Ekonomi Rusya'dan ambargolara karşı misilleme!

Rusya'dan ambargolara karşı misilleme!

10.03.2022 - 16:01 | Son Güncellenme:

Rus hükümeti, Batı'nın uygulamaya koyduğu yaptırımlara bazı ürünlerin ihracatına 2022 yılı sonuna kadar yasak getirerek misillemede bulundu. Peki bu ürünler hangileri? İşte detaylar...

Rusyadan ambargolara karşı misilleme

ABD ve İngiltere, Ukrayna'nın işgaline karşı Rusya'ya yönelik ekonomik tepkileri bir aşama daha ileriye götürerek petrolünü yasaklamaya karar verirken Avrupa Birliği de Rusya doğal gazına bağımlılığını koparacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı

RUSYA'DAN MİSİLLEME GELDİ

Rusya, Batı'nın yaptırımlarına bazı ürünlerin ihracatına yasak getirerek misillemede bulundu.

İŞTE YASAKLANAN ÜRÜNLER!

İhracat yasağı getirilen 200'den fazla ürün arasında telekom ekipmanları, tıbbi malzeme, araç, elektrikli ekipman, tarım ekipmanları, teknolojik ekipmanlar ile vagon, konteyner ve türbinler yer alıyor. Öte yandan Rusya'nın Bank for International Settlements üyeliği askıya alındı.

ABD Başkanı Joe Biden bu adımın "Rusya ekonomisinin can damarını" hedeflediğini söylemişti. Son olarak McDonald's ve Coca-Cola da Rusya'dan çekildiğini açıklamıştı.

Önlemler açıklanmadan önce Rusya, küresel ekonominin yıkımla karşılaşabileceğini söylemişti ve Almanya'ya doğal gaz taşıyan ana boru hattını kapatabileceğini söylemişti.

Haberin Devamı

Venezuela petrol şirketlerini temsil eden birliğin başkanı Reinaldo Quintero BBC'ye, ülkenin günlük üretimi 400 bin varil artırabileceğini söylemişti. 

RUS PETROLÜ 'ARTIK KABUL EDİLEMEZ'

Biden "Bütün Rus petrolü ve doğal gaz ve enerji ithalatını yasaklıyoruz" diye konuşmuştu. İngiltere de benzer bir adım atarak, Rusya'dan petrol mamulleri alımını 2022 yılı sonuna kadar sıfıra indirme kararı almıştı

Başbakan Boris Johnson bu kararın Rusya'yı kısa vadede hemen etkilemeyeceğini kabul etmişti fakat "Bunun etkisi Rusya üzerinde zaten artan baskıya eklenecek. Ayrıca İngiltere'nin başını çektiği yaptırımların müthiş ekonomik etkisini unutmayın" diye konuşmuştu.

ABD'nin petrol ve işlenmiş petrol ürünleri ithalatının yaklaşık yüzde 9'u Rusya'dan geliyor. İngiltere ise bütün petrol ihtiyacının yüzde 6 kadarını Rusya'dan temin ediyor.

AB, RUS GAZINI AZALTMAYI HEDEFLİYOR

Avrupa Birliği Komisyonu enerji bakımından orta vadede Rusya'ya bağımlılıktan koparacak bir hedef açıkladı ve Avrupa'yı "2030 yılına gelmeden" Rusya'dan fosil yakıt bağımından bağımsızlaştırmayı amaçlayacağını bildirdi.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans "Burada bunun çok kolay bir şey olacağını söylemiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

"Fakat aynı zamanda kolay olmasa bile, hatta çok zor olsa bile bunu yapmamız gerektiğine derinden inanıyorum çünkü bu aynı zamanda güvenliğimizle yakından ilgili bir konu" diye eklemişti.