01.05.2025 - 17:27 | Son Güncellenme:
Su, sadece berrak bir sıvı gibi görünebilir, ama aslında içinde görünmez misafirler taşır. Havada bulunan nitrojen ve oksijen gibi gazlar, suyun içinde eriyebilir, tıpkı şekerin çayda erimesi gibi.
Ama bu gazlar, suyun içinde ne kadar kalacaklarını bazı şeylere bağlı olarak karar veriyor. Suyun soğukluğu ve havanın baskısı bu gazların suda ne kadar kalacağını etkiler.
Musluktan bardağa su doldurduğunda, suyun içinde zaten biraz nitrojen ve oksijen gazı bulunur. Bu su, bardağın içinde beklerken yavaş yavaş oda sıcaklığına ulaşır. Su ısınınca, gaz molekülleri artık suda kalmak istemez ve minik kabarcıklar oluşturmaya başlar. Ama bu kabarcıklar, bardağın herhangi bir yerinde değil, özellikle kenarlarda toplanır. Neden mi?
Bardakların yüzeyinde mikroskobik, yani gözle göremeyeceğimiz kadar küçük çentikler ve pürüzler bulunur. Bu pürüzler, gaz moleküllerinin toplanması için harika bir yerdir. Kabarcıklar burada birikir. Bu minik kabarcıklar, bilim insanlarının doğayı anlamasına da yardımcı olur.
Bir dahaki sefere bardağa su doldurduğunda, kabarcıkları izlemeyi unutmayın. Bu minik pürüzlerin gazları nasıl topladığını inceleyebilirsiniz.