24.03.2021 - 11:15 | Son Güncellenme:
MERT İNAN / İstanbul
Türkiye'de son 24 saatte 211 bin 848 Kovid-19 testi yapıldı, 26 bin 182 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 138 kişi yaşamını yitirdi.
Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı. Buna göre, son 24 saatte 211 bin 848 Kovid-19 testi yapıldı, 26 bin 182 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 138 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 1006 oldu.
Son 24 saatte 19 bin 201 kişinin Kovid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 863 bin 882'ye yükseldi.
Test sayısı 36 milyon 768 bin 437'ye ulaştı. Vaka sayısı 3 milyon 61 bin 520, vefat sayısı 30 bin 316, ağır hasta sayısı 1710 oldu.
Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 4,2, yatak doluluk oranı yüzde 53,8, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 65, ventilatör doluluk oranı yüzde 23,3, ortalama temaslı tespit süresi 9 saat, filyasyon oranı yüzde 99,9 olarak kayda geçti.
SAMSUN Valisi Zülfik Dağlı, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı koronavirüs risk haritasında 3 haftadır zirvede olan kentte, kuralları ihlal edenlerin ihbar edilmesi için çağrıda bulundu. Vali Dağlı, "Mutlaka gördükleri bir olumsuzlukla ilgili 112 birimlerine hemen aramak suretiyle ihbar etsinler. Biz hemen ilgili yerde müdahale yapılacaktır. Bu vatandaşlık görevi” dedi.
Samsun Valisi Zülkif Dağlı, vakalarla ilgili Demirören Haber Ajansı'na (DHA) açıklamalarda bulundu. Doktorların görüşünün mutant virüsün çok hızlı bulaştığı yönünde olduğunu belirten Vali Dağlı, "Mutant virüs tabi doktorlarımızdan bildiğimiz çok hızlı bulaştığı yönünde. Bulaşın artmasında bunun fazla etkisinin olduğunu biliyoruz. Mutant virüs çok fazla bulaşıyor ama etkisi yok gibi maalesef yanlış bir algı var. Bu tamamen yanlış. Bununla ilgili kanıtlanmış bir husus yok. O da kesinlikle aynı şekilde ciddi bir sıkıntı doğurabilecek şekilde bir sağlık riski teşkil ediyor. Bu manada bu yanlış algıya da hiçbir vatandaşımız inanmasın. Yeni mutant virüsü bir hafife alma eğilimi var, sanki daha az etkiliymiş gibi. Böyle bir şeyin olmadığını hekimlerimiz, sağlık camiamız özellikle belirtiyor. Bu manada vatandaşımızın duyarlı olmalarını kesinlikle istiyoruz. Daha aşağı zararlı olduğuna dair hiçbir kanıt yok çünkü" diye konuştu.
Covid-19 konusunda duyarlı olan vatandaşlara teşekkür eden Vali Dağlı, "Çok duyarlı olan vatandaşlarımız var. Bana mesajlarla, sosyal medya ortamında devamlı bilgilendirmeler yapıyorlar. Kurallara uymayanları 112'ye bildirmek suretiyle veya yan komşusunda pozitif olup dışarı çıktığını, yan binada bahçede bir araya geldiklerini veya sitenin içerisinde bir araya toplu buluşmaların olduğunu, toplu olarak taziyelere gidildiğini belirten çok duyarlı bir vatandaş kitlemiz var. 112 birimlerimiz bunları anında değerlendiriyorlar. Bu vatandaşlarımızın tamamına çok teşekkür ediyorum. Ancak maalesef bu duyarlılığa haiz olmayan, dışarıda hala gezen, her ortamda bulunan bir kitle de var. Onlara da tekrar son bir defa çağrıda bulunmak istiyorum. Artık bunu kesinlikle bırakalım, toplu bir araya gelmekten, taziyelere katılmaktan artık vazgeçelim, kesinlikle bunu yapmayalım" dedi.
Vali Dağlı, temaslı kişilerin filyasyon ekiplerine bildirilmesi gerektiğini belirterek, "Diyor ki 'Ben kimse ile görüşmedim, hatırlamıyorum' Böyle bir şey yok. Herkes kimle görüştüğünü veya nerede oturduğunu aşağı yukarı biliyor. Bu şekilde açıklamamak kesinlikle hem başta kendisine, tüm çevresine hepimize zararı var. İhbarlar çok önemli. Biz anında değerlendiriyoruz. İhbarlara cevap verme süresini bile günlük kontrol ediyoruz. Kaç dakikada cevap verildi, kaç dakikada ilgili yere gidildi, bunların değerlendirmesini de yapıyoruz. Duyarlı vatandaşlarımıza tekrar çağrıda bulunmak istiyorum. Tedbirleri ihlal edenleri ihbar edin. Mutlaka gördükleri bir olumsuzlukla ilgili 112 birimlerine hemen aramak suretiyle ihbar etsinler. Biz hemen ilgili yerde müdahale yapılacaktır. Bu vatandaşlık görevi. Kendimiz için, çocuklarımız, büyüklerimiz geleceğimiz için yapacağımız çok önemli bir husus" diye konuştu.
Türkiye, 1 Mart’tan itibaren il bazında önlem alınmasını öngören yeni bir düzenlemeye geçti. Ülke genelinde başlatılan kademeli normalleşme uygulaması kapsamında, iller düşük, orta, yüksek ve çok yüksek risk kategorilerine ayrıldı ve bu kategorilere göre farklı kısıtlayıcı tedbirler uygulanmaya başlandı.
Daha önce risk kategorilerinin iki haftada bir gözden geçirileceği açıklanmıştı. 20-26 Şubat haftasından bu yana vaka sayılarının yanı sıra hastanelerin doluluk oranları baz alınarak hazırlanan renkli risk haritası değiştirilmedi.
Salgında kademeli normalleşmede üçüncü hafta geride kalırken Türkiye’de gelinen noktada Kovid-19 tablosu gittikçe kötüleşti. Türkiye genelinde dün toplam vaka sayısı 26 bini geçti, 39 şehir kırmızıya boyandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da vaka sayısı oranlarına ilişkin yeni verileri uyarılarla paylaşmaya devam etti. Sosyal medya hesabından Koca’nın yaptığı paylaşıma göre 100 bin nüfusta vaka görülme oranı en çok artan iller; Kastamonu, Çankırı, Yalova, İstanbul ve Erzincan.
Oranın en çok azaldığı iller ise Sinop, Gümüşhane, Mersin, Kırıkkale ve Burdur oldu. Koca paylaşımında “Riski ortadan kaldıracak olan tedbirdir” dedi.
Koca ayrıca geçen hafta en çok vaka artışının yaşandığı yüksek riskli illerin yöneticileri ile video konferans yöntemiyle görüştüğünü duyurdu. Koca, “Tecrübelerimiz bu artışı göğüslemeye yeterli. Yerinde karar, yerinde tedbir, etkili mücadele ile virüse fırsat vermeyeceğiz” notunu paylaştı.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen de yatan hasta sayısındaki artış nedeniyle ek servis açtıklarına dikkat çekerek, şunları dedi:
“Endişe etmemiz gereken ölüm sayılarındaki artış. Şu an için ülke genelinde İngiliz varyantı yaygın ve varyant virüs daha hızlı bulaşıyor. Birçok sağlık çalışanı tam hasta yükü azaldı derken, üçüncü dalgayla karşılaştığından tükenmişlik hissi yaşıyorlar. En büyük umudumuz aşılamanın hızlanması ve havaların ısınıp insanların kapalı alanlardan açık havaya çıkmaları. Yetişkinlerdeki vaka artışının yanı sıra çocuklarda hafif artış olduğunu görmekteyiz. İstanbul sokakları ve kapalı yeme, içme mekanları sürekli dolu halde. Bu görüntülerle pandemiyi kısa zamanda atlatmamız çok zor.”
Bakan Koca gibi bilim insanları da vaka sayısındaki artışa dikkat çekerek uyarılarını sürdürdü. Bu kentlerden biri de İstanbul. Çapa ve Cerrahpaşa’da yatarak tedavi olanların sayısındaki artış nedeniyle Kovid-19 hastaları için yeni servisler açıldı. Ortaya çıkan tabloyu Milliyet’e değerlendiren İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, artışı test pozitiflik oranında da hissettiklerini belirterek şunları söyledi:
“Test pozitiflik oranı yüzde 4-5 seviyesinden yüzde 10-15’e çıkmış durumda. Üçüncü dalganın içine girmiş bulunuyoruz. Vatandaşlarımız dikkat etmedikleri takdirde nisan ayının ilk haftasından sonra vaka sayılarının 30 bini geçeceği görülüyor. Normalleşmenin başladığı 1 Mart’a kadar 15-20 yatarak tedavi gören Kovid-19 hastamız varken şu an için 50 yatağımız dolmuş durumda.
Artan hasta yoğunluğu nedeniyle ilave 80 yatak daha açmış durumdayız. Sağlık çalışanları üçüncü kez aynı tabloyu yaşamaktan dolayı gerçekten tükenmiş durumdalar. Bir ve ikinci dalgadaki gibi nöbet listeleri hazırlamaya başladık. Türkiye’deki virüs yükünün yarısını İngiliz varyantı oluşturuyor. Vaka, ölüm ve yatan hasta sayısındaki artış nedeniyle endişeliyiz. 65 yaş üzerindeki vatandaşların yüzde 30’luk diliminin aşılanmadığı ve bu kişilerin de büyük kısmının aşı kararsızlığı yaşadığı belirtiliyor. Aşı kararsızlığını gördükçe umutsuzluğa kapılıyoruz.”
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof.Dr. İsmail Balık da Türkiye’nin “üçüncü dalganın içinde” olduğunu belirterek, şu uyarılarda bulundu:
“Tedbirli davranılmadığı takdirde iki hafta sonra vaka sayılarının 30 bini aştığını görürüz. İngiliz varyantı 40-50 yaş dilimindeki bireylerde uzun kovid dediğimiz, organ hasarlarına neden oluyor. Kalp-damar, karaciğer, akciğer veya damar yollarında hasar oluşan gençlerde hastalık asemptomatik bile seyredebiliyor.
İngiliz varyantı çok hızlı yayılan bir virüs türü. Maskesini çenesine indiren bir vatandaş, yaya geçidinden yürürken bile hastalığı kapabilir. Asıl kötü tabloyu nisanın ilk haftasından sonra göreceğiz.”
İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı uyarıda, “Salgın bitmedi, pozitif vaka sayımız yükseliyor. Aman dikkat! Sizleri korumak için çalışıyoruz, uyum gösterip mücadeleye katkıda bulunarak; hastalanmayalım, üzülmeyelim, kapanmayalım” dedi.
Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, illerin risk oranlarına göre renklendirmesinde temel etkenin pozitif vaka sayısı olduğunu ancak aşılanma oranı, yoğun bakım doluluk oranı ve acil servislere başvuru oranlarının da etkili olduğunu söyledi. Oğuztürk, şu uyarılarda bulundu:
“Bizim ülkemizdeki yatak doluluk oranı ve yoğun bakım doluluk oranı, hastanelerin mücadelesinde en önemli parametrelerden bir tanesi. Şu an itibarıyla yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66. Bu yüzde 66’lık doluluk oranı sadece Kovid-19 hastalarının artışı ile ilgili bir oran değil diğer hastalar da bu oranın içinde. Doluluk oranı yüzde 80’leri geçerse daha ciddi alarm söz konusu olacaktır. Ve bu sonuç, ‘ülke genelinde tam kapanma’ demeyelim ama kısıtlamaların daha ciddi şekilde ortaya çıkma zaruretini doğurabilir.”
Sağlık Bakanlığı’nın haftalık risk haritasında vaka sayısındaki artışla dikkat çeken Edirne’de son dönemde virüse yakalananların yüzde 50’den fazlasını ev oturmaları düzenleyen kadınların oluşturduğu belirlendi. Edirne Valiliği, ev ziyaretlerinin önüne geçmek için vatandaşlara “İzolasyon süresi boyunca komşu ziyaretleri yapmayınız ve ziyaret taleplerini kabul etmeyiniz” dedi. Tekirdağ’da da artışa misafirliklerin neden olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, “Farkında olmadan Kovid’i misafir ediyorsunuz” uyarısı yaptı. Balıkesir Valisi Hasan Şıldak ise bir ilçede evde yapılan nikâh törenine katılan 40 kişiden 35’inin Kovid-19’a yakalandığına dikkat çekti.