Şeyh Zayed Camii'nin mimarisi farklı İslam Medeniyetler'inden birçok izi taşıyor. 30.000 kişiyi ağırlayabilecek kapasitede olan Merkez Avlu Pakistan'da bulunan Badshahi Camii ve Fas'ta bulunan 2. Hasan Camii'den esinlenerek tasarlanmıştır. Avlunun dört bir köşesinde 107 metre uzunluğunda Mısır, Kuzey Afrika ve Osmanlı mimarisi izlerini taşıyan minareler yer alır.
Şeyh Zayed Camii'de farklı boyutta 82 kubbe bulunur. Bu kubbeler Pakistan'da bulunan Badshahi Camii'den esinlenerek tasarlanmıştır. Tasarımdaki çizgiler Babür İmparatorluğu dönemini yansıtır.
Giriş kapısında Arapça hat sanatı izleri görülür. Her bir harf altın varakla boyanmış ve Nesih adı verilen kaligrafi tekniği ile yazılmıştır.
Şeyh Zayed Camii'de Alman imalatçı şirket Faustig tarafından üretilen 7 büyük kandil yer alır. Her bir kandil 12 ton ağırlığında olup 36 tona kadar ağırlık taşıyabilen çelik kablolarla taşınmaktadır.
Giriş kapısı ana ibadet yerine açılır. Ana ibadet yeri kadınlar ve erkekler için 2 ayrı alana ayrılmıştır. 10.000 kişi kapasitelidir. Ana ibadet yeri 96 kolonla desteklenmiştir. Her bir kolon Makedonya mermeri ve değerli taşlarla kaplanmıştır.
Şeyh Zayed Camii'de bulunan 7 kandilden en büyüğü ana ibadet yerinin merkezinde bulunandır.Bu kandil hurma ağacı motifleriyle tasarlanmıştır. Kandil paslanmaz çelik ve pirinçten yapılmıştır ve 40 kilogram ağırlığında 24 ayar altınla kaplanmıştır.
Şeyh Zayed Camii'de bulunan 7 kandil için yaklaşık 40 milyon Swarovski kristali kullanılmıştır.
3. nesil halı tasarımcısı İranlı Dr. Ali Khaliqi tarafından tasarlanan ana ibadet alanı halısı Dünya'da elle dokunan en büyük halı olma özelliğine sahip. 5700 metrekare büyüklüğünde olan halı 1200 uzmanın 16 aylık bir çalışması sonucu ortaya çıktı. Yeni Zelanda yünü ile imal edilen halı 9 parçaya bölündü ve 2 özel uçakla İran'dan getirildi.
Allah yazısı Şeyh Zayed Camii'nin kıbleye bakan duvarında yer alıyor. Bu duvarda Allah'ın 99 ismi Arapça kaligrafi ile yazılmıştır.
Şeyh Zayed Camii çini ile döşenmiş, geceleri projektörlerle aydınlatılan havuzlarla çevrilidir. Şeyh Zayed Camii'yi ziyaret edenler bu havuzlarda fotoğraf çekerek her yıl camii tarafından düzenlenen Spaces of Light adı verilen fotoğraf yarışmasına katılma şansı yakalarlar. Kazanan fotoğraflar Emirates Palace Hotel lobisinde sergilenir ve Abu Dabi hediyelik eşya dükkanlarında satışa çıkarılır.Hazırlayan: Mehmet Can Kömürcü