Güncel Nefes Kesen Bir Güzellik: Antilop Kanyonu

Nefes Kesen Bir Güzellik: Antilop Kanyonu

Son Güncellenme:

.

Nefes Kesen Bir Güzellik: Antilop Kanyonu

Antilop Kanyonu, Amerika’nın Arizona eyaletinin doğusunda yer alan Navaho’da bulunan bir yarık kanyon. Anıtsal bir kumtaşı heykelini andıran kanyon, erozyon etkisiyle Alt Kanyon ve Üst Kanyon olarak adlandırılan iki ayrı bölüme ayrılmış. Kanyona “Antilop” ismi verilmesinin nedeni ise, Avrupalıların Amerika’yı keşfinden önce bölgede antilopların yaşamış olması. Yukarı Antilop Kanyonu’nun Navaho dilindeki adı “suyun kayaların arasından geçtiği yer” anlamına gelen "Tsé bighánílín". Aşağı Antilop Kanyonu’nun adı ise Hazdistazí yani “sarmal kaya kemerleri”.

Haberin Devamı

Benzersiz Bir Doğa Harikası

Nefes Kesen Bir Güzellik: Antilop Kanyonu

Antilop Kanyonu, Navaho kumtaşının erozyona uğramasıyla oluşmuş, bu temel olarak sel baskınlarından ve ikincil olarak da diğer hava olaylarından kaynaklanmış. Yağmur suyu, özellikle muson mevsimi boyunca yarık kanyon bölümlerinin üzerindeki geniş havzaya girmiş, dar geçitlerdeki kumu ve diğer maddeleri toplayarak zaman içinde kanyonun karakteristik şeklini ve koridorlarını oluşturmuş. Antilop Kanyonu'nun duvarları nehir yatağının 36 metre yukarısına tırmanıyor ve bu da onu kızıl tonlarda, adeta sarmal bir kumtaşı katedrali haline getiriyor. Kanyonda su baskınları ise günümüzde de devam ediyor. Öyle ki, 30 Ekim 2006'da 36 saat süren bir sel meydana geldi ve Tribal Park yöneticileri beş ay boyunca Alt Antilop Kanyonu'nu kapatmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Fotoğrafçıların Cenneti

Nefes Kesen Bir Güzellik: Antilop Kanyonu

Antilop Kanyonu, gezginler ve fotoğrafçılar tarafından oldukça rağbet gören bir doğal oluşum. Aynı zamanda Navaho halkı için de bir gelir kaynağı. Ancak kanyonlar sadece rehberli turlar ile ziyaret edilebiliyor, bağımsız olarak ziyaret gerçekleştirmek mümkün değil. Bunun sebebi ise muson mevsimi boyunca yağan yağmurların hızlı bir şekilde kanyonda baskına yol açabilmesi. Gün ışığının zirveye ulaştığı günlerde, sadece fotoğraf çekiminin yapılacağı özel turlar için rezervasyon yapmak da mümkün. Bu özel turlarda ortalama 6 fotoğrafçıdan oluşan küçük gruplar oluşturuluyor ve seyir turlarına katılan ziyaretçilere 2 saat süre tanınırken, fotoğraf turu katılımcılarına fazladan 1 saat ek süre veriliyor.

Nefes Kesen Bir Güzellik: Antilop Kanyonu

Üst Antilop Kanyonu tırmanma gerektirmediği ve zemin seviyesinde olduğu için genellikle turistler tarafından daha çok ziyaret ediliyor. Ayrıca, günün belirli saatlerinde yukarıdaki açıklıklardan aşağı doğru yayılan ışık hüzmeleri, geçitleri hoş bir şekilde aydınlatırken kayalardaki farklı renk katmanlarını görmeyi de kolaylaştırıyor. Bu da, üst kanyonu fotoğraf çekmek için daha cazip bir hale getiriyor. Alt kanyon ise V şeklinde ve buraya ulaşmak için çok sayıda merdiven tırmanmak ve dar geçitlerden geçmek şart, hatta bu nedenle çoğu alanda ayak izlerine bile rastlanmıyor. Aynı zamanda, ziyaretçilerin yukarıda bulunan çatlaklardan kırılıp düşen kumlar konusunda da dikkatli olmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Nefes Kesen Bir Güzellik: Antilop Kanyonu

Üst Kanyon'u ziyaret etmek için en uygun saatler 11.00 ve 14.00 arası, çünkü bu saatlerde güneş en tepede oluyor ve parlak ışık hüzmeleri kanyonu aydınlatıyor. Alt Kanyon'u ziyaret etmek için en uygun saatler ise sabah 08.00 ve 11.00 arası.