Ekonomi Zachau: Türkiye’de yakın vadede önemli bir yavaşlama bekliyoruz

Zachau: Türkiye’de yakın vadede önemli bir yavaşlama bekliyoruz

22.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Dünya Bankası’nın, yeni Ülke Ortaklık Stratejisi (CPS) çerçevesinde, Türkiye’ye yine önemli miktarda finansman sağlanacağını söyledi. Banka, 2008-2011 CPS döneminde Türkiye’ye 7.6 milyar dolar sağlamıştı.

Zachau: Türkiye’de yakın vadede önemli bir yavaşlama bekliyoruz

Reuters’ın sorularını yanıtlayan Zachau, “CPS ile yine önemli miktarda finansman sağlanacak ve enerji, iklim değişikliği, çevre, sürdürülebilir kentsel gelişim, eğitim ve sağlık, yatırım ortamı, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, sermaye piyasalarının geliştirilmesi ve istihdam yaratma gibi kilit alanlar üzerinde odaklanılacak” dedi.
‘Büyüme oranı yüzde 7 olur’
Türkiye’de cari açığın büyüdüğünü ve şu anda yıllık bazda GSYH’nın yaklaşık yüzde 9.5’i düzeyinde bulunduğunu belirten Zachau, “Bu büyük ölçüde yüksek petrol fiyatlarından ve hızla yükselen enerji dışı ithalattan kaynaklandı” dedi.
Son verilerin Türkiye’nin kredi büyümesinde bir yavaşlama olduğunu gösterdiğini ve TL’nin son zamanlardaki değer kaybının ithalatı daha pahalı hale getirdiğini vurgulayan Zachau şöyle dedi:
Merkez Bankası politikası
“Bu sebeplerden dolayı, yakın vadede önemli bir ekonomik yavaşlama bekliyoruz. Şu anda 2011’in tamamı için GSYH büyüme oranını yüzde 7 civarında öngörüyoruz. 2012’de ise daha da düşük bir büyüme bekliyoruz; -yüzde 4 veya biraz daha düşük. Buna paralel olarak, hükümetin Orta Vadeli Programı doğrultusunda cari açığın da durgunlaşmasını ve daha sonra düşüşe geçmesini bekliyoruz. 2011’in tamamı için GSYH’nın yüzde 9.5’i civarı ve 2012 yılı için belki de yüzde 8 civarı.”
Zachau, Merkez Bankası’nın son dönem uyguladığı politikalar konusunda şunları söyledi:
“TL’nin son zamanlarda önemli derecede değer kaybetmesi ve döviz kurunun ithalat üzerindeki geçiş etkileri, çekirdek enflasyon rakamlarındaki yükselişe katkıda bulundu; dolayısıyla bu biraz endişe yaratıyor. Türkiye’nin döviz politikası ile ilgili daha büyük resme baktığımızda, Merkez Bankası’nın piyasaların döviz kurunu belirlemesine izin verdiğini görüyoruz, ki bu temiz bir dalgalanmadır.”