Ekonomi SPK Başkanı: Borsalar Formula 1 pisti değil

SPK Başkanı: Borsalar Formula 1 pisti değil

28.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Borsada yüksek frekanslı işlemlerin gündemde olduğunu ifade eden SPK?Başkanı Akgiray, “Bunlar da olmalı ama borsalar F1 pisti değil” dedi

SPK Başkanı: Borsalar Formula 1 pisti değil

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, son dönemde yüksek frekanslı işlemlerin gündeme geldiğini belirterek, “Borsalar bilgisayarların hız yarışına girdiği Formula 1 (F1) pisti değil” dedi. Active Academy tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Sermaye Piyasaları Zirvesi’nde konuşan Akgiray şöyle devam etti: “Alıcı kuruluşlar, yatırım bankaları serverlarını borsaların içine koymaya çalışıyorlar ki data daha hızlı gidip gelsin diye. Birisi hesaplamış, 1 milisaniyenin Goldman Sachs’ta değeri 100 milyon dolar. Saniyenin binde biriyle ölçülen daha hızlı Borsanın ana Server’ına ulaşmak ve oradan tepki almanın değeri 100 milyon dolar. Dolayısıyla bir saniye içinde aynı taraftan birkaç emir gidip geri gelebiliyor. Alışveriş oluyor veya olmuyor. Bu hız yarışı, kim daha yakın olacak asıl emrin işlendiği CTU’nun bulunduğu bilgisayara. Borsanın işi bu değil. Bu, olsun tabii ki. Bu piyasa etkinliğini artıran birşey ama borsanın varoluş sebebi bu değil.”

‘Uzun vadeyi destekleyeceğiz’
Sermaye piyasalarında kısa ve uzun vadeli olmak üzere iki tür yatırımcı bulunduğuna değinen Akgiray, düzenleyici otorite olarak birinci görevlerinin yatırımcı haklarını korumak olduğunu ancak teknolojiden dolayı bazen iki tür yatırımcının da aynı anda eşdeğerde korunamadığını anlattı.
Akgiray, bu durumda önceliklerinin uzun vadeli yatırımcı olduğunu belirterek, “Dolayısıyla bizim işimiz, bütün yatırımcıları korumak. Ama öncelikle uzun vadeli yatırımcıyı korumak. Bundan sonra yeniden şekillenecek regülasyonda gri ayrımı göreceğiz” diye konuştu. Akgiray şunları söyledi: “Uzun vadenin teşviki gerekiyor. Belki de uzun vade kısa vade konusunda vergi dahil, genel kurullarda oy verme hakkı dahil, ayrımcılığa gitmek lazım ki, uzun vade daha kârlı daha tatlı olsun. Böylece ülke ve ülkeler istikrarı daha kolay yakalayabilsin.”

‘İMKB daha güçlü olabilir’
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, İMKB’nin orta vadeli tasarruflar ve uzun vadeli fonlamalar için daha da güçlü olabileceğini belirterek, “Borsanın kapasitesi, dışarıdan gelen baskılar karşısında daha da artırılabilir. Bunun gerçekleşebilmesi için ayrıştırılmış bir yaklaşım gerekli. Sahipliği, ticari işlemlerden ayırabilmesi, hükümetin buna imkan vermesi son derece önemlidir” dedi.


‘Yerlİ yatırımcı sayısı artmalı’
Konuşmasına Harvard’da öğrenci iken annesinin dededen kalma hisse senetlerini bir zarfla kendisine gönderdiğini hatırlatarak başlayan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin şöyle dedi: “150 yıl önce dedeme Galata Bankerleri Süveyş Kanalı tahvili satmışlar. İstanbul 100 yıl önce Ortadoğu’nun finans merkezi olma yolunda ilerlemişti. Şu anda İstanbul’un finans merkezi olması projesi var. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki demokratikleşme çabası 10 yıllar alabilir. İstanbul finans merkezi konusunda bunu avantajlı konuma geldi.” İMKB’deki yabancı payının yüzde 63’lerde olduğunu belirten Özyeğin, sermaye piyasalarında yerli yatırımcı sayısının artmasının önemine de dikkat çekti.