Ekonomi Prof. Dr. Sefer Şener'den Türkiye'nin döviz rezerviyle ilgili önemli açıklama

Prof. Dr. Sefer Şener'den Türkiye'nin döviz rezerviyle ilgili önemli açıklama

25.08.2021 - 14:16 | Son Güncellenme:

IMF tarafından Türkiye'ye tahsis edilen 6.3 milyar dolarlık SDR ile birlikte Türkiye'nin döviz rezervlerinin önümüzdeki hafta 115 milyar dolara çıkması bekleniyor. İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Sefer Şener "IMF diyor ki, Türkiye'ye 6.3 milyar dolar rezerv tanıdı. Merkez Bankası'nın döviz rezervleri arasına buna da ekliyorsunuz. Arap ülkeleri bu rezervleri çekti bile. Türkiye'nin önümüzdeki süreçte bu rezervleri kullanacağını düşünmüyorum. Kullanmasanız da 109 milyar dolarlık rezerv 115 milyar dolara çıkarılmış oluyor. Piyasanın beklentilerine bu durumun çok büyük katkısı var" dedi.

CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı: 

Haberin Devamı

Aşılamaların artması normalleşmeye geçiş ve ekonominin yeniden canlandırılması ile birlikte Merkez Bankası döviz rezervinin 100 milyar dolar üzerine çıktığını gördük. Sayın Cumhurbaşkanı 109 milyara çıktığını açıklamıştı.

‘23 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA YAPILDI’

Son dönemde örneğin Katar ile 15 milyar dolarlık swap anlaşması ve Çin ile 6 milyar dolarlık swap anlaşması, Güney Kore ile 2 milyar dolarlık anlaşma ile toplamda 23 milyar dolarlık anlaşma yapıldı.

Merkez Bankası kendi rezervlerini eksik gördüğü noktada altın ve dolar alarak artırdığı görüldü. Merkez Bankası’nın özellikle rezervlerini artırması CDS’lerini artıracak bir yöntemdir. Yabancı yatırımcının ekonomiye güveninin tesis edilmesi ve daha da artırılması aynı zamanda derecelendirme kuruluşlarının raporlarının pozitife çevrilmesi için çalışılıyor.

Haberin Devamı

IMF tarafından tüm dünyadaki üye ülkelere yaklaşık 650 milyar dolarlık bir SDR dediğimiz çekim hakkı tanındı.
IMF’in Türkiye’ye tanıdığı rezerv 6.3 milyar dolar. Merkez Bankası’nın döviz rezervlerine bu rezerv de eklenebiliyor.

Arap ülkeleri bu rezervleri çekti bile. İsterseniz kullanabilirsiniz isterseniz de bu varlıkları kullanmayabilirsiniz. Türkiye’nin bu rezervleri kullanmayacağını düşünüyorum. 109 milyar dolarlık rezerv bu gelişme ile 115 milyar dolara çıkarılmış oluyor. Piyasanın moraline çok ciddi bir katkısı var. IMF böyle bir tahsiste daha önce bulunmuştu, şimdi de bulunuyor ve Türkiye’de IMF üyesi ve katkı sağlayan bir ülke olduğu için IMF’de böyle bir imkan tanıdı.

Bu aslında tanımlanmış bir kredidir. Çok düşük maliyetli olan bir kredidir. ABD, Japonya, Çin gibi ülkeler bunu kullanıyor. Önümüzdeki dönemde 6.3 milyar dolarlık bir artış olacak. Türkiye’nin kasasında duracak ancak istenirse kullanılacak. Sadece Türkiye’nin kasasında duracağını Türkiye’nin yoğun bir ihtiyacının olmadığını görüyorum. IMF’in bu rezervinin kullanılmayacağını öngörüyoruz.

‘POZİTİF KATKISI OLACAKTIR’

Psikolojik etkisi ve yabancı yatırımcıların güvenine pozitif katkısı olacaktır. MB döviz rezervlerinin tükendiği söyleniyordu net rezervler ve bu çalışmalardan sonra brüt rezervlerin 100 milyar doları aştığını görüyoruz.
Önümüzdeki dönemde 115 milyar doların üzerinin de görüleceğini öngörüyoruz. Yapılan çalışmalar swap anlaşmaları ve IMF’in hamlesi bunu gösteriyor. Türkiye’ye 6.3 milyar dolar tahsis edilmesi çok önemli. Türkiye’nin büyüklüğünü göstermiş oluyor. IMF’in bu hamlesi olumlu bir sinyaldir. Uluslararası piyasalar açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum.