banyosu oldukça eskiydi. Duşakabin bulunmuyordu ve tuvaleti de alaturkaydı. Banyoda rutubet oldukça fazla olduğu için duvarları dökülüyordu. Kısa bir süre sonra hamile kaldım. Eşimle sürekli banyonun en kısa sürede yapılması gerektiğini konuşuyorduk. Çünkü eski tip tuvalet hamileliğimin sonuna doğru beni zorlayacak ve banyodaki rutubet sağlığımız için zararlı olacaktı. Durumu ev sahibimize anlattık ancak tadilat yaptırmayı kabul etmedi. Kabul etmediği gibi bizim yaptırmamızı da istemedi. Hatta ona ödemeyi biz yapacağız ve kiradan düşmeyeceğiz teklifinde bulunduk. Buna da karşı çıktı. Evinde hiçbir değişiklik yapmamamız gerektiğini söyledi. Biz de mecburen bu şekilde oturmaya devam ettik. Çünkü yeni bir ev bulmak bizim için çok zordu.”

Haberin Devamı

Kiracılar tadilat derdini anlattı, işte gelinen son nokta: Ev sahibi öder ama tek şart var
Antalya'da bir kiracı dükkana tadilat yaptırdı. Mülk sahibinden masrafların karşılanmasını istedi. Olumsuz yanıt alınca mahkemeye başvurdu. Yargıtay'ın son kararı kiracıların yüzünü güldürdü. Kiralanan evde yapılacak faydalı ve zorunlu tadilatların masrafları ev sahibinden istenebilecek.

‘ZORUNLU MASRAFLAR EV SAHİBİNE AİT AMA BİR ŞARTLA’

Zorunlu tadilatın kiralanan taşınmazdaki yaşamın devam edebilmesi için mutlaka yapılması gereken işlemler sonrasında ortaya çıkan masraflar olduğunu söyleyen Avukat Yaşar Öksüz, “Elektrik tesisatı, su tesisatı ve doğal gaz hattından kaynaklanan masraflar zorunlu masraflar arasındadır. Zorunlu tadilat masrafları, kiralananın kullanımını temin etmeye yönelik olduğu için kural olarak ev sahibine aittir. Ancak taraflar, kira sözleşmesi ile bu durumun aksini kararlaştırabilirler. Bu yönde bir anlaşma varsa zorunlu tadilat masraflarından kiracı sorumlu olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

"Zorunlu tadilat masrafları kural olarak ev sahibine aittir. Ev sahibinin bu borçlardan sorumlu olabilmesi için kiracı tarafından usule uygun olarak bilgilendirilmesi gerekir. Ev sahibinin bu masrafları karşılamaması durumunda kiracı, zorunlu masrafları yapıp ortaya çıkan masrafı ev sahibinden talep edebilir. Bu tür durumlarda vekaletsiz iş görme hükümleri uygulanır. Yapılan masrafların zorunlu olması gerekir. Kiracı, lüks masrafları ev sahibinden isteyemez. Yine kira sözleşmesinde, kiracının yaptığı zorunlu masrafların istenemeyeceği belirtilmişse, kiracı yaptığı masrafları da isteyemez."

Kiracılar tadilat derdini anlattı, işte gelinen son nokta: Ev sahibi öder ama tek şart var

YAPILAN TADİLAT SONRADAN BİLDİRİLİRSE NE OLUR?

“Kiralanan taşınmazda yapılması gereken zorunlu tadilatların ev sahibine bilgi verilerek yapılması gerekir” diyen Avukat Yaşar Öksüz, Haber vermeksizin yapılacak tadilatlarda ev sahibinin masraflardan sorumlu olması mümkün olmayacaktır. Ancak aciliyeti olan bir tadilat söz konusu olduğunda, tadilatın yapılarak ev sahibine sonradan bildirilmesinde bir sakınca yoktur. Kiraya veren kendisine sonradan haber verilen tadilatın masraflarına katlanmak durumundadır. Örneğin, evin su tesisatının kiracının kusuru olmaksızın patlaması halinde, aciliyeti olan bir zarar meydana geldiğinden önce tadilat yapılması ve ardından ev sahibine durumun bildirilmesi mümkündür. Bu durumda kiraya veren tesisatın onarım masraflarına katlanmak durumunda kalacaktır bilgilerini paylaştı.