EkonomiYarım genel grev

Yarım genel grev

14.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yarım genel grev

Yarım genel grev


Türkiye genelinde yüzbinlerce çalışan iş bırakma, iş yavaşlatma, viziteye çıkma gibi genel eylemlerle, meydanlarda protesto gösterileri düzenledi


Sosyal güvenlik yasa tasırısına karşı dün Emek Platformu'na dahil sendika ve sivil toplum kuruluşlarına üye yüzbinlerce çalışan işe gitmeme, işe gidip çalışmama, viziteye çıkma gibi genel eylemler gerçekleştirdi.
Eylemler büyük ölçüde belediye otobüsleri ile banliyö tren seferlerini etkiledi. Belediyeler ve kamu kuruluşlarındaki hizmetler aksadı. Hastanelerde acil servisler, yaşlı ve çocuklar dışında hizmet verilmezken, pek çok hastane ve vergi dairesine "Bu işyerinde grev vardır" pankartları asıldı. Çalışanların kent merkezlerindeki yürüyüş ve protesto gösterilerinede "Sosyal yıkım yasasına hayır", "Hop, hop Yaşar, top Yaşar", "Tahkim vatana ihanettir" gibi sloganlar attılar.

Ankara'da olaylı gösteri

Emek Platformu'nun bir günlük iş bırakma eylemi Ankara'da yaşamı felce uğrattı. Bazı hatlarda Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı otobüsler çalışmadı. Vergi daireleri, Gelirler Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Çocuk Esirgeme Kurumu, MTA, DSİ, EGO, Köy Hizmetleri, SSK, Karayolları, Devlet Demir Yolları, Telekom genel müdürlükleri önemli ölçüde boşaldı. Kamu hizmetleri önemli ölçüde aksarken, işçi ve memurlar Kızılay Meydanı'nı yürüdü. Ancak güvenlik görevlileri memur ve işçileri Kızılay meydanına sokmadı. İş bırakan çalışanların, taleplerini dile getirmek üzere Başbakanlık'a yürümek istemelerine izin verilmemesi nedeniyle zaman zaman gergin anlar yaşandı. Polis göstericilerden taşkınlık yapanlara gözyaşartıcı sprey sıktı. Göstericiler de ellerindeki pet şişeleri polisler fırlattı.
Polisin uyarılarını dikkate alan çalışanlar eylemlerine saat 13.00 sularında olaysız son verdiler.

İstanbul'da trenler durdu

İstanbul'daki iş bırakma ve iş yavaşlatma eylemleri özellikle banliyö trenleri ve hastanelerle, belediye ve kamu kurumlarında etkili oldu. İETT otobüsleri ise seferlerine devam etti. Çalışanlar Anadolu Yakası'nda Söğütlü Çeşme'de toplanıp, Kadıköy Meydanı'na, Avrupa Yakası'nda da Saraçhane'de toplanarak, Aksaray Metro İstasyonu'na yürüdü. Meydanlarda davul, zurna eşliğinde halaylar çekip, şarkılar söyleyen işçi ve memurlar, sosyal güvenlik tasarısı ve tahkim düzenlemesi aleyhinde sloganlar attılar. Gösteriler olaysız sona erdi.

İzmir'de etkili eylem

Yurt genelindeki eylemlerde en fazla katılım İzmir'de görüldü. Çeşitli işyerlerinden gruplar, Konak Meydanı'na doğru yürüdü. Yürüyüş nedeniyle trafikte zaman zaman aksamalar oldu. Yürüyüş süresince alkışlı gösteride bulunarak, sloganlar atan kalabalığa, araçları ile yoldan geçen vatandaşların korna çalarak destek verdikleri ve el salladıkları görüldü.
Eylem, sağlık kuruluşlarında etkili oldu. SSK, devlet ve üniversite hastaneleri ile sağlık ocaklarında, acil ve doğum servisleri dışında hizmet verilmedi.Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi bahçesinde toplanan sağlık çalışanları basın açıklaması okudu. İzmir Büyükşehir Belediyesi önündeki alanda toplanan çok sayıda işçi ve memur, "İşçi memur el ele genel greve" sloganını attı.

Budak'tan ret oyu

Bu arada, DSP İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak, Meclis'te görüşülen sosyal güvenlik yasa tasarısına "red" oyu kullanacağını söyledi. Tasarıda değişiklik yapılmadığı için ANAP'ı suçlayan Budak, milletvekillerinin çoğunun emeklilik yaşını 50 - 55 e indirmek istediğini ancak parti taasubunu kıramadıkları için desteklemek zorunda kaldıklarını söyledi.

Anadolu da destek verdi

Emek Platformu'nun çağrısı üzerine gerçekleştirilen bir günlük iş bırakma eylemi yurt genelinde olaysız geçti. Büyükşehirler dışındaki eylemler daha çok iş yavaşlatma ve viziteye çıkma şeklinde gerçekleştirildi. Eylemler, özellikle ulaşım ve sağlık hizmetlerinde etkili oldu.

Güneydoğu'da vizite

Diyarbakır, Batman, Siirt, Malatya, Şırnak, ve Mardin'de çok sayıda işçi ve memur iş bıraktı. Polis çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Hastanelerde hizmet verilmedi. Diyarbakır Garı'ndaki tren seferleri tamamen durdu.

Gaziantep'te geniş katılım

Gaziantep'te, iş bırakma eylemine dört bin dolayında işçi ve memur katıldı. DİSK, KESK ve Türk - İş'e bağlı sendikalara üye işçiler, sabah gruplar halinde, Kırkayak Parkı'nda toplandı. Toplu halde Demokrasi Meydanı'na yürümek isteyen grubun yolu polis tarafından kesildi. Kalabalık grup panzerler eşliğinde meydana gidebildi.

Konya'da yürüyüş

Konya'da, saat 09.30'da, Zafer Meydanı'nda toplanan işçiler, yürüyerek, Meram Yeni Yol'daki SSK Hastanesi'ne geldiler. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüşte, işçiler, "Vatandaş uyuma, kurda kuşa yem olma", "Yaşar Okuyan, canımıza okuyan" şeklinde sloganlar attılar. Kentte şehiriçi otobüs ve tramvay seferleri de aksadı. Aksaray ve Karaman'da da çalışanlar, toplu vizite eyleminde bulundu.

Trakya'da otobüsler durdu

Edirne ve Tekirdağ'daki işçi ve memurlar da, bir günlük iş bırakma ve viziteye çıkma eylemi yaptı. Eylem sırasında, belediyede hizmetler durdu, otobüs seferleri yapılamadı.

Bursa'da oturma eylemi

Yol - İş üyeleri vizite eylemi yaparken, belediye çalışanları otobüs seferleri ve şantiyelerdeki çalışmaları durdular. Petrol - İş üyesi işçiler iş yerinde oturma eylemi yaptılar. Sağlık, tarım ve haberleşme işkollarındaki çalışanlar iş yavaşlatma eylemini gerçekleştirdiler.

Diğer iller

Adana'da Türk - İş'e bağlı işçiler viziteye çıktı. Eyleme katılım oranı yüzde 70 oldu. İskenderun Demir Çelik'te Öz Çelik - İş'e bağlı 3 bin işçi işi yavaşlattı. Kahramanmaraş'ta, eyleme katılan işçiler toplu halde viziteye çıktı. Adıyaman'da ise eyleme Karayolları Şefliği, TEDAŞ ve TEKEL işçileri katıldı. Kilis'te ise TEKEL işletmesi önünde bir grup işçi iş bırakarak,
halay çekti. Eskişehir'de üç saatlik viziteye çıkma eylemi yapıldı.

Okuyan: Yasal işlem yapılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, genel grevin yasa dışı olduğunu belirterek, "Eyleme katılanlar hakkında yasal prosedür uygulanacak" dedi.
Kitlelerin, yasal çerçeve içinde demokratik tepkilerini ortaya koymalarına hükümet olarak hoşgörüyle yaklaştıklarını belirten Okuyan şöyle konuştu: "Ama yasalarda olmayan genel grev çağrısı ve kışkırtıcılığı yapmak, hoşgörüyle karşılayacağımız bir davranış olamaz. Büyük bir memnuniyetle görüyoruz ki çalışanlarımızın büyük kısmı, bu yasa dışı eyleme itibar etmemiştir. Yasa dışı bu eyleme katılanlar hakkında yasal prosedür uygulanır."
Okuyan, sosyal güvenlik yasa tasarısında birkaç ufak teknik değişiklik dışında, özünde bir değişiklik yapılmayacağını vurguladı. Okuyan, "Tasarıyı bu parlamentoda büyük bir çoğunlukla geçireceğiz. Tasarı kanunlaştıktan sonra milletime kamuoyunun önünde çok önemli açıklamalar yapacağım" dedi.
DSP Genel Sekreteri Zeki Sezer de eylemle ilgili olarak, "Şu anda eylem yapıp tepki gösterdikleri düzenlemeler, gelecekte onların da çıkarına olan düzenlemelerdir. Yerle bir olmuş ekonomiyi düzeltmeden kimsenin yararına olan bir ugyulamaya gidemezsiniz" diye konuştu.


KEŞFETYENİ
Sinem Ünsal özel diyetini açıkladı! 'Dönüm noktam oldu'
Sinem Ünsal özel diyetini açıkladı! 'Dönüm noktam oldu'

Cadde | 11.05.2025 - 16:22

Uzak Şehir dizisiyle yıldızı parlayan Sinem Ünsal, fitliğiyle de dikkatleri çekiyor. Özel diyet yapan güzel oyuncu dönüm noktasını açıkladı.

Yazarlar