Ekonomi Vergi ve prim borcuna yapılandırma

Vergi ve prim borcuna yapılandırma

21.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Devlete olan vergi, prim, ceza, öğrenim kredisi gibi pek çok kalemi içeren yeni bir yapılandırma paketi hazırlanıyor. Gelecek hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağı belirtilen yeni yapılandırma paketinin, kabine ve Meclis sürecinde yeni eklemelerle geniş bir kapsama ulaşması bekleniyor.

Vergi ve prim borcuna yapılandırma

ANKARA Milliyet - Vatandaşların devlete olan vergi, ceza ve prim borçları için yeni bir yapılandırma paketi yolda. Henüz üzerinde çalışılmaya devam eden düzenlemeye göre, 31 Aralık 2022’ye kadar oluşan borçların tümü yapılandırılacak.
Belediyelere olan borçlar, su ve öğrenim kredisi borçları yapılandırma kapsamında olacak. Belirli tutarın altnda olan borçların tamamının silinmesinin söz konusu olabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Düzenlemenin, vergi borçlarına yönelik henüz kesinleşmemiş veya dava sürecinde olan cezalar, motorlu taşıt vergisi, trafik cezaları, nüfus cezaları, askerlik cezaları, otoyol ve köprülerden kaçak geçiş ücretleri ve cezaları ile gümrük cezalarını da kapsaması öngörülüyor.
Düzenleme kapsamında şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı imkanı sağlanacak.

Kapsam genişleyebilir

Borçların geri ödenmesinde taksitli ödeme imkanı getirilecek. Peşin ödeme halinde ise yüzde 90’a kadar borçların silinmesi imkanı olacak. Böylece anaparanın üzerine düşük bir faiz yapılandırmasıyla borç ödenebilecek.

Yapılandırma paketinin önümüzdeki pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde görüşülmesinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor. Düzenlemeye önümüzdeki günlerde yeni yapılandırma kalemleri eklenebileceği, bunun Erdoğan’ın açıklamasıyla kesinleşebileceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

En son kapsamlı yapılandırma, 2020’yi de içine alacak şekilde 9 Haziran 2021’de yayınlanarak yürürlüğe giren 7326 sayılı kanunla yapılmıştı. Yeni paket için, “Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırma paketi olacak” nitelendirilmesi kullanılıyor.