Ekonomi Konut fiyatlarındaki artış devam eder mi? Uzman isimler açıkladı

Konut fiyatlarındaki artış devam eder mi? Uzman isimler açıkladı

18.04.2022 - 16:10 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası'nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi, bir önceki aya göre yüzde 13,5 bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 96,4 arttı. Reel artış ise yüzde 26,9 olurken metre kare fiyatı 8.640 TL’ye çıktı. Peki konut fiyatlarındaki artış devam eder mi? Uzman isimler açıkladı. İşte detaylar...

Konut fiyatlarındaki artış devam eder mi Uzman isimler açıkladı

TCMB, Konut Fiyat Endeksi'nin şubat verilerini paylaştı. İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyatları, aylık bazda sırasıyla 14,9, 16 ve 12,7 oranlarında artış kaydetti. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre ise İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 106,3, 97,1 ve 90,1 oranlarında artış gösterdi. Peki konut fiyatlarındaki artış devam eder mi? Uzman isimler yanıtladı...

Haberin Devamı

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı:

Fiyat artışlarının devam edeceğine yönelik tahminlerimiz sürüyor. Nispeten artışın ivmesinin azaldığını söyleyebiliyoruz. Aslında çıkışlar devam edecek ama aynı ivme ile olmayacaktır.

İnsanlar alternatif ikame şehirleri deniyorlar. İstanbul’da gayrimenkul alamayan kişiler 'Trakya’da alabilir miyim' diye düşünüyor. İstanbul yatırımcısının Anadolu’ya yöneldiğini görüyoruz. İnşaat maliyetlerinin 7 bin TL’ye yaklaşması ister istemez maliyetlerde artışa neden oldu.

"İKİNCİ ELDEKİ KONUTLARDA DÜŞÜK KALAN YERLER VAR"

Hala ikinci eldeki fiyatlarda düşük kalan yerler var. Bunların da fiyatlarının hızla yükselebileceğini söylemek mümkündür.

Yabancıların da yoğun olduğu yerlerde son bir yılda yüzde 200’e yakın fiyat artışlarını söylemek mümkündür. Konut fiyat endeksi Türkiye genelinde bir endeks ancak İstanbul’da bu ortalamanın daha yüksek olduğunu ve gayrimenkul fiyatlarının üçe katlandığını söylemek mümkün.

Haberin Devamı

ŞU AN KONUT ALMAK MANTIKLI MI?

Krediye bağlı kalmadan konut almak avantajlıdır. Ben ikinci elde imkanı olan kişilerin gayrimenkule yatırım yapmalarını tavsiye diyorum."

Lüks konut uzmanı Sühran Aras ise fiyat artışlarının devam edeceğini belirterek şöyle dedi: "Fiyat artışlarının en büyük nedenlerinden biri inşaat maliyet endeksinin geçen ay 1 yıl önceye göre yüzde 90 oranında artmasıdır. Dünyada da bir artış var. Alüminyuma zam geldikçe bu inşaat maliyetlerine yansıyacak.

"LOJİSTİK ANLAMINDA DÜNYADA SIKINTI YAŞANIYOR"

Lojistik anlamında dünyada sıkıntı yaşanıyor. Buradan da gelen bir etki var. Arz yok bunun neticesinde de arz olmayınca talepte olunca fiyat her zaman artar.

"RUSYA, UKRAYNA SAVAŞININ YANSITTIĞI ŞEYLERİ YAŞIYORUZ"

Elimizde olmayan nedenlerden kaynaklı da maliyetler geliyor. Rusya, Ukrayna savaşının yansıttığı şeyleri yaşıyoruz. Sadece ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar değil global sıkıntılar yaşanıyor.

"ARSA SATIŞLARI PATLAMIŞ VAZİYETTE!"

Şu an ev almak mantıklı evden de daha önemlisi arsa almak en mantıklısıdır. Arsa satışları patlamış vaziyette hala çok makul fiyatlarla arsa alımı var.

Haberin Devamı

Yaz aylarında bölgesel artışları her zaman yaşıyoruz. Sahil bölgeleri İstanbul’da Şile Bölgesi revaçta en fazla satış ve kiralama fiyatları artan ilçelerin başında geliyor. Yüzde 312’lik bir artış var Şile’de. Datça öyle, Kuşadası öyle. İnsanlar şehir merkezinden uzaklaşmak istediler ama Şile’nin en büyük avantajı İstanbul’a yakın olmasıdır. Bu sebepten dolayı buraya talep giderek artıyor."

Yazarlar