Ekonomi Tunçmatik ile Kyocera güneşi birlikte toplayacak

Tunçmatik ile Kyocera güneşi birlikte toplayacak

31.07.2008 - 00:42 | Son Güncellenme:

Tunçmatik’in güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren şirketi Powergie, Japonya’nın Kyocera firmasıyla bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Tunçmatik ile Kyocera güneşi birlikte toplayacak

Tunçmatik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, düzenlenen basın toplantısında Kyocera ile güneş enerjisi alanında anahtar teslim çözümler üretileceğini ve bu alanda danışmanlık hizmeti verileceğini söyledi. Türkiye’nin güneş enerjisi alanındaki potansiyeline dikkat çeken Özer şöyle konuştu:
“Türkiye, Avrupa’nın en çok güneş alan ikinci ülkesi. Almanya’da 2007’de kurulan ve güneşten beslenen 130 bin küçük elektrik üretim sisteminin toplam kapasitesi 1100 megavat. Bu güç yaklaşık olarak 1330 megavatlık Keban Barajı’nın kapasitesi kadar.
Alman devleti Keban Barajı kadar bir kapasiteyi hiç yatırım yapmadan elde etti. Türkiye’de ise enerjimizin yaklaşık yüzde 70’ini termik santrallarla üretiyoruz. Bu şekilde çevreye zarar veriyor ve küresel ısınmayı tetikliyoruz.”
Özer, yaklaşık 10 bin euro maliyetle evlere 1 kilovat kapasiteli bir foto voltaik sistem kurulup hem evin enerji tüketiminin karşılanabileceğini, kullanılamayan enerjinin de şebekeye verilerek devlete satılabileceğini anlattı.

Haberin Devamı

Alanında ilk üçte
Powergie’nin Türkiye’nin ilk komple çözümler sunan solar iş ortağı olduğunun altını çizen Özer, “Kyocera dünya da güneş panelleri ve fotovoltaikler konusunda teknolojisi, üretim kapasitesi olarak ilk üç şirketten biri” dedi.
Cep telefonundan büro malzemelerine kadar geniş bir ürün yelpazesi olan Kyocera’nın yıllık cirosu 12 milyar dolara ulaşıyor. 1969 yılında kurulmuş olan ve elektrik - elektronik alanında faaliyet gösteren Tunçmatik özellikle kesintisiz güç kaynağı ürünüyle biliniyor.