Ekonomi Rakam değil işçi konuştu

Rakam değil işçi konuştu

12.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gelecek yıl uygulanacak asgari ücreti belirleyecek ilk komisyon toplantısı dün yapıldı. Tarafların asgari ücret önerilerini sunmadıkları ilk toplantıya çeşitli sektörden asgari ücretli çalışanlar da katılarak yaşam koşullarını dile getirdi.

Rakam değil işçi konuştu

Mithat Yurdakul / ANKARA - Yaklaşık 7 milyon çalışanın 2024 yılında alacağı asgari ücreti belirleyecek komisyon, ilk toplantısını yaptı. Herhangi bir rakamın masaya gelmediği toplantıda, asgari ücretli 4 işçi, geçim şartlarını aktardı. Enerji, karayolu, AVM ve sağlık alanında çalışan işçiler, Saffet Canbaz, Durmuş Öztürk, Meliha Nur Şıkbudak ve Hatice Akgedik, özellikle gıda ve kira fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, asgari ücretle geçinemediklerini belirterek, “Çocuğumuza 5 lira dahi harçlık veremiyoruz. Aldığımız ücret ancak ev kirasına ve kuru ekmeğe yetiyor” dedi. İşçileri dinleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da, “Ben de altı kardeşimle bir evde büyüdüm. İşçi çocuğuyum. Bu nedenle sizleri özel olarak dinlemek istedim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türk-İş, teklif bekliyor

Bakanı Işıkhan, şunları söyledi: “2024 yılı asgari ücret miktarının sosyal diyalog ve istişare yoluyla ekonomimizi büyütecek, çalışanlarımızın gelirini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. 2023 yılında asgari ücret, ocak ayında yüzde 55, temmuz ayında yüzde 34 oranında artırılmıştı. Yıl sonu TÜFE artış beklentisinin yüzde 65 olduğu dikkate alındığında, 2023 yılında asgari ücrete enflasyonun oldukça üzerinde bir artış gerçekleştirilmiştir.”

Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, asgari ücrette hükümetin yaklaşımının belirleyici olduğunu belirterek, “İşçilerin geçim şartlarının iyileştirilmesi yolunda atılan olumlu adımlar sürdürülmelidir” dedi. Türk-İş olarak belirli bir ücret söylediklerinde sonucun bunun altında kalabileceğini kaydeden Ağar, “Ücreti veren işveren tarafından teklif gelecek ki biz de ona göre değerlendirme yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

Vergi dilimi vurgusu

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da büyük küçük tüm işletmelere asgari ücret desteğinin devam etmesi ve çalışanların vergi dilimlerinde düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı. 

Asgari ücrette bir sonraki toplantı 18 Aralık’ta yapılacak.

Rakam değil işçi konuştu

Olası senaryolar

Asgari ücret zammında, ağırlıklı olarak enflasyon tahminleri etkili olacak. Son 6 ayın enflasyonunun yüzde 37,8 olarak açıklanması halinde, sadece enflasyon zammıyla birlikte asgari ücret 15 bin 700 lirayı aşacak. Yine yılbaşında belirlenecek olan memur maaşlarındaki artış oranı gözetildiğinde ise asgari ücret 17 bin lira bandını aşabilecek. Türk-İş’in geçim araştırmasında ortaya çıkan rakamlar da önemli bir veri olacak. Araştırmanın kasım ayı sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 14 bin 25 TL’ye, yoksulluk sınırı 45 bin 686 TL’ye, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 18 bin 239 TL’ye yükseldi. Şu anda uygulanan asgari ücret, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 2 bin 600 lira altında.