Ekonomi ‘Türkiye’nin enerji arzı önem kazandı’

‘Türkiye’nin enerji arzı önem kazandı’

15.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

22. Dünya Petrol Kongresi, 9-13 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek. Kongreye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed el Halife ve Hindistan Petrol ve Doğal Gaz Bakanı Dharmendra Pradhan dahil 50 hükümet temsilcisi katılacak.

‘Türkiye’nin enerji arzı önem kazandı’

20 binin üzerinde katılım olması beklenen etkinlikte, BP, ExxonMobil, Chevron, Total, Saudi Aramco ve SOCAR gibi dünyanın önde gelen enerji firmalarının üst düzey yöneticileri de yer alacak. Kongrede enerji verimliliği, petrol çevre ilişkisinin yanı sıra hem Türk hem de küresel petrol sektörü gibi konular ele alınacak.

Haberin Devamı

Kongre katılımcılarından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, bölgenin içinde bulunduğu istikrarsızlık sebebiyle Türkiye’nin enerji arzının büyük önem kazandığına değinerek, “Türkiye’nin enerji politikaları, bölgemizin siyasi ve ekonomik istikrara kavuşmasında önemli bir referans kaynağı olacak” dedi.

Kongrede, Albayrak tarafından daha önce de gündeme getirilen Türkiye’nin enerji ihraç eden ülke olma hedefi de tartışılacak.
Önemli bir diğer tartışma konusu da Dünya Petrol Konseyi Başkanı Jozsef Laszlo Toth’un bahsettiği Türkiye’nin doğal gaz ticaret potansiyeli olacak.

Türkiye’nin böyle bir ticaret için stratejik bir konumda bulunduğuna işaret eden Toth “Türkiye, Orta Asya, Akdeniz, Avrupa ve bu bölgeler üzerinden geçen tüm rotalar için önemli bir geçiş merkezi. Türkiye yeterli yer altı deposu kurarsa, risk alarak doğalgaz satın alıp Avrupa ile boru hattı bağlantılarını geliştirirse, bu bir ticari faaliyete dönüşür. Kongrede bu konuda bir oturum olacak” dedi. İlk defa 1933’te düzenlenen Dünya Petrol Kongresi’nin 21’incisi 2014’te Moskova’da yapılmıştı..

Haberin Devamı