Ekonomi Togg lansman müziği yapay zekadan geldi

Togg lansman müziği yapay zekadan geldi

07.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin otomobili Togg dünya sahnesine çıktığı ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen Tüketici Elektroniği Şovu CES’de teknoloji ve sanatı bir araya getirdi. Klasik Türk müziğinin 2500 eserini öğrenerek Togg’a özel bir beste yapan yapay zeka, geri dönüştürülmüş malzemeden üç boyutlu yazıcıyla 1001 saatte üretilmiş zeytin ağacı ve kelimelerin anlamlarını görselleştiren dijital çalışma, Togg’un CES’e damga vuran farklılıklarıydı.

Togg lansman müziği yapay zekadan geldi

Togg, geleceğe bakışını vurgulayan ‘Transition Concept Smart Device’ adını verdiği konsept otomobilini, yapay zekâ algoritmasıyla bestelenen bir eserle tanıttı. Besteci ve yeni medya sanatçısı Mehmet Ünal, klasik Türk müziğinde bilimsel ölçüm ve hesap yapmaya yönelik yazılım geliştiren Prof. Dr. Barış Bozkurt'un verilerini kullanarak, 2500 eserden yapay zeka algoritmasıyla melodik, ritmik ve tınısal açıdan yeni varyasyonlar elde etti. Mehmet Ünal çalışmasında, Itri, İsmail Dede Efendi, Hacı Arif Bey, Tanburi Cemil Bey ve Sadettin Kaynak gibi sanatçıların eserlerinin de yer aldığı Türk makam müziğindeki ritmik ve melodik analizleri bir araya getirerek, modern ses estetiğine ve farklı müzik tarzlarına bir uyarlama gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Kaprol'dan koleksiyon

Togg, CES 2022’de inşası süren üretim tesisinin bulunduğu Bursa’nın Gemlik ilçesinin zeytin ağaçlarını temsilen canlı bir zeytin ağacı ile Ömer Burhanoğlu imzalı, geri kazanılmış plastikten zeytin ağacı modelini birlikte sergiledi. Tasarımcı Arzu Kaprol da Togg ekibi için sürdürülebilir tasarım ve üretim yöntemleriyle bir koleksiyon hazırladı. Sanatçı Güvenç Özel'in ‘Kelimelerin Anlamlarının Görselleştirilmesi’ temasıyla yaptığı dijital çalışma da sergilendi.

Togg lansman müziği yapay zekadan geldi

Renk değiştiren oto

BMW, en yeni teknolojilerini CES 2022’de tanıttı. Renk değiştirme teknolojisi BMW iX Flow (E Ink) ve BMW IconicSounds Electric ile BMW Theatre Screen teknolojilerini dünyanın beğenisine sundu. BMW’nin Flow–E Ink renk değiştirme teknolojisi, BMW iX modelinin üzerinde tanıtıldı.
Otomotiv sektörüne yeni bir boyut getiren bu teknoloji, otomobilin dış yüzeyinin elektrik sinyalleriyle uyarılarak gövdenin istenilen rengi alabilmesine olanak sağlıyor.

Haberin Devamı

Açık ve koyu renklerin güneş ışığını yansıtma ve soğurma özellikleri dikkate alınarak geliştirilen bu teknoloji, araç içi sıcaklığı hava şartlarına göre optimum seviyede tutabiliyor. Bu sayede otomobilin klima sistemi araç içini soğutmak veya ısıtmak için daha az efor sarf ederek enerji tasarrufu yapabiliyor.