Ekonomi ‘Türkiye 2012’de yüzde 2 - 3 büyür, yüzde 5 enflasyon zor’

‘Türkiye 2012’de yüzde 2 - 3 büyür, yüzde 5 enflasyon zor’

27.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Avrupa’daki talep daralması ve bu yılın baz etkisi nedeniyle gelecek yıl büyümenin yüzde 2-3 civarı olacağını belirterek, döviz kuru etkisiyle enflasyonda da 2012 sonu yüzde 5 olan hedefe ulaşmanın zor olacağına işaret etti.

‘Türkiye 2012’de yüzde 2 - 3 büyür, yüzde 5 enflasyon zor’

Türkiye’deki görev süresinin sonuna gelen Zachau, 2012’nin dünyadaki ekonomik sorunlar nedeniyle Türkiye için de zor olacağını belirtti.

Yerine Raiser geçiyor
Zachau, “Türkiye’nin 2012 büyümesinin yüzde 2-3 düzeyinde olacağını düşünüyorum. Bunun birinci nedeni, 2011 baz yılı büyüme etkisi, diğer nedeni ise Avrupa’daki talebin azalması olacak. Avrupa’daki resesyon riski ihtimali de dikkate alınmalı” dedi.
Önümüzdeki dönemde, enflasyonun Türkiye ekonomisinin temel sorunu olmaya devam edeceğini belirten Zachau, enflasyondaki yükselişte, diğer unsurların yanı sıra, Merkez Bankası’nın düşük politika faizinin de etkili olduğunu kaydetti ve şu değerlendirmeyi yaptı:
“Enflasyon bu yıl sonunda da yüzde 10’lar düzeyinde olacak. TL’nin değer kaybetmesi enflasyonun yükselmesinde etkili oldu. Gelecek yıl da küresel koşullar ve döviz kuru etkisiyle yüzde 5’lik enflasyon hedefinin tutturulması çok zor olacak. TL’nin değer kaybında, küresel gelişmelerin yanı sıra, Merkez Bankası’nın düşük politika faizi uygulaması da etkili oldu.
Bu arada Merkez Bankası’nın kredi büyümesini önlemek için zorunlu karşılıklar ve buna benzer aldığı tedbirler de sonuç vermeye başladı ancak TL de bu süreçte düşük politika faizi nedeniyle değer kaybetti, bu da enflasyonun yükselmesinde etkili oldu.”
Zachau’nun yerine, yine Alman asıllı Martin Raiser atandı.


Avrupa için ‘kasvetli’ rapor


Denetim ve danışmanlık firması Ernst & Young’ın “Euro Bölgesi Kış Tahminleri” raporunda, 2012’nin ilk yarısında Euro Bölgesi’nin yumuşak bir resesyona sürüklenme ihtimalinin arttığı belirtildi.
Raporda, 9 Aralık’ta yapılan ABzirvesinde bazı reformların kabul edilmesine karşın Euro Bölgesi yöneticilerinin yapılan anlaşmayı hızlı uygulama kabiliyetlerinin ve bu yöndeki kararlılıklarının çok net olmadığının ortaya çıktığı, bu konudaki endişenin, en azından önümüzdeki 6 ay içinde büyümenin zayıf kalacağına işaret ettiği kaydedildi.
Raporda, “Euro Bölgesi’nin kısa vadedeki görünümü kasvetli bir resim çizmekle beraber, durumun düzeltilmesi için gerekli adımların atıldığı da görülüyor” denildi.
Orta vadede toparlanma
Araştırma sonuçlarına göre, İtalya, İspanya ve Yunanistan’ın halen tedirginlik yaratmasına rağmen, 2012’de İtalya ve Yunanistan’daki krizin sona ermesi bekleniyor. Bu beklentinin, Euro Bölgesi’nde bir denge oturtarak orta vadede büyümeyi toparlayacağı ve finansal istikrarı güçlendireceği düşünülüyor.