Ekonomi ‘Zor yıla rağmen hedeflere ulaştık’

‘Zor yıla rağmen hedeflere ulaştık’

27.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Nema oranı yüzde 77.1 olarak açıklanan OYAK’ın Genel Müdürü Erdem, “Son 8 yılda inşa ettiğimiz dönüşüm ve yapılanma, sürdürülebilir nema stratejimizi güçlendirdi ve büyüme getirdi” dedi.

‘Zor yıla rağmen hedeflere ulaştık’

Tamamlayıcı mesleki emeklilik fonu OYAK’ın 64. Olağan Genel Kurulu’nda nema oranı yüzde 77.1 olarak açıklandı. OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, “Türkiye tarihinin en büyük depremlerinden birinin yaşandığı, jeopolitik risklerin arttığı, küresel ölçekte ekonomilerin yavaşladığı zorlu bir yılda üye birikimlerini koruma hedefimize ulaştık. Son 8 yılda inşa ettiğimiz dönüşüm ve yapılanma, sürdürülebilir nema stratejimizi güçlendirdi ve büyüme getirdi” dedi.

Haberin Devamı

2023 yılı Faaliyet Raporu’na göre, OYAK’ın toplam varlıkları bir önceki yıla göre yüzde 77 artarak 847 milyar TL’ye, konsolide net varlığı da yüzde 71 artışla 332.8 milyar TL’ye yükseldi. OYAK’ın 2023 faaliyet döneminde hasılatı ise yüzde 38 artarak 457.8 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde 4.6 milyar dolar ihracat yapan OYAK Grubu Şirketleri, 2023 yılında Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 1.81’ini gerçekleştirdi. Grup 2023’te 85.6 milyar TL vergi ödeyerek Türkiye’de toplanan tüm vergilerin yüzde 1.90’ı, kurumlar vergisinin ise yüzde 0.99’unu karşıladı.

6 kıtada faaliyet

Süleyman Savaş Erdem, Türkiye’nin büyük deprem felaketiyle başladığı 2023’teki zorluklara rağmen OYAK’ın hedeflerine ulaştığını söyledi. Erdem, “OYAK, 6 kıtadaki faaliyetleri ile ülkemize 2023 yılında da katma değer üretmeyi sürdürdü. Faaliyet alanlarımızın tamamını etkileyen en önemli riskler küresel enflasyon dalgası ve çevre coğrafyamızda yaşanan jeopolitik olumsuzluklar oldu. Kurumumuz, uyguladığı proaktif portföy yönetim stratejisinin doğruluğunu gördü, faaliyet gösterdiği iş kollarının tamamında hedeflerini gerçekleştirirken güçlü ve sürdürülebilir büyümesini korudu” dedi.

Haberin Devamı

Yüzde 77.1 nema oranı ile OYAK üyelerinin birikimlerinin reel bazda korunduğunu ve yüksek getiri sağlama hedefine ulaşıldığını vurgulayan Erdem, şöyle devam etti:

“Öz kaynağı 10 milyar doları aşan küresel bir grup olarak özgüvenle ve kararlılıkla çalıştık. Çalışmamızın özünde ise her zamanki gibi 470 bini aşkın üyemize karşı duyduğumuz sorumluluk duygusu yer almaktadır.”

Türkiye’ye uzun vadeli güven

OYAK Grubu Şirketlerinin dünya piyasalarına yön veren aktörler olduğunu ifade eden Erdem, “OYAK ve Renault ortaklığı ülkemiz otomotiv sanayinin iddialı ve lider katılımcılarından birine dönüştü. Bu ortaklığın Bursa fabrikasında 2027 yılına kadar dört yeni modelinin üretimi planlandı. Böylesi büyük bir yatırım yabancı sermayenin temsilcisi ortağımızın OYAK’a ve ülkemize duyduğu uzun vadeli güveni işaret ediyor” dedi. Erdemir ve İsdemir’in ise ‘hedefimiz yeşil dönüşüm’ diyerek yol haritasını açıkladığına dikkat çeken Erdem, “Öngörülen kısa dönemli hedefimiz üretilen ham çelik başına karbon emisyonunun en az yüzde 25 düşürülmesidir. Bu doğrultuda Erdemir ve İsdemir’de 3.2 milyar dolarlık dönüşüm yatırımının 2030 sonuna kadar gerçekleştirilmesini hedefliyoruz” diye konuştu.