Ekonomi Kripto para için vergi çalışması

Kripto para için vergi çalışması

08.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, kripto paraların vergilendirilmesi için çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

Kripto para için vergi çalışması

ANKARA Milliyet - Elvan, CNN Türk’te katıldığı programda, enflasyonun resmi açıklamalardan daha yüksek olduğu yönünde rapor hazırlayan Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) da isim vermeden yanıt verdi. TÜİK’ten aldığı bilgi notunu paylaşan Elvan, söz konusu grubun, otomobildeki ÖTV zammının, enflasyonu bir günde yüzde 5.8 artırdığı iddialarının doğru olmadığını söyledi. Elvan, otomobilde ÖTV zammı etkisinin yüzde 0.23 olduğunu belirterek, bu grubun amacının TÜİK’i itibarsızlaştırmak olduğunu öne sürdü. Elvan, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa TÜİK bu grup ile ilgili suç duyurusunda bulundu” dedi.

Haberin Devamı

TÜİK’in TÜFE ağırlıklarını 46 bin 656 haneden aldığı bilgilerle hesapladığını, enflasyon sepetini oluştururken her ay 550 binin üzerinde kişiye ulaşarak verileri topladığını, fiyatların resimlerini de çektiklerini ifade eden Elvan, “Kesinlikle TÜİK’in rakamlarla oynaması, yüzde 30-40’lık bir enflasyon söz konusu değil” dedi.

‘Yasak niyetimiz yok’

Elvan, kripto varlık konusunun, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile tüketicinin korunması konusu olmak üzere iki boyutu olduğunu söyledi. Bu platformların denetlenmesi konusunda çalışma yaptıklarını belirten Elvan, “Bizim de taslak bir çalışmamız var şu anda, bir kanun teklifi olacak muhtemelen” dedi. Elvan, şunları söyledi:

“Kripto varlık çeşitlerinin tanımlanması, bu yasal düzenleme içerisinde ilk önce yapmamız gereken şey. Bunun dışında kripto varlıkla ilgili platformların yükümlülükleri neler olacak? Bu platformların uyması gereken ilkeler nelerdir? Bu platformların müşterilere karşı sorumlulukları ne olacak? Bunların ortaya konması gerekiyor. Arkadaşlarımız bu çalışmaların hepsini yaptılar. Gelir İdaresi tarafında da özellikle vergilendirme konusunda bir çalışma yürütüyoruz.”

Haberin Devamı

Elvan, “Bizim, ‘bu yasaklansın’ gibi bir yaklaşımımız kesinlikle yok. Bu alanda alım satım yapan insanların da kötü niyetli olduğunu düşünmüyoruz. Vatandaşlarımızın mutlaka ihtiyatlı, dikkatli olması gerekiyor” dedi.

Yarı zamanlı işte kıdem adımı yolda

Elvan, yarı zamanlı çalışanlara yönelik yeni bir düzenleme yapacaklarını belirterek, “Özellikle gençler, üniversite öğrencileri yarı zamanlı çalışıyor. Yarı zamanlı çalışanların yıllık izinlerinde ücret ödenmesini sağlayacağız. Kıdem tazminatı hakkı kazanmaları yönünde düzenlemelerimiz olacak. İşveren ve işçilerle bunları konuşacağız. Bu düzenlemeyle yarı zamanlı çalışanların oranında önemli yükselme olacağını düşünüyorum” diye konuştu.