Ekonomi ‘Türkiye ekonomisi bu yıl yüzde 6 büyüyebilir’

‘Türkiye ekonomisi bu yıl yüzde 6 büyüyebilir’

06.04.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de büyümenin bu yıl yüzde 4.5’in altına düşmeyeceğini öngören Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zachau, “Herhangi bir terslik olmazsa oran yüzde 6’ya bile ulaşabilir” dedi

‘Türkiye ekonomisi bu  yıl yüzde 6 büyüyebilir’

Dünya Bankası Türkiye’nin bu yıl yüzde 6 ile yüzde 3.5 olan resmi tahmininden çok daha hızlı büyüyebileceğini ve cari açığın kolay finanse edilebileceğini açıkladı. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, bu yılki büyümenin yüzde 4.5’in altında olmasını hayal edemediğini belirterek şöyle dedi:
“Dünya ekonomisinde daralma olmadığı veya önceki çeyreklere ait GSYH verileri revize edilmediği sürece büyümenin asgari yüzde 4.5 seviyesinde olacağını düşünüyorum. Herhangi bir terslik olmaması halinde büyüme en az yüzde 4.5 olmalı, hatta yüzde 5’in üzerinde olabilir, yüzde 6’ya bile ulaşabilir.”
Geçen hafta açıklanan gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) verisine göre, Türkiye ekonomisi 2009’da yüzde 4.7 ile hükümetin yüzde 6 olan tahminlerinden daha az küçüldü. Baz etkisinin bu yılki büyüme rakamları üzerindeki etkisinin önceki tahminlerden daha çok olacağını belirten Zachau, Dünya Bankası’nın Türkiye ekonomisinin gelecek 2-3 yılda kriz öncesi seviyelerden daha yavaş büyümesini beklediğini de ifade etti.
Dünya Bankası, Temmuz 2009 ile Haziran 2010 arası dönemi kapsayan mali yılda Türkiye’ye 3 milyar dolar kredi kullandıracak. Zachau, kurumun Türkiye’ye 2010-2011 mali yılında kullandıracağı kredinin normal büyüklük olan 1.5 milyar dolara döneceğini söyledi.

En büyük sorun işsizlik
Nüfusu hızlı artan Türkiye’nin önünde orta vadedeki en büyük sorunun yüksek işsizlik olduğunu, hızlı büyümenin işe alımlara hemen yansımayacağını anlatan Zachau şöyle konuştu:
“Her yıl 700 bin kişi işgücüne katılıyor. Bu rakam, ekonominin hızlı istihdam yarattığını düşünseniz bile çok yüksek. Ekonomideki gelişmelere göre hem istihdam yaratmak, hem de işten çıkarmak kolaylaştırılmalı. Özellikle kadınlar ve gençler için önemli olan kısa dönemli veya yarı zamanlı işlerin yaratılmasının kolaylaştırılması.”

Cari açık artacak ama...
Türkiye’nin cari açığının ekonomideki toparlanmayla beraber 2010’da tekrar artmasını beklediğini, ancak finanse etmenin kolay olacağını ifade eden Zachau, “Dünya Bankası cari açığın GSYH’nin yüzde 2.8’i seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor” dedi.


IMF küresel büyüme tahminlerini yükseltti
IMF küresel büyüme tahminini 0.2 puan yükselterek yüzde 4.1’e çıkardı. IMF’nin yeni tahminlerine göre ABD ekonomisinin önceki rapordaki yüzde 2.7 yerine yüzde 3 büyümesi bekleniyor. IMF’nin dünya ekonomik görünüm raporunun 21 Nisan’da yayımlanabileceğini belirtiliyor. Avrupa basınında yer alan taslaktaki büyüme tahminleri şu şekilde:


‘Türkiye ekonomisi bu  yıl yüzde 6 büyüyebilir’