Ekonomi Teknolojik ağlarla beyin gücü örecek

Teknolojik ağlarla beyin gücü örecek

23.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Teknoloji üslerini ve üretim tesislerini gençlere açmaya hazırlanan Sabancı, ‘beyin göçünü beyin gücüne’ dönüştürecek seferberlik başlattı.

Teknolojik ağlarla beyin gücü örecek

Yetenekli beyinlerin kendi ülkesinde yetişip birikimlerini yurt dışında kullanıyor olması, tüm dünyada, sadece bugünün değil tüm zamanların önemli tartışma konusu. Durum böyle olunca, “beyin göçünü durduralım” ya da, iş işten geçmiş ise “beyin göçünü tersini çevirelim” kampanyaları bugüne değin hep popüler oldu. Gelin görün ki, beklenenin aksine ülkedeki değerlerle birlikte yetenekli beyinlerin göçü artarak sürdü.

Haberin Devamı

Ar-Ge, inovasyon ve girişim ekseninde onlarca farklı şirkette, birçok teknoloji merkezine sahip olan Sabancı Topluluğu, “Gençlik Seferberliği” ismiyle, farklı bir modelle bu konuda etkili olmak için sahaya çıktı. Grup, 3 yıllık bir programla Türkiye çapında yeni bir sosyal girişim modeli başlattı. Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, ‘beyin gücünün Türkiye’de kalması, ülke çapında gençlere, girişimcilere inovasyona ve teknolojiye erişim konusunda fırsat eşitliği sağlanması’ için bu yola çıktıklarını söyledi.

Küresel iş fikirleri

Programla, 3 yıl boyunca Türkiye’nin pek çok bölgesini kapsayacak Sabancı Teknoloji ve Etki Merkezleri Ağı kurulacak. Öncelikli grup şirketlerinin yer aldığı şehirlerde kurulacak merkezler, 18-34 yaş arasındaki genç yeteneklere açık olacak. Proje kapsamında 3 yıllık bir dönemin sonunda, yurt içinde 34 ilde ve 35 üniversitede, yurt dışında ise en az 2 merkezde ve 2 üniversitede olunması; projenin sonunda ise en az 30 bin gence ulaşılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

“Dünyada hızlı olanın, kararlı olanın, doğru hamleleri yapanın kazanacağı bir dönemdeyiz” diyen Alper, “Tüm kaynaklarımızı ve tüm teknoloji altyapımızı gençlere açacağız” ifadesini kullandı. Bu projeyle birlikte, gençlere fırsat eşitliği sunacaklarını ve aynı zamanda balık tutabilecekleri çok geniş bir ekosistem inşa ettiklerinin altını çizen Cenk Alper, “Onlar seçecek, biz onlara yardımcı olacağız. Artık gençlere ne yapacaklarını dikte etme dönemi geride kaldı. Onları, bizim adımlarımızı izleyecek bireyler olarak değil, geleceği şekillendirecek potansiyel liderler olarak konumlandırmak aslında onlara ve ülkemize yapacağımız en büyük iyiliklerden biri” dedi.

Girişime açık destek

Yeni kurulacak merkezler; dijital teknolojiler, enerji ve iklim teknolojileri, malzeme teknolojileri ve mobilite çözümleri alanlarına odaklanacak.

Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri projeye katılabilecek.

Bu merkezlerde geliştirilen iş modellerinin Sabancı, Türkiye ve dünya girişimcilik ekosistemlerine entegre olması sağlanacak.

Haberin Devamı

Yeni girişimlerin büyümesi için gerekli altyapı hizmeti verilecek; başarılı girişimlere finansmana erişim olanağı sağlanacak. Tüm şehirlerden başvuru kabul edilecek; başvurular www.sabancigenclikseferberligi.com adresinden yapılacak.