Son Güncellenme:
Payın devredilmesi anlamına gelen pay temliki, bir hak sahibinin payını bedel karşılığında ya da bedelsiz olarak diğer bir kişiye devretmesidir. Pay temliki miras, sözleşme ya da kanun sonucunda yapılabilir.
Medeni Kanun’un 676. Maddesine göre miras payının devri, el birliğine sahip bir taşınmaz üzerindeki mirasçılardan birinin payını, el birliğini bozmamak koşulu ile diğer mirasçılara devretmesi için kullanılan bir terimdir. Mirasa konu olan malın el birliği halinde bulunması, mirasçıların sahip paylarının belirli olmaması halidir. Bu durumda tüm mirasçılar miras üzerinde ortak mülkiyet hakkına sahiptir.Miras üzerinde el birliği devam ettiği sürece mirasa konu olan payın üçüncü kişilere satışı kanunen yasaktır. Bu halde bulunan bir mirastaki payın devri, sadece diğer mirasçılar arasında devri gerçekleştirilmek şartı ile sınırlandırılmıştır. Pay temlikinin bedel karşılığında yapılması halinde satış, bedelsiz yapılması halinde bağış kapsamında değerlendirilir. Pay temliki ile mirasçı payını tek bir mirasçıya devredebileceği gibi, diğer mirasçılar arasında istediği oranda bölüştürebilir.
Pay temlikinin yasal olarak geçerli olabilmesi için şekil şartına uyulması gerekir. Payın devri için tapu müdürlüğünde resmi senet düzenleme şartı aranır. Medeni Kanun'a göre resmi senet noter huzurunda da düzenlenebilir. Pay temliki için istenen belgeler temlik edilen paya karşılık olarak vergi borcunun olmadığına dair belge, tarafların kimlikleri ve resmi senet örneğidir.