Milliyet Enerji AB elektrik piyasası reform teklifi sunuldu

AB elektrik piyasası reform teklifi sunuldu

30.03.2023 - 09:39 | Son Güncellenme:

Avrupa Komisyonu, tüketicileri yüksek elektrik fiyatlarından korumak, yenilenebilir kaynakları artırmak ve artan doğalgaz fiyatlarına karşı sanayicileri rahatlatmaya yönelik elektrik piyasası reform teklifini açıkladı.

AB elektrik piyasası reform teklifi sunuldu

AB Enerji Komiseri Kadri Simson, “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının yol açtığı enerji krizi, mevcut sistemde ele alınması gereken bazı eksiklikleri ortaya çıkardı” ifadeleriyle, AB elektrik piyasası mekanizmalarındaki değişiklikleri anlattı. Reform, AB’nin iklim hedeflerine ulaşması için 2030’dan önce üç kat artırılması hedeflenen yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını da artırmayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

Reform, ayrıca fosil yakıt fiyatlarında ani değişimlerinin elektrik faturaları üzerindeki etkisini azaltmayı, tüketicilere, uzun vadeli fiyat sabitleme opsiyonunun bulunduğu sözleşmeler getirilirken, rüzgar ve güneş enerjisine yatırımı artırma da destekleniyor. Teklifte tüketiciler çatısındaki güneş panellerinden ürettiği elektriği artık komşularına da satabilecek, elektrik depolama imkanları desteklenecek. Reform teklifinin, Avrupa Parlamentosu ve üye ülkeler tarafından kış mevsimi öncesinde onaylanması ümit ediliyor.