Ekonomi Zorlu, Hitit güneşiyle elektrik üretecek

Zorlu, Hitit güneşiyle elektrik üretecek

01.11.2008 - 00:01 | Son Güncellenme:

İşadamı Ahmet Nazif Zorlu, güneş enerjisi alanında ciddi bir yatırıma hazırlanıyor. Zorlu, 2006’da güneş enerjisiyle su arıtma projesine Dünya Bankası tarafından ödül verilen ‘R.O.Ç. Enerji’ firmasının sahibi, eski petrolcü Rahmi Oğuz Çapan’la ortak oldu

Zorlu, Hitit güneşiyle elektrik üretecek

Hitit Solar Enerji’ adlı bir şirket kuran Zorlu ve Çapan, parabolik çanaklarla güneş enerjisinden elektrik üretecek ve bu enerjiyle su arıtacak. Zorlu’nun Manisa’daki tesislerinde sistemi başarıyla test eden ortaklar, dünyanın yoğun güneş alan tüm bölgelerine güneş çanakları kurmayı hedefliyor. Oğuz Çapan yeni yatırımla ilgili şunları anlatıyor:
“Ben 40 yıl ABD’de yaşadım. Petrol işiyle uğraştım. Yakın zaman önce Türkiye’ye döndüm ve petrolün sonunun geldiğini gördüm. Yenilenebilir enerjiye yöneldim. R.O.Ç. Enerji’yi kurdum. Patentler geliştirdim. Aynalı parabolik (çanak) yüzeylerle güneşi gün boyu takip eden bir sistem kullanıyoruz. Güneş ışığını odaklayıp, buhar elde ederek elektrik üretimi yapıyoruz.”

Meksika’da sunuma gitti
Bu sistemin ABD’de de kullanıldığını belirten Çapan, “Bizim teknolojimiz işin maliyetini düşürüyor. Aynı sistem içinde atık su arıtılması teknolojisi de var. Bu proje Dünya Bankası ödülü kazandı. Bunları birlikte kullanıyoruz. Güneşle elde edilen buhardan önce elektrik üretiliyor, atık buharın ısısıyla da içilebilir su elde ediliyor” diyor.
Hitit Solar’ı birkaç hafta önce kurduklarını belirten Çapan şöyle devam ediyor:
“Zorlu ailesiyle ortak arkadaşlar vasıtasıyla tanıştık. Adımız Hitit Güneşi’nden geliyor.
Zorlu Grubu’nun Manisa tesislerinde sistemi başarıyla test ettik. Çok büyük projelerimiz var. Yüzlerce megavatlık elektrik santrallarından söz ediyoruz. Bu teknoloji evde değil büyük projelerde kullanılacak. Ağırlıklı olarak yurtdışını düşünüyoruz. Geçende Meksika’da bile bir sunum yaptım.
Sistemin pahalı olduğu düşünülebilir. Ancak bir doğalgaz santralının ömrü 20 yıl. Gaz maliyetini de eklerseniz biz daha ucuzuz. Türkiye’nin bol güneşli bölgeleri için büyük avantaj olacağız.”

Haberin Devamı

İsteyene Kars kazı, isteyene çırakçaldı!
Türkiye’yi batıdan doğuya tarif etmekte kullanılan “Edirne’den Kars’a” benzetmesi işadamı Talat Saltuğ’un kurduğu internet sitesinde farklı bir boyut kazandı.
Saltuğ, www.yoresel-urunler.com sitesinde Edirne’nin deva-i misk helvasından, Kars’ın kurutulmuş kazına, Türkiye’nin her köşesinden yöresel ürünler satıyor...
Bir yıl önce kurulan sitede, Bayramiç kürek helvası, Trabzon çeçil peyniri, Safranbolu Bağlar gazozu ve hatta Maçka kemençesi bulmak mümkün...
İstanbullu olan Saltuğ, 13 yıl önce yerleştiği Antalya’da karşılaştığı yöresel ürünlere merak salmış. Geçen yıl da internet sitesinde yöresel ürün satışına başlamış. Saltuğ şöyle anlatıyor:

8 köşeli Gakkoş kasketi...
“Türkiye’de yöresel ürün alanında müthiş potansiyel var. Sitemizde 400 ürün satıyoruz. Üzerinde çalıştığımız 5 bin ürün var. Bir arkadaşımız Türkiye’yi dolaşıyor. Yeni ürünler tespit ediyor.
Günde 750 kişi siteye geliyor. En çok Bolu alıç sirkesi satılıyor. Menengiçten yapılan Siirt bıttım sabunu da çok gidiyor. Sitede 8 köşeli Elazığ Gakkoş kasketi bile var. Aralıkta Kars kazı satışa çıkacak. Kastamonu çırakçaldı şekeri de getireceğiz. Bir proje de takım formaları. Örneğin İstanbul’da Elazığspor forması bulunmuyor. Fırsat bulursak yöresel kitap bile satacağız.”