24.11.2020 - 08:08 | Son Güncellenme:
AA
Oxford ve Astrazeneca işbirliğiyle üretilen aşı sayesinde, koronavirüs salgınının sona ermesine bir adım daha yaklaşıldı.
Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınına karşı ilk aşı Pfizer ve BioNTech işbirliği ile geliştirilmişti.
Pfizer ile BioNTech aşı denemelerinin faz 3 aşamasında, gönüllü deneklerin yüzde 90'ında hastalığın gelişmesinin önlendiğini ve bu oranın beklenenden daha iyi bir sonuç olduğunu kaydetmişti
Amerikan ilaç firması Pfizer, aşının pilot dağıtımına ABD'nin 4 eyaletinde başladı.
BioNTech CEO'su Uğur Şahin, geliştirdikleri Kovid-19 aşısının "virüsün başını ezip", 2020'de dünyayı esir alan salgına son vereceğinden emin olduğunu ifade etmiş ve normalleşme için de 2021'in kış ayını işaret etmişti.
Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna da ikinci aşıyı üreten firma oldu.
Moderna, hala süren çalışmadan elde edilen ilk verinin, aşısının yüzde 95,4 etkili olduğunu ortaya koyduğunu açıkladı.
Pfizer ve Moderna'dan daha ucuz ve saklaması daha kolay olan Oxford / AstraZeneca aşısına dair ümit verici bulgular paylaşıldı.
Bugün yayınlanan son aşama bulguları, aşının ilk yarım doz, ardından bir ay sonra tam doz olarak uygulandığında yüzde 90 etkili olduğunu gösterdi.
Nedeni net değil, ancak ekip, daha küçük bir dozun bağışıklık sistemini harekete geçirmede daha etkili bir yol olabileceğini düşünüyor.
Imperial College London Bulaşıcı Hastalık Epidemiyolojisi Başkanı Profesör Azra Ghani, Oxford / AstraZeneca'nın sonuçlarının "son derece cesaret verici" olduğunu söyledi.
Ghani, aşıyı diğerlerinden ayıran özelliğinin ise, -70C'de saklanması gereken ve ciddi lojstik sorunlara yol açan diğer aşılardan farklı olarak buzdolabında saklanabilmesi olduğunu kaydetti.
İngiltere, bir seferde sadece 2 sterline mal olması beklenen ve standart sıcaklıklarda saklanabilen aşıdan 100 milyon doz ön siparişi verdi. Aşının 4 milyonu dozu da yasal onay alır alınmaz kullanıma hazır.
İngiltere Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülkedeki vaka sayısı 1 milyon 512 bin 45'e yükseldi.
İngiltere'de virüs nedeniyle toplam ölü sayısı 55 bin 24'e ulaştı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Aşı denemelerinden gelen son olumlu haberlerle, bu uzun ve karanlık kanalın (tünelin) sonundaki ışık daha da parlaklaşıyor." dedi.
Bilim insanlarının aşı geliştirme konusunda yeni bir standarda ulaştığını aktaran Ghebreyesus, "Uluslararası toplum da şimdi (aşı için) yeni erişim standardı belirlemek zorunda." dedi.
Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı 59 milyon 253 bini, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 398 bini aştı. İyileşenlerin sayısı ise 40 milyon 990 bine ulaştı.
Fransa'da son 24 saatte 501 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 452 yeni vaka kaydedildi. Ülkede vaka sayıları azalırken, can kayıpları artıyor.Dün Kovid-19 nedeniyle 215 kişi hayatını kaybetmiş, 13 bin 157 vaka görülmüştü.
Vaka sayısı ABD'de 12 milyon 611 bini, Hindistan'da 9 milyon 170 bini, Brezilya'da 6 milyon 73 bini ve Fransa'da 2 milyon 140 bini geçti.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında hayata geçirilen karantinanın 2 Aralık'ta sona ereceğini ve ardından da bahara kadar 3 aşamalı planın uygulanacağını söyledi.
ABD'nin New York kentinde Kovid-19 salgını önlemlerine ve karantinaya karşı çıkan bir grup gösterici maske yaktı.
Sınırlarını yabancılara 18 Mart'ta kapatan Şili, 23 Kasım'dan itibaren ülkeye turistlerin girişine izin vermeye başlıyor. Ülkeye girecek kişilerin seyahat etmeden en geç 3 gün önce yapılıp negatif sonuçlanmış Kovid-19 testi sunmaları gerekiyor.
Japonya’da Kovid-19 kaynaklı ölümlerin 2 bini geçmesi ve ülke genelinde günlük vakaların 2 binin üzerinde seyretmesi sonrası, iç turizmin canlandırılmasına yönelik verilen "Seyahate Çık" ve "Yemeğe Çık" destekleri askıya alınacak.