23.09.2021 - 13:17 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr/AP/Reuters
Kuraklık yalnızca Paraguay Nehri’nde değil aynı zamanda Utah’ta da kendini gösterdi. Su altında gömülü olarak unutulmuş olan hayalet kasaba, 65 yıl sonra tekrar ortaya çıktı.
Utah'daki Rockport kasabası, ABD hükümetinin bir barajı onaylayıp inşaatın 1952 yılında tamamlanmasının ardından kasaba 1957'de tamamen sular altında kaldı, ancak Rockport su seviyelerinin düşmesi sonucunda şimdi yeniden görünür oldu.
Drone görüntüleriyle ortaya çıkan görüntüler, rezervuarlardaki düşüşü de gözler önüne serdi. Uzun bir süredir su altında gömülü olan hayalet kasabanın ortaya çıkması ise ilginç tarihe ışık tutuyor. Burada bir zamanlar 200 kadar insan yaşıyordu ve uzun yıllardır da unutulmuştu.
Yakın zamanda drone ile kasabanın görüntülerini kaydeden Devon Dewey bunun ilginç bir deneyim olduğunu söylüyor. Her yerin oldukça düz ve yok olmuş olduğunu aktaran Dewey, temellerin eski ve büyük ölçüde gitmiş olduğunu belirtse de nereye bakacağınızı biliyorsanız onları hala net bir şekilde görebilirsiniz diyor.
Nehirde gerçekleşen kuraklık, seviye düştükçe özellikle tahıl gemilerinin yük taşımışını engelliyor. Bu nehir üzerinden taşınan diğer ürünlerde de gecikmelere neden olan kuraklık, ekim ayında yağacak yağmur ile biraz olsun çözülecek gibi görünüyor.
Haber ajansı AP, yaşanan söz konusu kuraklığı gözler önüne seren çarpıcı bazı fotoğraflar paylaştı. Dikkat çeken görüntülerde, kuraklığın etkileri net bir şekilde fark ediliyor.
Paraguay Nehri tüm zamanların en kurak dönemini yaşıyor, eğer nehir bu hızla kurumaya devam ederse tarihi rekor olarak kayıtlara geçecek.
Öte yandan su seviyesi, 3 metre daha küçüldü. Bu da kuraklık sebebiyle kapasitenin yarı yarıya düşmesi anlamına geliyor.
Su seviyesinin düşmesi ise burada taşımacılık yapan gemilerin yüzde 50 ya da yüzde 60 oranında yük taşıyabileceği anlamına geliyor. Paraguay Nehri geçen yıl -50 santimetre suya ulaşmıştı, bu yıl ise -54 ile daha da düştü.
Kuraklık Güney Amerika nehrini de vurdu. Geniş ekosistemi tehdit eden küresel ısınma, Güney Amerika'daki ana ticari su yollarından biri olan Parana Nehri'ni de vurdu.
Bilim insanları iklim değişikliğine bağladığı uzun süreli kuraklık sebebiyle 80 yılın en düşük seviyesine ulaşıldığını aktardı.
Tehlikede olanlar arasında, 40 milyon insan için içme suyu, balıkçı topluluklarının ve çiftçilerin geçim kaynağı ve büyük bir tahıl ihracat merkezini de içeren geniş bir ekosistem.
Arjantin Ulusal Su Enstitüsü, Brezilya, Paraguay ve Arjantin'den geçen Parana Nehri'nin düşük su seviyesini "1944'ten beri en kötü" olarak tanımladı.