Dekorasyon Asya'ya Gitmek İsteyeceksiniz: Taipei 101 Observatory

Asya'ya Gitmek İsteyeceksiniz: Taipei 101 Observatory

Son Güncellenme:

.

Asyaya Gitmek İsteyeceksiniz: Taipei 101 Observatory

Tam anlamıyla doğa dostu olarak inşa edilen bir bina: Taipei 101 Observatory. Tayvan'ın başkenti Taipei şehrinde 1999 - 2004 yılları arasında inşa edilen bu yapı, 508 metrelik yüksekliği ile dünyanın en uzun yeşil binası unvanına da sahip. Yapımında çevreci ve yenilikçi teknolojilerin ağır bastığı bu bina; aydınlatma, havalandırma, atık yönetimi ve su yönetimi gibi konularda gösterdiği doğa dostu tavırla, çevreciler tarafından örnek gösterilirken, nefes kesici manzaraya sahip gözlem eviyle de ziyaretçilerin uğrak noktası oluyor.

Haberin Devamı

Minimum enerji sarfiyatı

Asyaya Gitmek İsteyeceksiniz: Taipei 101 Observatory

Yapımına 1999 yılında başlanan ve yaklaşık 1.8 milyon dolara mal olan Taipei 101 Observatory, Tayvan'da ilk defa kullanılan bazı çevreci uygulamalarla oldukça tasarruflu bir yapı olma özelliğini taşıyor. Yapıldığında enerji tasarrufu konusunda döneminin ilk uygulamalarını sergileyen bina; aydınlatma, elektrik, su, havalandırma ve atık toplama konularında yeni projeler geliştirerek çevreye duyarlı yapıların sahip olduğu LEED Sertifikası'nın en yüksek derecesi olan Platinium seviyesine sahip bulunuyor. 2004 yılında başlanan dönüşüm sürecinde yapılan son iyileştirmeler sonucu Taipei 101, toplam enerji sarfiyatını 4 yıl içerisinde %26 oranında düşürmeyi başarıyor. Düşünün ki binadaki tüm peyzaj ve sulamalarda yalnızca yağmur suyundan faydalanılıyor!

Haberin Devamı

Dev bir yeşil bina

Asyaya Gitmek İsteyeceksiniz: Taipei 101 Observatory

508 metre yüksekliğe sahip olan Taipei 101, 2010 yılına kadar dünyanın en uzun binası olma ünvanını elinde tutmayı başarırken, Dubai'de inşa edilen Burj Khalifa binasından sonra bu unvanını kaybetti. İsminden de anlaşılabileceği gibi 101 katlı olan bu binanın, ayrıca yerin altında 5 katı daha bulunuyor. İş merkezi olarak tasarlanan bina, aynı zamanda alışveriş mağazalarına ve gözlem evlerine ev sahipliği yapıyor. Yılda yaklaşık 2 milyon ziyaretçiyi ağırlayan Taipei 101'in en çok ilgi gören kısımları ise 88 ve 89. katlarda bulunan ve 360 derece manzaraya sahip olan kapalı gözlem evleri. Aynı zamanda bu kısımdan bir merdiven aracılığı ile çıkabileceğiniz 91. kattaki açık hava gözlem evi de, dikkat çeken bölümler arasında. Kapalı gözlem evleri her gün sabah 9 ile akşam 10 arasında ziyaret edilebilirken, 91. kattaki açık hava gözlem evi ise yalnızca hava koşullarının izin verdiği günlerde ziyarete açık oluyor.

Asyaya Gitmek İsteyeceksiniz: Taipei 101 Observatory

Bu katlarda nefes kesen bir yükseklikten Tayvan manzarasını izlerken, bir yandan yemek yiyebileceğiniz yemek noktaları ve hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz alışveriş noktaları da bulunuyor. 88. ve 89. katlarda bulunan kapalı gözlem evleri, yaklaşık 15 dolara ziyaret edilebilirken, havanın müsaade ettiği günlerde ziyarete açık olan 91. kattaki açık hava gözlem evine girmek içinse ayrıca bir ücret ödemeniz gerekiyor.